ISSN 1337-8481

nedeľa, 5. mája, 2024

The Breakers na Trnavskom jarmoku (Koncert v daždi so šarmantnou hostkou)

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Spomienka na hudobné spomienky:

Po dvoch rokoch, v ktorých pandemická situácia nepriala hromadným podujatiam, sa v roku 2022 znova uskutočnil Tradičný trnavský jarmok v plnej sile. Cez víkend 9. – 11. septembra sa v jeho rámci konal aj bohatý hudobný program na Trojičnom námestí. V nedeľu sme si s mamou nenechali ujsť koncert trnavskej bigbítovej legendy – kapely The Breakers. Jediné, čo nám spôsobovalo vrásky na čele, bolo nestále počasie s dažďovými prehánkami.

Koncert, uvedený moderátorom Martinom Chynoranským, sa začal približne o 17.40 hod. Kapela vystúpila v nezmenenej zostave:  Peter „Bonzo“ Radványi sa zhostil svojho nezameniteľného spevu a hry na sprievodnej gitare a ústnej harmonike, Laco Bartoš bol tiež v niektorých pesničkách sólovým spevákom a okrem toho mal na starosti hru na sólovej gitare, Fero Bartoš tvrdil muziku basovou gitarou, Marian Remenár ostošesť bubnoval a Marian „Mike“ Kramár obohacoval zvuk kapely o tóny organu.

Hneď prvú pesničku I Want You, pôvodne od kapely The Troggs, si však dážď vztiahol na seba a začalo popŕchať. Nedal si vysvetliť, že početné obecenstvo, ktoré sa zišlo na lavičkách pred pódiom, si chce nerušene užívať koncert a nie sa naťahovať s dáždnikmi. The Breakers boli však v suchu na krytom pódiu a do hudby a spevu primiešavali veľké množstvo energie. Ako dobre vystihol frontman Bonzo Radványi, táto kapela je niečo ako cestovná kancelária: poslucháčov vezme na výlet do minulosti, predovšetkým do polovice 60. rokov 20. storočia.  Cestovali sme teda s pesničkami ako It´s All Over Now (The Rolling Stones), Farmer John (The Searchers), Shakin´ All Over (Johnny Kidd & the Pirates) či The Letter (Box Tops). Hudba bola veselá, publikum pozitívne naladila. Dážď striedavo ustával a znovu sa objavoval. Fanúšikovia sa však nenechali znechutiť a i spod dáždnikov sa ozýval búrlivý potlesk. Nemohol chýbať obrovský hit A Whiter Shade Of Pale (Procol Harum), v ktorom znel neodmysliteľný výrazný zvuk organu Mikea Kramára a zanietený spev Laca Bartoša. Bonzo Radványi pripomenul, že kapela The Breakers vznikla pred päťdesiatimi siedmimi rokmi. Minulý rok vydala koncertné CD Still Alive. Jeho zakúpením si ju fanúšikovia môžu „pozvať“ k sebe domov. Po pesničke If You Gotta Go, Go Now (Bob Dylan) frontman pridal zopár informácií o svojej knihe Fortissimo s podtitulom  „spomínanie na koncerty, festivaly, stretnutia, rozhovory a dojmy z ciest za hudbou“, ktorá vyšla na jar tohto roku. Píše v nej, okrem iných, aj o kapele The Rolling Stones. Tiež prezradil, že 15. júla 2022 bol na nádhernom viedenskom koncerte tejto kapely. Na jej členoch nebolo vidieť žiadne známky rutiny, ale len virtuozita a radosť z hrania. Po týchto slovách The Breakers zahrali dve pesničky z repertoáru The Rolling Stones – Walking The DogNo Expectations.  Laco Bartoš si ešte sólovo zaspieval v pesničke Lucille od svojho obľúbeného rokenrolového umelca Little Richarda. Koncert však nebol čisto pánskou jazdou a kapela The Breakers sa predstavila aj s hostkou, speváčkou Marikou Škultétyovou. Tá pricestovala z Holandska, kde žije. Z popovej speváčky sa zmenila na dravú rockerku, čo predviedla v pesničkách (I Can´t Get No) Satisfaction od The Rolling Stones a Hippy Hippy Shake od The Swinging Blue Jeans, počas ktorej spoza mrakov vykukla obloha modrá ako džínsy. Marikino vystúpenie malo veľký úspech. Následne zaznela pesnička Spomienky na časy. Jej autorom je Laco Bartoš a zaspieval ju spolu s Bonzom a Marikou. Aj v záverečnej pesničke Johnny B. Goode od Chucka Berryho sa Marika v refréne pridala k Bonzovi. Niektorí poslucháči tlieskali do rytmu a v závere spievali: Bye, bye, bye, bye… Po koncerte sa obecenstvo obrovským potleskom a krikom dožadovalo prídavku a ten aj prišiel. Bola to pesnička Should I Stay Or Should I Go (The Clash) s Bonzovým spevom.

Preplnené námestie si koncert užilo napriek vrtkavému počasiu. Kapele The Breakers držíme palce, aby v roku 2025 v zdraví a v pohode oslávila 60. výročie vzniku. Tak ako tento rok The Rolling Stones.

 

Ružena Šípková

Foto: autorka

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img