ISSN 1337-8481

pondelok, 6. mája, 2024

VZÁCNY PODPIS objaviteľa v jaskyni

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
VZÁCNY PODPIS objaviteľa v jaskyni
Dnes sa to už nenosí, ale voľakedy sa objavitelia jaskýň spravidla podpisovali na stenu v novoobjavenej jaskyni.
✅ JÁN MAJKO, objaviteľ Domice a mnohých ďalších slovenských jaskýň, tak učinil viackrát. Podpisoval sa vždy ceruzkou, malým písmom, nenápadne, neokázalo, zväčša na ťažko prístupných miestach – v jaskynných komínoch či v plazivkách a p., vo vyslovene zastrčených kútoch ním objavených jaskýň, kam sa nedostane len tak hocikto.
✅ Podpis a ďalšie údaje totiž neslúžili na sebaprezentáciu, ale ako forma uchovania základných informácií o tvorivom, cieľavedomom objave „in situ“, teda priamo „na mieste“. Preto má takýto artefakt nesmierny speleohistorický význam; natrvalo (rádovo na stovky rokov) zostáva v jaskyni a má z tohto hľadiska nevyčísliteľnú hodnotu, keďže je zasadený do jaskynného prostredia, ktoré bolo objavené NIE NÁHODOU, ale ako plod TVORIVÉHO UMU a ťažkej FYZICKEJ PRÁCE v nepredstaviteľných podmienkach.
✅ Nie hocijaký návštevník, prišelec, nech by ním bol ktokoľvek, je hoden privilégia byť objaviteľom. Nebyť Majka, svet by o mnohých ním objavených archeologicky, biospeleologicky, esteticky i speleogeneticky významných podzemných klenotoch nikdy nechyroval.
➡️ Na fotografii je dokonale schovaný datovaný podpis Jána Majka, objaviteľa Jaskyne pri buku na Silickej planine v Slovenskom krase, ktorú v súčasnosti poznáme ako Majkovu jaskyňu.
➡️ Tento rok, 9. novembra, uplynulo od jej objavu už 90 rokov. Napriek Majkovmu nesúhlasu ju v roku 1932, kedy jaskyňu Majko objavil, premenoval na Majkovu jaskyňu jeho priateľ, jaskyniarsky spolupútnik a zároveň niekdajší riaditeľ nášho múzea (v tom čase Múzea slovenského krasu), Vojtech Benický.
Text, foto: G. Lešinský
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Nebyť Majka, svet by o mnohých ním objavených archeologicky, biospeleologicky, esteticky i speleogeneticky významných podzemných klenotoch NIKDY NECHYROVAL.

    To akože keby Einstein nedal do placu teóriu relativity, tak by o nej tiež svet NIKDY NECHYROVAL?

    Myslím, že keby Majko neobjavil Domicu a iné klenoty, tak by ich neskoršie objavil niekto iný.

  2. Az na to, ze tu zasluhu si pripisal on a nie ty a ani nikto z tvojej rodiny. Ale keby ste sa neozierali a nieco zasluzne robili…
    Nebol by si dnes za zavistliveho luzra.

  3. Keďže Edison vynašiel žiarovku, zásluhu si pripísal on. To ale neznamená, že by sme dnes o nej nechyrovali. Nechápeš? Nevadí.

  4. Anonym 2. januára 2023, 9:44

    Ja mu tu zásluhu neberiem a ani nezávidím. Len článok je napísaný v štýle, že keby to neobjavil on, tak o tom by sme nikdy nechyrovali. Ja len hovorím, že ak by to neobjavil on, tak to urobí niekto iný. Čo je na tom závistlivé? A lúzer si sám…

  5. A možno ani nie.Tá jaskyňa tam bola milióny rokov a určite vedomosti, intuícia a skúsenosti napovedali J.Majkovi, aby kopal prave na tom mieste.Keby nebolo Majka možno by nebola jaskyňa objavená ani teraz.Prečítajte si niečo o ňom aby ste zistili že Majko je najznámejším jaskyniarom v histórii.Aj dnes ho máme za učiteľa a príklad.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img