ISSN 1337-8481

utorok, 30. apríla, 2024

MV SR navrhuje posilniť právomoci obecných a mestských policajtov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM|  Obecnej polícii sa v budúcnosti rozšíria kompetencie. Zníži sa tiež minimálny vek na prijatie do pracovného pomeru v obecnej polícii z 21 rokov na 18 rokov. V prípade schválenia to umožní nová legislatíva, ktorú ministerstvo vnútra predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. Návrh zákona o obecnej polícii nahradí terajší zákon z roku 1991. Súčasne sa navrhujú aj zmeny v zákone o priestupkoch a zákone o cestnej premávke.

Vyberáme z navrhovaných oprávnení obecných polícií:
➡ Objasňovanie požitia alkoholu alebo inej návykovej látky vodičom vozidla. Príslušníci obecnej polície budú oprávnení na vykonávanie dychovej skúšky či nariadenie odberu krvi.
➡ Možnosť prejednávať formou objektívnej zodpovednosti aj prekročenia najvyššej dovolenej rýchlosti, ktoré budú zaznamenané stacionárnymi radarmi.
➡ Komplexne sa prepracovali ustanovenia o donucovacích prostriedkoch. Po novom sa dôkladne rozlišuje medzi donucovacími prostriedkami a použitím zbrane.
➡ Nová úprava rozširuje dôvody na požadovanie preukázania totožnosti.
➡ Jednoznačne sa legalizuje vstup a zdržiavanie sa v podnikateľských prevádzkových priestoroch z dôvodu plnenia vymedzených úloh obecnej polície, ktorých plnenie môže byť pri spochybňovaní tejto možnosti obmedzené alebo znemožnené.
➡ Pri použití technického prostriedku na zabránenie odjazdu motorového vozidla (tzv. papuča) sa po novom uvádzajú aj požiadavky jeho odstránenia z vozidla.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. kde sú policajti, keď ako je rok dlhý ich nevidieť na ulici ? po chodníkoch behajú bicyklisti a zrážajú chodcov pre ktorých je určený chodník.
    V Seredi je ich myslím viac ako 30, čo robia, nuž čo sedia ak žaby na prameni v kanceláriách míňajú elektrinu, plyn na kúrenie a prdia do gatí. Sem tam sa blysnú keď v pomerne veľkej rýchlosti sa premávajú po meste , ale to je len sem tam !!!!
    Tak načo sú im zvýšené právomoci ????? Kedy boli v policajnej škole ? ako ovládajú trestný poriadok ???, trestný Zákon ??? priestupkový zákon??? ako aj ďalšie vyhlášky a nariadenia ?????.
    Vykonáva niekto u nich preskúšanie resp. odborné školenie a kto ?
    Ak áno či je táto osoba spôsobilá na túto činnosť.
    A nakoniec vrchný veliteľ pod ktorého spadá polícia je PRIMÁTOR !! pozná dokonale uvedené právne normy a príslušné vyhlášky ? ako ich riadi ??? asi nijako !!!! len im poskytuje dobrý plat a začo ??.

  2. vsetci tu len kydate na nich budte radi ze su tu ja som za nech maju aj vecsie pravomoci preco nie ved su policajti tak isto ako statni . ludia nikdi neviete kedy ich budete potrebovat . ja pracujem aj v noci a som rad ked ich vidim

  3. budme rad ze tu mame m.policiu lebo statnych policajtov vseredi zrusily ved ich vobec neni vidiet v meste len vnoci na ceste dolna streda-gan vyberaju za stopku do vrecka bez blokov

  4. Pre obyvateľ Serede 5. januára 2023, 19:12

    Perlíš riadne. Kde si prišiel na číslo viac ako 30? Pozri si ich ročnú správu, ktorú zasielajú na MV SR. Čo sa týka ich odbornej spôsobilosti, aj to je upravené zákonom, resp. príslušnou vyhláškou. Len si ukázal, že ťa fakty vôbec nezaujímajú, ale kopol si si. Musí byť kruté neurobiť diktát v prijímacom konaní a prísť tak o celoživotný sen. Zostane frustrácia na dlhé roky.

  5. Buďme radi že ich máme, nechápem ten prvý koment, ja vidím mestských policajtov oveľa častejšie v uliciach než štátnych. Dokonca aj pešo či na bicykloch som ich nie raz videl, zatiaľ čo štátneho som videl pešo akurát tak v Jednote keď si tam bol kúpiť šalát na raňajky …
    Nie len rozšíriť právomoci ale kľudne aj rozšíriť ich rady o ďalších príslušníkov, zobrať poslancom prémie ktoré si nezaslúžia a zaplatiť ďalších policajtov za tie peniaze …
    Už keď štátny v meste nemerajú, tak možno aspoň mestský začnú keď im na to dajú právomoc. A čo sa týka školenia, dnes ho možno nemajú, načo aj, keď nemajú ani právomoc, no keď im dajú právomoc tak predpokladám že bude aj to školenie čo skutočne môžu a čo nie …

  6. Ja som rada, že tu MsP máme, na rozdiel od „štátnych“ prídu a prídu veľmi rýchlo, ochotne poradia a pomôžu, v živote som nemala problém a dokonca som ani nedostala pokutu. Ja ich môžem len a len pochváliť a to nikoho z nich osobne nepoznám, skôr len z videnia. Pre mňa palec hore. A podľa môjho názoru zvýšenie právomocí pre MsP bude akurát znamenať, že budú štátnej polícii kryť zadok a robiť prácu za nich, na ktorú oni kašlú. A ako tu niekto spomínal, treba si pozrieť správu o činnosti, dá sa nájsť ľahko. Už len podľa toho vidieť, čo tá práca všetko obnáša. Ja by som to nerobila za nič. A ten kto kritizuje tak väčšinou ani netuší, o čo ide.

  7. Max im treba dat meranie rýchlosti. Dost co mame policajny stat a teror. Lebo sa to zvrtne a budu nam kontrolovat domy a nie len prevadzky

  8. Z núdze cnosť!
    Pravda je, že Ministerstvo vnútra SR nemá dosť policajtov. Preto sa po rokoch ignorovania rozhodlo, zveriť časť doteraz jemu vyhradených právomocí obecnej polícii. Dopraváci nestačili nachodiť na výjazdy k nehodám, tak zákon umožňuje riešiť tie menej závažné ako poistnú udalosť. Už k nim chodiť nemusia.
    Namiesto zmeny zákona a tvrdé postihy alkoholu za volantom ponechávajú trestné sadzby tak, a blahovoľne zverujú objasňovanie obecnej polícii. Rovnako ako prejednávanie priestupkov formou objektívnej zodpovednosti a ďalších oprávnení, ktoré doteraz mohla robiť iba štátna polícia.
    Povinností sa MV SR zbaví a peňažné náklady na zabezpečenie uvoľnených právomocí zaplatí samospráva. Dve muchy jednou ranou.
    Teda MV SR na potrebné výkony nemá, potrebuje šetriť, tak „ústretovo“ pomáha riešiť zvyšujúci sa počet priestupkov posunutím riešenia na obecnú políciu. Máme to ale chytrého ministra, čo?

  9. Nevidím na tom nič zlé, je 21. storočie a obecné polície v SR vďaka zastaranej legislatíve zaspali dobu. Pozrite sa do Čiech, tam je to o niekoľko levelov inde. V Čechách sa legislatívne zmeny pre obecné polície priebežne prispôsobujú dobe a nikto nenamieta.

  10. Ty jebo nadomnou. Mna az tak nezaujima co je v Česku. Ked su teraz najdrahsie energie pre obyvatelstvo v Česku z celej EÚ tak to znamena ze nech to je tak aj na Slovensku? Mestska policia ma robit to na co bola povodne zriadena. A max im zverit kontrolu rychlosti nakolko niekto jazdi bezohladne v mestach a obciach. Ale nie nam kontrolovat domy, byty ci prevadzky. Nebudme jebnuti ze pod rúškom verejnej pomoci a akoze potreby si schvalime policajny teror a šikanu aj vlastneho obydlia.

  11. Ty kokot sfetovaný, o kontrole domov a bytov tu splietaš ty. Ty chorá hlava. Kde si sa to dočítal, v ktorom návrhu zákona? Ty opilé tela, zas si sa vygrcal z toho čo si počul v papuči? To vždy v delíriu vykrikuješ, že ti mestskí policajti idú kontrolovať dom a byt? Jebo nepríčetný.

  12. Pre Anonym 12:40
    Ten Anonym nad tebou nie je až tak ďaleko od pravdy. Nie,dnes sa ešte nebudú robiť kontroly bytov,ale temná budúcnosť raz nastane,tomu ver !
    Mocipáni skúšajú po troške,nie naraz. Dnes priškrtíme toto,zajtra zasa tamto a možno o 50.rokov by si už ani nechcel žiť na tomto svete. Nastane totálna kontrola všetkého a každého. Koniec slobody. Fuj !

  13. Pre Anonym 8. januára 2023, 9:20

    Prepáč, ale keď napíšem, že by sme mali ísť po vzore českých obecných polícií a on mi hneď v prvej vete adresuje nadávku, že nie, lebo v Česku sú drahé energie, tak mi je hneď jasné, že mám dočinenia s idiotom. Takže nie modernú obecnú políciu, lebo v Čechách sú drahé energie? A bav sa potom s takým blbom. Keby aspoň písal k veci, ale vytiahne nejaké kontroly domov a bytov? Je normálny? Do budúcna nie je vylúčené ani to čo píšeš, ale on s tým vyrukuje teraz? Veď to musel byť v delíriu, kde to čítal?

  14. Vidis ty jebo 10:06, ze niesi nic viac len tupý jebo, co v zavere pripusta to co bude nasledovat o par rokov. Zivot v dikteture, terore a temnote. To ze ty si tak obmedzeny ze nevidis trosku dalej a dopredu neznamena ze to nie je pravdive co ja napisem. Co je to podla teba moderna policia podla vzoru Českej mestskej policie? Tak teraz napisem len jeden priklad teroru ktory bude implementovany na nas a kontrolovany meskou policiou. To ze ty si tak jebnuty ze nevidis nadveznosti a suvislosti je tvoj problem. Tak si predstav ze je navrh zakona od toho stareho Budaja vdaka ktoremu bude stacit aby sa tvojmu susedovi nepacilo ze si vykurujes byt krbom lebo jemu ako susedovi to vadi. Sused poda podnet na mesto a staci ze nahlasi ze tam mozno spalujes aj plasty lebo jemu to smrdi. A uz mas kontrolu z mesta aj s mestskou policiou ktoru uz budes musiet pustit do svojho bytu ci domu skontrolovat tvoje obydlie, dokonca zoberu vzorky z tvojho krbu daju na rozbor ktory budes musiet este aj ty zaplatit a nasledne budu pokracovat dalsie represie, pokuty a teror na teba. Ty jebo toto som ty dal len jeden priklad a somozrejme toho je viac ale takemu obmedzenemu chujovi to nema zmysel tu rozpisovat,lebo on chcel len modernu mestsku policiu ako je v Česku. Hovedo kludne si nastuduj ten navrh udavacskeho teroru co navrhuje Budajova agenda.

  15. Ukáž mi kde je toto v terajšom návrhu zákona? Ukáž mi konkrétne paragrafové znenie, ktorým sa podľa teba navrhujú kontrolovať domy a byty. Bavíme sa teraz o súčasnom návrhu, nie o tom, ktorý tu možno bude o pár rokov. Alebo si zas v delíriu. Jebo

  16. Myslis? Ved si daj do googlu byty s krbom a uvidis co tam bude. A predstav si lunik tam nebude. Samozrejme som to myslel vseobecne ale to bude platit na vsetky byty, domy, chaty, firmy, prevadzky atd. Proste tento teror kontrolovany prave mestskou policiou ktora dostane takuto modernu pravomoc bude platit vsade a na každého. Napisal som to takto jasne aby to pochopil aj ten kokotko anonym 12:40

  17. Ty jebo nastuduj si to. Ten navrh zakona na kontrolu je uz schvaleny a teraz ide o to preniest pravomoci na obce a ich mestske a obecne policie vykonavat tento teror kontroly na obyvatelstvo. Debilko ako ty to stale nechape lebo sa tu bude domahat modernej mestskej policie ako je v Česku. Mozno je naskodu ze sa tu cenzuruju normalne a upozornujuce nazory namiesto nazorov tupej propagandy. Doplatime na to vsetci

  18. Ty jebo ja mam Mazureka a aj teba u prdele. Je tu zakon a obce a mesta budu cez ich policie robit teror na obyvatelstvo. Nato sa im zvyšuje pravomoc. Ale doplatime na to vsetci. Bude to asi takto. Majko si vykuruje aby usetril a prezil svoj atelier a muzeum krbom, lebo vykurovanie plynom alebo el. by bolo financne narocne a neudrzatelne pre jeho existenciu. Ale ciganom vedla alebo druhemu susedovi to bude vadit. Tak daju na Majka podnet ze spaluje v rozpore so zakonom. A uz nastupi teror a byrokracia mesta spolu s MPoliciou na kontrolu. Skontroluju a prelasuju mu priestor aj okolie. Zoberu vzorky z krbu a komina. Nasledna platena analýza mozno najde nevhodne chem. prvky z dreva napr. s vyšším obsahom zivice, nasledne coho bude udelena pokuta az 3300€ a zakaz pouzivania tohoto typu vykurovania. MP dostane takto modernu pravomoc ako je v Česku. Tam sa na to ludia vysrali a zacinaju sa burit proti takejto sikane a teroru. A tu sa tomu dozaduju take hoveda ako si ty, lebo doteraz platila nedotknutelnost nasho obydlia,tak odteraz ti budu môcť hoc ake indivíduá chodit kontrolovat nase obydlia. Ty somar uz si pochopil očo sa tu hra okrem ineho?

    https://www.sme.sk/minuta/23099239/parlament-schvalil-zakon-o-ochrane-ovzdusia

  19. Ovecka je tvoja opila mater a ten blb nad tebou si nastudoval zakon z clanku na sme. Uz si to pochopil? Vlastne si nemohol. Nebolo cim.

  20. Jáááj,už viem ! Ona všetko pohltala,potom to prešlo črevami a nakoniec ťa vypustila zadkom. Takže si obyčajné smradľavé hovno !

  21. Anonym 8. januára 2023, 18:31 – sice si netrafil, ja vykurujem prave ze tou elektrinou (preto v muzeu momentalne sediet nechcem ;-)), ale Tvoj vyklad moze byt hodne podobny pravde, ak bude mat niekto zaujem ZNEUZIT ZAKON NA SIKANU.

    Ze sa tak dialo a nie raz vieme preukazat. Dialo sa tak pod vedenim mesta primatorom Tomcanyim !! – a Ty vies o com pisem – to je „len“ jeden zo zadokumentovanych pripadov.

    Dolezite je, aby bola VYLUCENA KORUPCIA A ZNEUZIVANIE ZAKONOV a systemu v danom momente aktualnou mocou !!

  22. Už aby tu taký zákon bol. Ja, čo prikurujem v krbe suchým bukom a agátom, sa nemám čoho obávať, nech si kontrolujú. Ale konečne by prišlo na suseda, čo kúri starými lakovanými nábytkami a zdochnutými mačkami a komín má dva metre nad zemou, to by som vám všetkým doprial zažiť, ani mikroventilačku nemôžem otvoriť, je to dymové peklo.

  23. Ale to uz potom nebude zneužitie zakona na sikanu, to uz bude vyuzitie takehoto skurveneho zakona na šikanu. A pre toho tupca. Dal som sem naschval ten clanok zo sme aby to bolo jasnejsie aj pre teba. Ale vidim ze tebe to dojde v tej sprostej hlave az ked dostanes pokutu 3300€. A myslis ze ked bývaš mozno na cinziaku ze sa ta to netýka? Tak preto tu v klude pises tie tvoje domahania sa pravomoci? Si na omyle. Uz ide uhlikovy teror a bude platny na centralne kotolne.

  24. Anonym 8. januára 2023, 19:55 – presne o tom to je. A na to viac menej postacuje, resp. by postacovat mala aj sucasna legislativa.

    To ale nesmie fungovat korupcia a krytie „nasich ludi“ konkretnymi uradnikmi na uradoch. Nielen v Seredi. A nielen pri spalovani boordelu v krbe v malom, ale pri daleko zavaznejsich kauzach v NEZAKONNOM dovoze a SKLADOVANI ODPADOV dokonca aj na mestskom pozemku.

    Staci sa VEREJNE PYTAT:

    – ako boli sankcionovani spoluobcania obyvajuci gheto na Cukrovarskej ulici za preukazane NEZAKONNE spalovanie PLASTOV a vlastne vsetkeho odpadu (kto vie, co vsetko tam zhorelo – a nie raz)

    – ako bol postihnuty vlastnik pozemku pri byvalom MILEXe, po korom boli tyzdne porozlievane ropne produkty, az nakoniec vsiakli do pody – konkretne ide o vec zadokumentovanu aj na SOL a nahlasenu na MsU

    – kto a akym sposobom konal (vysetroval) voci vtedy primatorovi a statutarovi mesta Tomcanyimu, ktory umoznil nezakonne konanie konkretnych osob na mestskom pozemku a ani po upozorneniach na nezakonne konanie nekonal, resp. nekonal dostatocne intenzivne a ucelne tam, kde mu konat vo verejnom zaujme prikazoval zakon

    A v dalsich pripadoch.

  25. Ja len nechápem ako si človek, inteligentný človek domyslí z tohto návrhu zákona že mestský mu budú chodiť po byte 🤣🤣. Človeče daj sa liečiť. Po druhé Majko drž sa témy nie tvojich výlevov o minulom primátorovi. Čo to má spoločné s navrhovanou novelou? Po tretie som rád že im chcú pridať právomoci. V dnešnej situácii a vývojom do budúcna je to priam nutné. Sledujem ich prácu a musím povedať že som rád že sú tu. Námatkovo čo si spomeniem ak sa nemýlim boli to práve mestský policajti čo zneškodnili magora so zbraňou na Krampusoch, cudzinca ktorý pichol ďalšieho cudzinca na ubytovni, zasiahli proti psovi ktorý pri poliklinike dohrýzol niekoľko ľudí, dokonca oživovaním zachránili život. To je len málo čo som si narýchlo spomenul. Takže za mňa nevidím problém v tom aby im rozšírili kompetencie. Slušným ľuďom to vadiť určite nebude . Toľko môj pohľad.

  26. Môj pohľad 8. januára 2023, 20:53 – zial, nejde o vylevy, ale o poukazanie na ZNEUZIVANIE pravomoci a legislativy. A presne tomu je dolezite zamedzit.

    Rozsirenie pravomoci MP je v poriadku za predpokladu, ze bude eliminovana moznost korupcie a ich zneuzivania voci nazorovo nepohodlnym obcanom.

    V nedavnej minulosti ZIAL k ZNEUZITIU doslo a to aj za sucasnych pravomoci.

    Veci je vzdy potrebne vidiet v kontexte.

    Ja osobne som inak s pracou MP spokojny, no zatvorit oci pred preukazanymi zlyhaniami znamena generovat podmienky na zlyhania dalsie.

  27. Moj pohlad, ale ved nato co tu popisujete k vasej spokojnosti nieje dovod zvysovania právomocí v takom rozsahu. Ved to co spravili spravili aj bez navrhovaných pravomocí. Alebo kde sa to zastavi az ked budete mat kontrolovane a monotprovane uplne vsetko? Potom budete spokojnejsi?

  28. keď Vás zrazia cyklisti ( muži, ženy, deti ) na chodníku ktorý je pre chodcov, tak potom volajte tých zocelených a vytúžených chlapov MP a opýtajte sa ich kde v riti boli keď nerobili výkon poriadkovej polície?

  29. Vysvetlenie anonymovi z 9. januára 2023 9:34!
    Juro si myslí, že ak mestskí policajti nebehajú za každým cyklistom na seredských chodníkoch, aby im zabránili zraziť chodcov, tak sú v riti. Jurova aktuálna diagnóza – posttraumatický šok po zrazení sa s koňom.
    Posttraumatická stresová porucha (anglická skratka PTSD) je duševná porucha vznikajúca u ľudí, ktorí prežili nebezpečné, strašidelné či šokujúce udalosti. Prejavmi bývajú opakujúce sa živé spomienky, nočné mory a významná úzkosť. Mnohí ľudia, u ktorých sa vyvinie PTSD, nie sú schopní fungovať v reálnom svete. Prejavy ochorenia im narúšajú normálny priebeh každodenného života. Vyhľadanie lekárskej pomoci a podstúpenie liečby môže výrazne zmierniť prejavy ochorenia. To uľahčí zvládanie bežných činností a zaradenie sa do každodenného života.

  30. kecas, Jurova mama hovorila babam na trhu, ze to ma z toho, ako sa zhukal z trojkolky. To bolo vtedy, ked ju dostal na 17. narodky a ucil sa jazdit.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img