ISSN 1337-8481

utorok, 30. apríla, 2024

Štát musí (konečne) začať šetriť

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

… a nie sústavne hľadať spôsoby, ako ešte zodrať občanov!!

A rovnako nielen štát, ale aj samosprávy. Je potrebné spravovať štát s rešpektovaním faktu, že ako štát máme menej občanov, ako bežná svetová metropola. Povedané inak, na Slovensku žije toľko občanov, koľko pasažierov denne prepraví metro v Londýne. Ale správa štátu je obdobná, ako keby ju živilo päťdesiat miliónov ľudí.

Slovensko (rovnako ako vyspelé štáty EÚ) vymiera. Už dnes štát zlyháva v zabezpečovaní bežných funkcií nevyhnutných k fungovaniu spoločnosti. Zdravotníctvo je pred úplným kolapsom. Školstvo sa doteraz nedokázalo účinne vysporiadať ani len s „predajom titulov na Bazoši“ a čo je najhoršie, je to práve štátna správa, kde plagiátori neschopní napísať ani vlastnú diplomovku nachádzajú najlepšie uplatnenie. Aby následne riadili spoločnosť a diktovali šikovným a múdrym ľuďom čo, kedy a ako majú robiť.

Uvedomíme si vôbec včas, že takéto fungovanie spoločnosti skôr či neskôr vedie k jej záhube?

Čerpáme fondy EÚ a s reálnym predražovaním nákupov si nedokážeme poradiť, pretože pravidlá máme zle nastavené. Kto ale nastavuje pravidlá? Nie sú to náhodou aj tí, v záujme hoho je ich aktuálne nastavenie a to práve preto, aby predražovanie mohlo fungovať?

So zabehnutými a pod desaťročia cielene vytváranými spôsobmi fungovania správy vecí verejných, si účinne nedokázala poradiť ani súčasná vládna garnitúra – do určitej miery pre neschopnosť, ale aj z dôvodu nedostatočných protikorupčných opatrení, ktoré bolo potrebné zaviesť ihneď po nástupe ministrov do svojich funkcií. A na všetkých úrovniach fungovania správy vecí verejných.

V chaose a neporiadku sa tuneluje a kradne najlepšie. A mnohí starí úradníci vedia, ako zavedený systém funguje a sú si vedomí aj toho, že len v ňom majú šancu fungovať tak, ako im to vyhovuje po desaťročia.

Pri takto rozbujnenej štátnej správe, takto neskutočnej byrokracii a množstve ťažko vymožiteľnej legislatívy, sa nové pravidlá smerujúce k transparentnosti a protikorupčné opatrenia do praxe zavádzajú naozaj ťažko. Chce to odvahu, silu a vytrvalosť. A práve to žiaľ aj súčasným politikom do značnej miery chýba. Preto už dnes očakávať významné zmeny je aj u fakt optimistov minimálne naivné.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Poznám jedného manažéra, ktorý by celý ten aparát zredukoval tak ako to urobil v bratislavskom volkswagene. Ľudia síce na neho nadávali lebo tie zásahy do pohodlia boli naozaj drastické. Ale ročná úspora je naozaj niekoľko miliónov ročne. Zamestnanci vw by vedeli rozprávať. Takže niekoľko takých Oliverov by som doprial aj štátnemu aparátu. A hneď by sa ušetrilo niekoľko desiatok miliónov ročne

  2. Ťažko niečo ušetríme, keď sa furt skladáme na Zelenského vydupané požiadavky, ktoré chce ihneď okamžite. Obzvlášť teraz keď sa im budeme skladať celá EU po 1,5 mld. mesačne. Nato aby sme niečo ušetrili a vedeli si správne podporovať predovšetkým domáci priemysel a výrobu, by museli v parlamente sedieť normálni schopní politici, nie kolenačkoví riťolezci. Vo výrobe elektriny sme sebestační a? Kupujeme ju ako debili za premrštené x násobné ceny, lebo…….EU.

  3. Ukrajinci bojuju za nasu slobodu. Bez hrdinskych ukrajinskych vojakov by uz ruSSke tanky boli davno tu alebo by ostrelovali nasu infrastrukturu. Treba podporovat nadalej Ukrajinu a posielat tam viac a viac zbrani aby cim skor vykopli tu hordu primitivov naspat do ruSSka. Slava Ukrajine! Co sa tyka setrenia na statnych vydavkoch – lahke riesenie, prepustit 30% uradnikov – darmozracov a hned usetrime peknych par sto mil. Eur. Srbov posleme naspat a byvali uradnici mozu pracovat vo fabrikach, aspon si vyskusaju ako sa skutocne pracuje.

  4. Anonym 16:51 – dúfam, že máš doma aj ukrajinské povliecky na posteľ a toaletný máš vzor ruská vlajka (píše sa s jedným S pre tých negramotnejsich)
    A to, že by rusi išli ďalej ako na UA je len tvoja fantasmagoria. Ale na druhej strane, ak by sme peniaze čo dalo Svk v zbraniach dali našim obyvateľom, možno by sa ľuďom žilo veselšie

  5. Keby si bol rozhladenejsi tak pochopis ze to dvojite SS v slove ruSSko je narazka na to, ze sa ruSSi spravaju ako nacisti SS, chapeme? Staci si pozriet vyjadrenia putlera ako chce podrobit byvale vazalske staty vychodneho bloku, takze by sme boli na rade, postupne, preto som vdacny Ukrajine ze bojuje aj za nasu slobodu. Co sa tyka zbrani, ktore davame Ukrajine, vsetky doteraz co sme poslali nam preplatila EU. Ludom sa na Slovensku zije tak ako si sami zariadia. Pracovitym dobre, lajdakom v senkoch zle.

  6. Anonym 18:32 – všetci dôchodcovia, ktorí pracovali 40 a viac rokov tak tým si teraz naplul do tváre. Vidieť, že ti všetko padlo do úst bez toho aby si čo i len prstom pohol. Najskôr máš povolanie syn.

  7. pre Anonym 19. novembra 2022, 18:32
    Ukrajinci nebojujú za našu slobodu, pretože Slovensko nie je s nikým vo vojne. Chceš pomáhať Ukrajine? Fajn, zbal si saky paky, nafasuj uniformu, kalacha a smer frontová línia. Ukrajinci potrebujú veľa Kanonenfutru. A možno bude aj videopochvala od komedianta, čo sa hrá na prezidenta. Alebo ti daruje svoje bojové tričko 😀

  8. Anonym 19:57 – gratulujem práve si prerazil fekalne dno. Doprial by som ti 380€ dôchodok a kopu predpísaných liekov. A na všetko aby si bol sám. Naša minorita má väčšie peniaze od štátu za celoživotné nič nerobenie ako dôchodcovia s rokom narodenia pred 1955

  9. Ja poznam dochodcov, ktori chodia na dovolenky k moru (kazdy rok), cestuju po SR (vlaky zadarmo) na kavicku do Tatier, len tak, na vylet. Kazdy sa ma tak, ako si to v zivote zariadi, pracovitostou, huzevnatostou, sikovnostou, snahou, sporovlivostou, nie kazdy dochodca lamentuje a nadava a zavidi Ukrajincom aj to malo co maju. Nechceli by sme byt v ich kozi, utekat pred bombardovanim z vlastnych domov, bytov, prist do cudzej krajiny, bez ubytovania, bez prace, bez znalisti jazyka, atd. Budme radi ze zijeme v bezpeci aj vdaka Ukrajine. Karol, lutujem, ze ste sam na vsetko, ze mate situaciu taku ako mate, ale za to nemozu ani Ukrajinci ani Romovia, nepoznam dovody preco ste v tejto situacie, ale to by bolo asi na dlhu debatu. Nech ste hlavne zdravy.

  10. Anonym 20:48 – prečo do každej prdele spomínate Ukrajincov? Správne nemôžu za to. Ale môžu za to vlády od 89. A mimochodom nezabudli ste na dôchodcov, ktorí sú bez partnera? Ak sú dva dôchodky, tak sa to dá ale s jednou žobračenkou už nie. A mimochodom nepíšem o sebe keďže do dôchodku mám ďaleko ale o reálnych ľuďoch. A majú radosť keď prejdú len do obchodu a nieto ešte k moru alebo nebodaj vlakom (ani by do neho nevystúpili) do Tatier na kávu. Takže zložiť si ružové okuliare a poobzerať sa okolo seba. Ale teraz nazad k meritu článku. Kde by sa dalo ušetriť?

  11. Videl som tých chúdáčikov, konkrétne na parkovisku pred zoo v BA… mercedes , bmw, audi a na drzáka parkovať pomaly pred vstupom… utiekli tí čo na to mali

  12. Zavidite im? Ano, prisli aj bohati, no a? Nakupuju tu, platia najomne, dph, podporuju ekonomiku. Mozno viac ako Vy. Takze su pre spolocnost prinosom. Nezatazuju system ale ho podporuju. Ked parkovali nespravne, mali ste zavolat mestsku policiu nech ich odtiahne alebo im da pokutu, bol by prinos do pokladnice mesta. Pred Seredskou charitou stalo v rade asi tak 40 Ukrajiniek s detmi, ti urcite nemaju luxusne auta, aj tym zavidite?

  13. Karol, za vojnu na Ukrajine moze len jediny clovek na svete a to je prezident ruSSka puttler, nikto iny. Ma moc to ukoncit ihned. Napadli bezdovodne samostatnu demokraticku krajinu. Verim, ze ruSSko bude izolovane na desiatky rokov. Co sa tyka Vasich dalsich negativnych reakcii, nepausalizujte vsetkych dochodcov na imobilnych, chudodnych, lebo ich urazite. Chodte sa pozriet do Tatier v lete, v zime, k moru a najdete velmi vela dochodcov, ktori si uzivaju jesen zivota. Menej negativity a bude sa Vam zit lahsie.

  14. A co sa tyka setrenia v statnom rozpocte: prepustit min 30% statnych uradnikov, zvysit dane z alkoholu, tabaku, hazardu. Vyssiu sadzbu dane z prijmu pre monopoly, banky. Zaviest nove enviro dane. Zaviest rozpoctove stropy. Zvysit zdravotne odvody. A hlavne sa nezadlzovat takym tempom ako sa zadlzujeme posledne roky. V dobrych casoch treba mat prebytkove rozpocty aby sme si nasetrili na horsie casy, ale na to potrebujeme vo vlade profesionalov a nie populistov.

  15. Putin hovoriaci o USA ako impériu lži (pritom Rusko klame už aj o počasí), o obrane Ruska tým, že agresívne napadne neutrálny štát, o tom, že krajiny v strachu pred Ruskom zvyšujú svoju obranu rádovo v desať tisícoch vojakov (pripomeňme, že Putin na „cvičenie“ na hraniciach Ukrajiny dotiahol cez 250-tisic muzikov).
    To je taký nádherný Newspeak ako ho opísal Orwell.
    Ale nebojte sa už ani v Rusku toto Putinovi nehltaju, vidia ako dostáva slávna Červená armáda na prdel od Ukrajincov, všetci v Rusku čochvíľa pochopia, že ten ich potemkinovsko-korupcny kvázi štát končí.
    Strach už nejde z Putina ale z toho kto ho môže nahradiť, či to bude radikál ako Kadyrov alebo Dugin alebo to bude niekto normalnejší, želám Ruskému národu nech si vyberú múdro aby ich krajinu posunul dopredu a neočakával návrat carskych čias.

  16. Tam je problem ten, ze nie narod si vybera, ale ,,vlastnici,,
    Takze asi Zolotov, alebo Rogozin. Alebo nejaka bábka v ich rukach.

  17. Načo sa bude šetriť na zamestnancoch štátnej správy a okresávať ich počet, aby sa ušetrilo ? Na čo a pre koho ? Lebo ušetrené peniaze v kešeni pre vládnucich top politikov je lepšie riešenie ako zamestnávať ľudí a dávať im pravidelnú mesačnú mzdu a istotu ? Však to sú jediné „štátne podniky“, 95 % ostatného hospodárstva patrí zahraničným korporáciám. Potom, čo tu zostane štátotvorné ?

  18. Karol mám rodičov 80 r., chvalabohu žijú obidvaja, takže tí sú úplne mimo vašej definície. Ale mám aj svokru 80r. žijúcu samu so 400 eurami, mesačne fasujúcu plnú igelitku liekov a predstavte si, ešte si aj ušetrí a je spokojná. Samozrejme, že neplatí 4-izbový byt v centre krajského mesta, ale stačí jej aj starý domček v zapadnutej dedine, nedotuje dôchodkom svoje deti a podobne. Chápem, že je aj pár výnimiek, ale podľa mňa to u nás s tými dôchodcami nie je také zlé, horšie je to s rodinymi, v ktorých je postihnuté dieťa alebo ťažko invalidný živiteľ rodiny.

  19. Myslím, že starý domček je náročnejší na réžiu ako štvorizbový byt v centre krajského mesta. Ale nech sa svokre darí a ak bude treba, hádam ju aj deti podporia.

  20. V bankach vedia ratat a preto maju aj pero na snurke.

    Stat by mal fungovat ako pobocka banky. Iba jedna v meste na dedine ziadna. Za okienkom vybavite vsetko lebo pani je iba asistent na vyplnanie formularov – front office. A back office riesit v Rimavskej sobote alebo Gelnici kde su ludia radi za 600€. Stat ma prezamestnanost a dlhodobo zije na dlh.

  21. A co sa tyka ruska a ukrajiny. Ide o konflikt dvoch riti europy. Ta jedna rit chce byt nadalej rit a ta druha uz nechce byt ritou.
    Ako povedal premier Polska – ak chcete Polsko zatiahnut do vojny, prestante pomahat Ukrajine.

  22. Anonym 12:33 – dúfam, že dnes si pozorne pozeral správy, kde v reportáži poznamenali, že takmer každý druhý dôchodca žije pod hranicou chudoby. Tak tie ružové okuliare šup dolu

  23. V africkej republike vypukli masove demonštrácie,kde sa prevalilo,že Brusel a Francúzsko v Afrike organizujú detske otrokárstvo a detmi vyťažené zlato končí v rukách západoeuropských bánk.Talianska premierka Georgia Meloni,na kameru ukázala fotky detí,ktoré sú nútené pracovať v baniach na zlato a povedala,že Francia tlačí pre Burkinu Faso tlačí papierove kolonialne peniaze a na oplátku im Burkina Faso musí posielať všetko zlato vyťažené detskými otrokmi a že 50% všetkého bohatstva vyťaženého v Burkina Faso sa musí odvážať do Francie.

  24. Predsa vieme kto kolonizoval a zotročoval národy po celom svete a stále to tak je. Dnes nám tieto špinavé národy rozprávajú o demokracii. V rámci únie je Slovensko tiež kolónia.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img