ISSN 1337-8481

streda, 1. mája, 2024

Úspešný grant oživil seredské sídlisko: Mestské stromy aj vtáctvo dostanú viac starostlivosti a pozornosti

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta / 25. OKT 2022

Vo vnútrobloku nášho mestského sídliska bude počuť viac vtáčieho štebotu a stromy dostali lepšie šance vyrásť do dospelosti a košatosti. Seredskej radnici sa totiž v týchto dňoch podarilo dokončiť projekt s názvom Zdravé stromy a vtáctvo na sídlisku Dionýza Štúra I. a to vďaka podpore z Nadačného fondu Slovenských elektrární v Nadácii Pontis.

 

Pestrejšia Sereď

Hniezdne búdky, kŕmidlá pre vtáčiky, zavlažovacie vaky, chráničky kmeňov a informačná tabuľa oživili priestranstvo sídliska. „Sereď sa zapojila do grantovej výzvy Energia pre krajinu, ktorej cieľom je ochrana prírody a životného prostredia a zachovanie biodiverzity. Aby sme v Seredi udržali kvalitné a zdravé prostredie, musia byť jeho prirodzenou súčasťou vitálne stromy a zdravé mestské vtáctvo. Tie spoločne vytvárajú pestré prostredie plné vôní, farieb a zvukov,“ vysvetlila Zuzana Slahučková, referentka komunikácie a zelených projektov mesta Sereď.

 

Mestské spevavce

Do korún stromov bolo umiestnených desať hniezdnych búdok pre mestské vtáctvo, a aj špeciálne pre netopiere a veveričky. Postupom času sa stanú domovom pre rôzne mestské spevavce, ktoré v nich privedú na svet svoje potomstvo.

Ďalej boli na stromy osadené aj kŕmidlá, ktoré budú môcť obyvatelia v zime dopĺňať vhodnou potravou. „Umiestnili sme sem aj novú infotabuľu ako návod, kedy môžu obyvatelia sídliska začať s prikrmovaním, kedy s ním prestať a tiež zistia, aká potrava je pre vtáčiky najvhodnejšia,“ doplnila Slahučková. Dodala, že nielen na tomto sídlisku obyvatelia s dobrým úmyslom a v dobrej viere prikrmujú mestské vtáky. „V lete aj v zime vidno kríky ovešané pečivom, na okapových chodníkoch sú umiestnené misky s ľudským jedlom. Takto obyvatelia lákajú bližšie k bytovým domom nielen spevavce, ale aj hlodavce. Navyše, nevhodná strava opereným obyvateľom sídliska skutočne škodí, vtáky strácajú energiu, vitalitu, aj priebojnosť, stávajú sa pohodlnejšími a o lov hmyzu sa nesnažia tak, ako by rirodzene mali,“ dodala Slahučková.

 

Pozornosť pre stromy

Na jar pribudne k stromom na tomto sídlisku až 35 nových zavlažovacích vakov. „Ich pomoc v meste sa rokmi osvedčila, s nimi sa podarilo zvýšiť ujateľnosť mladej výsadby v Seredi až na úroveň 95 percent,“ doplnila Zuzana Slahučková. Mesto tiež z grantových prostriedkov zakúpilo nové chráničky kmeňov. Tie odvedú svoju prácu počas vegetačného obdobia, kedy kosci veľakrát nechtiac, no poškodia kmienky stromov. S poškodeným vodivým pletivom už nemá strom ideálne vyhliadky na dlhé dožitie, chradne a odumrie priskoro.

Projekt s názvom „Zdravé stromy a vtáctvo na sídlisku Dionýza Štúra I.“ realizovalo Mesto Sereď vďaka finančnej podpore vo výške 2499 eur z Nadačného fondu Slovenských elektrární v Nadácii Pontis. 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. na jednej strane pomoct vtakom a na druhej ublizit stromom – tie klince priamo do kmena a drot omotany okolo kmena – to nenapadne hocikoho

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img