ISSN 1337-8481

pondelok, 20. mája, 2024

Ktorí občania budú diktovať, kde a na čo sa máme pozerať?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ľubomír Veselický /   Zaujal ma obsah článku Ivety Tóthovej  z 11. októbra 2022, s názvom Halloweenska show Krampusov sa stretla s negatívnym postojom niektorých občanov, no organizátori podujatie aj keď v menšom rozsahu, predsa len zorganizujú.

Citujem: „Pochod strašidelných Krampusov sa v Seredi mal pôvodne uskutočniť v sobotu 22. októbra 2022.  Podľa plánov bol súčasťou aj halloweensky pochod strašidelných čertov, ktorý mal smerovať cez mesto k Domu kultúry.  Pre negatívne postoje niektorých občanov k tejto show organizátori zmenili svoje plány a pochod strašidelných Krampusov ulicami napokon zrušili. No o halloweensky program rozhodne neprídete.“  Celé podujatie sa uskutoční v pôvodnom termíne – v sobotu 22.10.2022.  Program iKrampusov začne  o 21:00  hodine v Dome kultúry,  kde si ich môžete užiť po dobu približne 45-60 minút. …

Nazvime vec pravým menom

Organizátor nič dobrovoľne nezmenil ale po sústredenom a opakovanom verbálnom nátlaku bol donútený stiahnuť pochod krampusov z ulíc Serede.

 

Najprv niekoľko  údajov o samotnom pôvode krampusov

Slovo krampus označuje alpské strašidlo, ktoré je v rakúskom folklóre a juhonemeckom chápaní ekvivalentom  slova  čert. Sprievody krampuslaufen sú unikátne záležitosti  typické pre Rakúsko, hlavne  rakúske horské mestá a dediny v Alpách, ktoré sú hojne navštevované nielen zahraničnými turistami či rekreantmi ale aj miestnymi obyvateľmi. Ako taký pochod Krampusov vyzerá a čo v Seredi vďaka iniciatíve „niektorých“občanov v uliciach neuvidíme môžete vidieť na Youtube.

https://www.youtube.com/watch?v=xrNFeBTFxG4

https://www.youtube.com/watch?v=9cS0xDchyn0

https://www.youtube.com/watch?v=d8wlQeohgGA

 

V Šenove bol  výťažok vystúpenia skupiny Krampusov venovaný chorému dievčatku.

Citujem: „ Ďáblové ze severu dorazily do Šenova v rámci benefice, jejíž výtěžek putoval na pomoc rodině vážně nemocné holčičky z Království. Její maminka je také vážně nemocná a tak cesty do nemocnice obstarává speciálně upraveným autem babička.

Zdroj: https://decinsky.denik.cz/zpravy_region/krampusaci-prosli-velkym-senovem-benefice-pomohla-vazne-nemocne-holcicce-2022011.html

Podľa predbežného plánu vystúpení sa v tomto roku  budú pochody Krampusov konať  v mestách

19.11. Česká Lípa, 26.11. Praha, 3. 12.Klatovy , 4. 12. Děčín , 6. 12. Ústí nad Orlicí, 10. 12. Krtkův svět pri obci Dolní Měcholupy, 11. 12. Most a 17. 12. Trutnov. Plán vystúpení nie je ešte uzatvorený.

 

A teraz k veci

Zamýšľam sa nad tým, akým právom sa táto skupina  občanov rozhodla intervenovať nielen u  riaditeľa Domu kultúry ale aj u primátora, aby bola akcia pochod Krampusov  v Seredi zrušená?  Traja z nich sedia v súčasnom zastupiteľstve a poctivo navštevujú chrám boží. To ich snáď príslušnosť k Rímskokatolíckej cirkvi predurčuje, aby rozhodovali  o tom, kde a na čo sa Seredčania pozerať môžu, a na čo nie?

Veď ide len o obyčajné predstavenie ľudí v maskách. Čertov, ktorí sú súčasťou tradície v susednom Rakúsku. V Rakúsku, kde sa k Rímskokatolíckej cirkvi  hlási 84% obyvateľov. Nepočul som , že by tam proti verejnému predstaveniu Krampusov niekto protestoval. Nakoniec aj v Žiline sa konal festival fašiangových masiek. Aj medzi nimi boli masky čertov. https://www.youtube.com/watch?v=Bs_3JtegRhc)

Videl som plagát s nápisom Sereď, ktorá žije kultúrou. Chýba už len dodatok, že o tom čo je kultúrne vhodné, rozhodneme my.

O  udalosti som sa zhováral  s 88 ročnou paňou. Vyslovil  som obavu, že sa začíname podobať štátu, ktorý popisuje Dominik Tatarka v románe Farská republika. Jej odpoveď ma usadila. Už ňou sme!

Vidím iba dve cesty. Alebo bude ideológiou zošnurovaná menšina diktovať pravidlá pre všetkých, alebo ich väčšina slobodne uvažujúcich ľudí jasne odmietne.

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. My sme strašný národ… Posledný nech tu zhasne… Ak by to bol pochod Mikulášov (tak isto vymyslenych bytosti) všetci by s nadšením tlieskali. Fakt si nezaslúži nezasluzime byť súčasťou vyspelej Európy. Treba odtiaľto utiecť, kým sa dá…

  2. Presne kto ma co komu diktovat? Tiez si myslim ze jarmok je zbytocna vec a spisujem peticiu? Cez koronu boli karmoky zakazane trnava to vyriesila z trnavskymi dnami abolo

  3. Takze skupina obcanov drbnuta je, ale riaditel DK a richtar, ktori to zrusili uz nie.
    A hlavne je to, ze mestsky kecal videl plagat.

  4. Tiež by ma zaujímalo,na základe akého zákona,alebo už ozaj neviem čoho,to zrušili.Pán Čavojský by sa mal k veci vyjadriť a uviesť dôvod.To, že to malo negatívny ohlas u niektorých ľudí,ma absolútne nezaujíma.

  5. Hlavné že riaditeľ DK to zrušil ešte predtým ako dostal telefonát od poslankyne ktorá mu nehovorila že to má zrušiť.
    Ale Veslo samozrejme už zhavi klávesnicu.
    Čo to tu Jankularovska úderka hovorila o spineni???
    Alebo pozametajte si pred vlastným prahom.

  6. Veselicky nebuď múdry a necituj,nepreberaj články z guglu😂Ty šašo počmaraný!My rozumný občania vieme čo sú to Krampusy, čo sa opekňuješ šak Ty si s tým tiež súhlasil, že zrušiť!!!Tak choď už do čerta ty starý senil!

  7. Starý komunista, ktorý má ešte odloženú stranícku legitimáciu v trenkách, tu bude poučovať o diktáte menšiny a slobodne rozmýšľajúcich občanoch. Smiešne.
    Inak nechápem túto potrebu imoportovania rakúskeho folklóru na Slovensko. Chcem krampusov , tak sa pozriem k susedom do Rakúska.

  8. Kopec folklóru je importované zo zahraničia,v Seredi sa uskutočnoval koncert heligonkarov a heligonka pochádza z Nemecka,čiže podľa teba by ľudia mali vycestovať do Nemecka,smiešni si akurát ty,ako aj tí inkvizitori ,čo tu zavádzajú nejaký pomyselný hon na čarodejnice

  9. Pre Anonym 13. októbra 2022, 19:16

    Máš problém čítať s porozumením? Smiešny je Veselický.
    Krampusy sú mi ukradnutí, kľudne nech si tu pochodujú. Nikomu to nechcem zakazovať.

  10. Takže traja poslanci rozhodli, že sa to tu zruší. Nie organizátor. Ale traja poslanci. Fíha! Tak toto by som chcel vidieť. Škoda, že sa títo traja nepočúvali, keď sa riešila nelegálna skládka plastu a iné šmakocinky tvojho pána. A zhodou okolností si odrazu mená nenapísal. Možno si to takto účelovo napísal, lebo medzi poslancami, ktorí to riešili, nie je kandidát Ondrej, ale ľudia si spoja automaticky jeho? Toto ti padlo vhod. Ale na toto ti už nikto nenaletí. Ty jeden huncútisko. Zasa len účelovo osieraš. Už nech je po voľbách, nech už vyhrá ktokoľvek, hlavne že tu už nebudeme musieť trpieť teba.

  11. Napísal si,že nechápeš potrebu importovaneho rakuskeho folklóru ,keď chcem krapusov,pôjdem si to pozrieť do Rakúska, to je to iste,ako keby niekto povedal,že nechápe potrebu nemeckého folklóru, keď chcem zažiť koncert heligonkarov, tak nech ide do Nemecka,tak,čo tu mlžíš

  12. Kto sú tí zakomplexovaní chudáci čo majú zmýšľanie ako v stredovekej inkvizícii? A to ako na akom právnom základe žiadali zrušiť pochod a ako je možné že im bolo vyhovené???

  13. To vám tak chýba ten pochod? Nič iné vám nechýba? Už sa len neposerte. Keď vám to tak chýba, vysťahujte sa z tejto krajiny tam, kde okolo vás budú pobehovať takéto obludy, keď si nectíte naše tradície, tu nemáte čo robiť a nevláčiť nám sem zvyklosti z iných krajín. A katolíkov do toho nezaťahujte! Ten „satan“ ti úplne sedí.

  14. L“udia, čo nevidíte ako sa Veselický zbavuje svojej zodpovednosti a zodpovednosti primátora? Poslanci nemajú žiadne právo nič zrušiť. To že reagujú na podnety ľudí, je ich povinnosť. A prejaviť názor je prejavom demokracie. Jediní kto tu zrušili tento pochod je primátor a riaditeľ DK! Na nich obráťte svoju kritiku. Prečo sa to rozhodli zrušiť? Lebo tlak verejnosti? Iný tlak verejnosti – napr. pri vymáhaní nezákonných odmien nášmu majstrovi Veselickému
    , primátor ustál, aj keď bol sám proti poslancom, vyjadreniam hlavnej kontrolórky. Tak čo týmto vlastne chcú dosiahnúť? To si každý môže domyslieť. Veď je to úplne jasné.

  15. Kto bude diktovať? Takto píše p. Veselický. Ale kto diktoval, keď Sereďanov premenoval na Seredčanov, hoci vždy to boli Sereďania a nie Seredčania. Pravdaže p. Veselický, ktorý si to dal aj preveriť na ústav slovenského jazyka, ktorý mu dali za pravdu. Ale, aj ústav slov. jazyka povoľuje výnimky, keď sú už zaužívané niektoré názvy, alebo slová. Pravdaže, že si presadil svoje a tak sme Seredčania, čo sa s tým nestotožňujeme.

  16. Tešili sme sa , dcérka ich chcela tiež vidieť ako pôjdu cez mesto,ale do DK nepojdeme. Konečne niečo iné, nové a panbickari to zrušia lebo sa asi boja,že prídu po nich,keď sa tak vzorne správajú. Pochopila by som, keby to zrušia lebo je to skoro a sú v meste ešte detičky slabších pováh, ale o deviatej večer? 🤷 Aby nám tu za chvíľu nezačali dávať omšu v rozhlase 🤦

  17. Čert či satan je vymyslená postava človekom. Boh stvoril človeka a satan ešte nikomu neublížil. Ekzistuje vôbec satan? Ak áno tak je to človek, vojna na ukrajine to dokazuje.

  18. vyjebanci kdhcky,falosny slizky ako pouzite kotony,jezis by vas hnal vy zlodeji co sa schovavate za vieru,bozie mlynu su dobra firma pomaly zomelu kazdeho zajebanca co ma toto na svedomi,ked detom odopru radost.katolicku cirkev by mali zakazat.

  19. Som sklamaná.Bola som na nich s vnučkou v Rakúsku a bolo super..teraz chcel ísť aj vnucuik,ale do KD sa určite tlačiť nepôjdeme.Opakuju sa Piešťany,kde tiež boli niektorí ľudia proti a predsa sa pochod uskutočnil.Pojdeme radšej tam.

  20. Tak sme sa dotešili. Naposledy v Piešťanoch, super atmosféra, decká úplne vo vytržení. Vtedy tam bolo tiež nejaké ohlasy od černokňažníkov ale poslali ich kade ľahšie. Zjavne to s tými tmármi bude nekonečný boj. Aby raz po zákaze interrupcií nezakázali aj Dobšinského rozprávky. Tak zas o 9 rokov pri sčítaní zistia že ubudol ďalší polmilión ovečiek, vďaka ich vnucovania resp. vynucovaniu si čohosi.

  21. ked v piestanoch mohol byt napriek velkym protestom, tak preco tu nie- lebo primator rozhodol, zatrhol. Len on ma na to kompetencie

  22. ..aj já som sa včera zľakla…pána kandidáta na primátora, ktorý chodí dom od domu a vysvetľuje ľudom ako nám bude dobre keď on bude vládnuť…čertov v meste určite neuvidíme…

  23. čertov v meste máme teraz dosť, viac ako dosť
    Pani, toto bol presne Veselického zámer. nech si ľudia myslia, kto to urobil. Zámerne nenapísal kto.
    A nenapíše, že právomoc zrušiť pochod má jedine primátor, jemu podriadený riaditeľ DK! Ako sa im to teraz hodí. Napísať nepravdu, vyhodiť to medzi ľudí, to je teraz ich hlavná špinavá metóda protikampane. A Veselický sa teraz správa ako zdochýnajúci kôň – čo najviac ešte okolo seba kopať.

  24. Niekomu to zrušenie prišlo veľmi vhod. To je náhoda. Zrazu bachor počúva troch poslancov, ktorým inak nevie prísť na meno. 🤣

  25. tieto srdce rvúce komentáre tu píšu stále tí istí ľudia od Tomčányiho dokola. Stačí si pozrieť IPčky pisateľov.
    Zaujímavé na tom je :
    1, Veselický sa v posledné dva týždne neuveriteľne rozpísal. Kladiem si otázku prečo?
    Preto aby čo najviac špiny hodil na protikandidátov Jankulára. A určite v tom bude ešte posledné dva týždne pokračovať.
    2, Zámerne nemenoval aj napriek tomu že tu bol vyzvaný troch poslancov aby si každý do tajničky dosadil mená aké sám uzná za vhodné.
    3, poslanci zastupuju voličov a keď sa tí obrátia na poslanca je jeho povinnosťou pokusiť sa vybaviť ich žiadosť.
    4, pochod môže zrušiť iba primátor a jemu podriadený riaditeľ kultúri žiaden poslanec. Keby Tomčányi vyhodnotil že pochod prinesie jeho koníkovi viac hlasov ako jeho zrušenie tak by bol. Jeho zrušením len prstom ukázal na troch farizejsky nemenovaných poslancov aby ľudí poštval proti Kurbelovi a jeho tímu.
    5, A teraz jeho smečka rozhorčene a sústredene útočí a vypisuje svoje rozhorčené komentáre aby čo najviac poštvala ľudí proti protikandidátom
    6, Aká jednoduchá a špinavá politika.Boja sa že vyjdu na povrch všetky svinstva čo za tie roky narobili a tak urobia všetko aby konik Jankulár bol primátorom s oni mohli kľudne spávať

  26. Ja by som dodal že pán riaditeľ DK sa prekecol a ešte predtým ako ho kontaktoval poslanec tak bol rozhodnutý pohode zrušiť.
    Tak sa pýtam ako je teda možné že za to môžu tí traja nemenovaní poslanci?
    A nezabudnime aj na druhú časť programu. Film, ktorý si chlapci natočili v kaštieli kam im prístup vybavilo mladé a staré brucho.
    Keď chceli na inej akcií sprístupniť úplne bezpečné pivnice pod vinarnou na prehliadku pre verejnosť tak to bolo bruchom zatrhnute ale nejakým „ducharom“ na natáčanie filmu nebol problém sprístupniť celý kaštieľ aj v časti kde sa rúcajú schodiská a padá strop.
    Rovní a rovnejší ako u Orwrlla, aj tam boli tie najrôznejšie prasatá 🐷

  27. vtedy keď Tomčányi vyhadzoval z parlamentu poslanca Hanusa, vtedy ho šesť poslancov žiadalo aby to nerobil. Urobil to lebo mu to vyhovovalo. A to napriek tomu že 6 poslancov ho verejne upozorňovalo že legislatívny odbor ministerstva vnútra ktoré je autorom zákona, Združenie miest a obcí a ďalšie právne stanoviská hovorili o tom že je to protizákonné.
    A súd definitívne rozhodol v prospech Hanusa. A my všetci sme sa poskladali na právne služby pofidérnej právnej kancelárie ktorú si Tomčamyi objednal aby zastupovala mesto v spore s Hanusom. A tieto služby stáli tisíce eur

  28. Už sa len neposerte z toho pochodu! Sme na tom veľmi dobre, keď nám len toto chýba. Píšte tu a sa tu rozohňujete, ako by bol koniec sveta. Kopete tu okolo seba, ako skapínajúce kone, ako keď malému dieťati beriete hračku. Je to tak veľmi dôležité, že bez toho sa nedá žiť?

  29. Ajaj, pan Veselicky zistil, ze je Ondrej Kurbel vo vedeni, tak uz spustil hovnomety. Ondrej bude moct coskoro aj za to, ze pana viceprimatora kazde rano boli chrbat

  30. Pán Veselický, je to pár dní, vo tu bol článok o myslím siedmich poslancoch, ktorý písomne vyzývali primátora a neuspeli. Tak isto niekoľko poslancov vyzývalo primátora, aby sme neprenajali pozemok súkromnej spoločnosti na podnikanie s plastmi, lebo polícia a ministerstvo životného prostredia vyšetrujú nelegálny dovoz plastov na mestský pozemok a ďalšie lahôdky a vtedy to nešlo. Netlačili len poslanci, ale aj verejnosť a dostupné fakty a stanoviská orgánov a čuduj sa svete, nešlo to. Ale teraz traja „králi“ zrazu dokážu aj nemožné. A toto sme tu mali dvanásť rokov.

  31. ak si niekto myslí že pochod čertom sa v Saredi mal uskutočniť tak je na veľkom omyle. Pochod bol od samého začiatku naplánovany tak že bude zrušený. Pan Čavojský sa preriekol a povedal, že pochod navrhol Tomčányi a teraz jeho zrušenie hádže na neho. Ale pekne po poriadku.
    Ako strategicky a dlhodobo Tomčányi plánuje. Niekoľko mesiacov pred voľbami sa primátorov brat vo svojej firme vyjadril že rady vo firme po voľbách posilní jeho brat lebo už nebude kandidovať.
    Potom Tomčányi vybral spriaznenú dušu Jankulára krorý ho nahradí. Tak v spolupráci s Králom presadil do mestskej komisie Jankulára aby sa dostal do povedomia ľudí. Okamžite sa v Seredsity začali objavovať oslavné články na Jankulára.
    Potom nastal malý zádrhel. Objavil sa kandidát s reálnou možnosťou zvolenia aj napriek masívnej podpore Tomčányiho pre Jankulára. Bolo treba niečo vymyslieť. No tak vymyslel pochod čertov o ktorom so sto percentnou istotou vedel, že protistrana naň nesúhlasne zareaguje. A to Tomčányi potreboval. Zruší ho na tlak poslancov a zverejní že medzi tými ktorí su proti sú aj kandidáti na poslancov aby ich v očiach verejnosti poškodil a rozoštval proti nim verejnosť. A aby sa o tom čo najviac hovorilo tak teraz Tomčányi mladší robí podpisovku za pochod. A ak nakoniec pochod čertov bude tak aj tak táto špinavá hra splnila svoj účel. Rozoštvať obyvateľov a poštvať ich proti niektorým kandidátom
    Takto to vidím ja

  32. Popytaj sa ľudí anonymko a zistíš že Ondrej má navrch. Ale to by ste nemohli sedieť len pri perlovke a doma sa schovávať a vymýšľať ako Ondreja očierniť.
    A súhlasím s Anonymom o dva vyššie. Niekto sa tu snaží urobiť búrku v lyžičke vody.

  33. Prehanajuce sa opachy Seredou mi vobec nechybaju. Za to DOPRAVNÉ IHRISKO,ktore sluboval pan primator do 2 rokov od zvolenia by sa mi žiadalo. Na Krampusoch nevidim nic pekne. Mohli by sme sa uz konecne aj niecim pozitivnym zviditelnit. V TV sa o Seredi hovori zvycajne v suvislosti s drogami, a toto bude dalsie zviditelnenie,ktore stoji za deravy groš. Panovi Velickemu je uplne jedno o aky obsah sa jedna,jemu ide o kvantitu, evidentne nie o kvalitu. Vsak tie napisy,ktore mali v Piestanoch hovoria same za seba. To fakt nemame lepsie moznosti kulturneho vyzitia sa,ako pozerat sa na zastup ludi s plagatom satan vladne tomuto mestu,aky si zobrali do Piestan? To uz nie je rakusky folkor ale presadzovanie kultu satana.

  34. Dopravne ihrisko 14. októbra 2022, 14:09 – primator mesta Tomcanyi sa zasluzil o to, ze v meste nema sancu ani uz viac ako desatrocie NAJVACSIE MOBILNE detske dopravne ihrisko Bezpecne mesto.

  35. P. Veselicky a vy nám chcete diktovať na čo sa budeme pozerať???
    S tými dezinformaciami ste trápny..a nemusíte dávať všetkým na známosť že v starobe už ubúda rozum a zdravý úsudok. Ach jaj…..

  36. Cele chore toto zrusenie. Je to obycajna atrakcia nic ine, neviem preco to tak vadi. A kto su ty hrdinovia co sa postarali o zrusenie? Na velkeho krestana sa hra Kurbel stary, to by mohol byt jeden poslanec, mozno aj jeho syn nadejny primator bol proti, ktovie, ale je to mozne a ten treti neviem. Ak bol aj Ondrej Kurbel proti nechcem tu takehoto primatora zo stredoveku. Kto je aby nam urcoval na co mame pozerat a na co nie. Kto vie o ktorych poslancov sa jedna dajde to sem, nech ludia vedia komu podakovat.

  37. Ja sa len čudujem tomu Jankovi. Že ten si nechá zo seba robiť posluhovača tlsťoša. Všetci vedia, že bude len bachorova bábka a jeho sluha.

  38. veslo tak to vyklop kto bol proti ty si to sem napisal ateraz sa sa doma smejes jak si si z ludi vystrelil alebo nech sa vyjadri Cavojsky ved sa to kona v DK

  39. 1. Ak je to Rakúska tradícia, čo to hľadá v Seredi na Slovensku?
    2. Každý človek vie, čo je dobro a čo je zlo. Takto verejne propagovať postavu prezentujúcu zlo a fandiť jej mi príde zvrátené. Má to prvky satanizmu a okultizmu. Absolútne nevhodné pre deti.

    Pri Mikulášovi tiež bývali čerti, ale aj anjeli. Všetky deti vedeli, kto je na strane dobra a koho rád sa majú držať. Čerti boli vždy reprezentantom zla, úpadku. Deti sa ich báli a odmietali ich.

    Má sa stať zlo pre nás zábavou a vzorom ? Nebolo v posledných dňoch tých tragických udalostí na Slovensku dosť ? Čo tak zorganizovať niečo pozitívne, milé, veselé a inšpirujúce namiesto tohto.

  40. OK nemá nič so zrušením aj keď Veslo sa to snaží naznačiť. Samozrejme že cusi ako voš pod chrastou, nechutné čo dokážu bachorovi mopslici robiť.

  41. Vadí vám to tak tam NECHOĎ!!! Prečo keď niečo také chcem vidieť musim ísť do iného mesta?Fain treba sa od talto zat a odstahuvat!!! A ne voliť tychto ŠAŠOV

  42. Ale ved to JE ten čert čo s ním chodí Mikuláš a oni tam majú aj sv. Mikuláša aj anjela len tých čertov je viac. Kde sú tam prvky satanizmu a okultizmu ? Popíš ich prosím ťa nech sa ešte viac zošmiešnite že bránite katolíckym tradíciam len preto, že nie sú slovanské … A keď chces niečo pozitívne a pekné tak to zorganizuj kto ti bráni ?

  43. Súhlasím. Nech si každý národ chráni svoje tradície! Ale my Slováci, ako cvičené opice všetko opakujeme čo robí druhý. My máme svoje tradície a mnohí ich ani nepoznajú, ale hrnú sa za cudzími. Nám chýba sebaúcta a národné povedomie. My nevieme narábať so slobodou a demokraciou. My potrebujeme, aby nám niekto diktoval, aby nás niekto riadil. Pre nás platí: malý dvor a veľký bič.

  44. Vy veľkí slovenskí narodovcovci,nechcete inú kultúru ale americkí Halloween Vám nevadí?Po Slovensku sa organizujú rôzne akcie týkajúce sa sviatku Halloween a v žiadnom meste takúto akciu a ani sprievod v maskách Halloween nezakázali a tie masky sú tiež strašidelné, ste obyčajní farizeji.

  45. pre Anonym 15. októbra 2022, 9:10 Na základe vlastnej myšlienkovej premisy vidíš protiklad ? Mne napríklad vadí aj Halloween, nikdy som ho nepodporoval, my máme sviatok všetkých svätých a hlavne pamiatku zosnulých ako pripomenutie tých, čo medzi nami žili a že ich život nebol márny a nie nejaké vymyslené zvrátené strašidlá z USA.

  46. A vies o tom, ze oba ako halloween tak aj vsetkych svatych je len prebraty Samhain, povodny keltsky sviatok?
    Ale kopnut si do usakov je take..slavienske.

  47. Ja by som tie mena tých poslancov namiesto p. Veselickeho kľudne zverejnil, nech ľudia vidia, akí ľudia so stredovekym myslením na meste sedia a ešte za to aj berú plat, pripadne by tu chceli vládnuť…tak to nám pán Boh pomáhaj, fakt…

  48. Použijem možno prisilné prirovnanie, ale podporili by sme nacistický pochod? Bol by to taktiež len pochod. Prezentácia zla, len možno pochopitelnejšia širšej verejnosti. Ak je krestaň autentický (podľa sčítania obyvateľstva v našom meste približne polovica), tak sa snaží chrániť seba aj iných od zlého. Podľa mojej skúsenosti sú to hlavne kresťania, ktorým ide o spoločné dobro a sú ochotní preto obetovať svoje pohodlie a určite nechcú niekomu niečo diktovať. Môžete to vidieť v podobe charít, pomoci núdznym, starostlivosť o mládež, a pod. Ale späť ku Krampusovi. Lepšie to nedokážem napísat ako je v tom článku: https://www.abu.sk/archiv/spravy/transparent-evokoval-realny-satanisticky-podtext-pochodu
    Prosím Vás skúste čítať s porozumenim aj keď je to možno pre niekoho neprijateľný zdroj. Hlavne ten transparent hovori za veľa.

  49. Fasisticke vam katolibancom vonaju, nenadarmo ste tu uz mali klerofasiticky stat, nacisticke nie lebo ti vaseho banbozka neuznavaju. … s tym transparentom to nemozes myslet vazne ak ano vyhladaj pomoc, ja ked vezmem na procesiu taky transparent tak tym padom bude procesia satanisticka, alebo treba este aj aby to niekto napisal na socialnych sietach ?

  50. Nikto si tu nekope do usákov, len som chcel poukázať na dvojaký meter,krampusacke masky sú poburujúce, ale Halloween masky sú v poriadku..

  51. Zúfalstvo. Nič iné. Pamätám si, ako bachráč pred minulými voľbami písal, aká bude proti nemu antikampaň,… Teraz robia to isté oni, len sa pod to podpisuje Veselický. Vymyslia si čokoľvek, čo sa im hodí. Ja nechápem, že človek v jeho rokoch dokáže zo seba robiť takého poskoka. On je len sluha. Má svojho pána. Svojho majiteľa.

  52. Je zaujímavé, že ja som „katolibanec“ a neprijateľný pre spoločnosť, hoci som sa, myslím si, slušne zapojil do diskusie. Prosil som aby ste čítali s porozumením, ale opäť tu ide o útoky a vytrhávanie vecí z kontextu.
    Verejnú diskusiu sa tu snažia určovať skorumpovaný politici, trollovia a pod. Asi viem prečo sa tu tak často trolluje (to je fakt – p.Majko to tu už viac krát dokázal porovnaním napr.IP-ciek). Pozrime kam toto vedie, šírenie nenávisti, rozdelovanie spoločnosti,… Myslím, že môžem napísať, že jeden takýto troll dokázal nedávno zabiť dvoch ľudí v Bratislave ( to by si kresťan nikdy, naozaj nikdy nedovolil). Jednou zo zbrani proti trollom je aj, že nebudeme na to reagovať a preto je toto moja prvá a posledná reakcia.
    Anonym ak píšeš, že „Satan ešte nikomu neublížil“ asi si sa len o to nikdy nezaujímal. Lebo poctivé skúmenie by ťa priviedlo k opaku. Okrem iného veľmi častým prejavom na týchto pochodoch býva násilie a aj v samotnom Rakúsku alebo Taliansku majú s tým veľký problém:
    https://www.merkur.de/lokales/bad-toelz/bad-toelz-ort28297/attacke-weihnachtsmarkt-krampus-schock-bad-toelz-schlag-schmerz-brauchtum-frau-perchtenlauf-eklat-13282878.html
    https://www.meinbezirk.at/baden/c-regionauten-community/im-tiroler-oetztal-illegaler-krampus-schlug-mit-rute-auf-polizisten-ein_a4384757
    https://www.noen.at/melk/attacke-bei-krampusfeier-blindenmarkt-teenager-wollte-frau-vergewaltigen-blindenmarkt-krampuslauf-vergewaltigung-vergewaltigungsversuch-176971330
    https://kurier.at/chronik/oesterreich/kaernten-perchten-bei-umzug-ausser-rand-und-band/297.745.544
    https://kurier.at/chronik/oesterreich/perchten-packen-jetzt-auch-ihre-faeuste-aus/400322904

  53. Je zaujímavé, že ja som „katolibanec“ a neprijateľný pre spoločnosť, hoci som sa, myslím si, slušne zapojil do diskusie. Prosil som aby ste čítali s porozumením, ale opäť tu ide o útoky a vytrhávanie vecí z kontextu.
    Verejnú diskusiu sa tu snažia určovať skorumpovaný politici, trollovia a pod. Asi viem prečo sa tu tak často trolluje (to je fakt – p.Majko to tu už viac krát dokázal porovnaním napr.IP-čiek). Pozrime kam toto vedie, šírenie nenávisti, rozdelovanie spoločnosti,… Myslím že môžem napísať že jeden takýto troll dokázal nedávno zabiť dvoch ľudí v Bratislave ( to by si kresťan nikdy, naozaj nikdy nedovolil). Jednou zo zbraní proti trollom je aj, že nebudeme na to reagovať a preto je toto moja prvá a posledná reakcia.
    Anonym ak píšeš, ze „Satan ešte nikomu neublížil“ asi si sa len o to nikdy nezaujímal. Lebo poctivé skúmenie by ťa priviedlo k opaku. Okrem iného veľmi častým prejavom na týchto pochodoch býva násilie a aj v samotnom Rakúsku alebo Taliansku majú s tým veľký problém:
    https://www.merkur.de/lokales/bad-toelz/bad-toelz-ort28297/attacke-weihnachtsmarkt-krampus-schock-bad-toelz-schlag-schmerz-brauchtum-frau-perchtenlauf-eklat-13282878.html
    https://www.meinbezirk.at/baden/c-regionauten-community/im-tiroler-oetztal-illegaler-krampus-schlug-mit-rute-auf-polizisten-ein_a4384757
    https://www.noen.at/melk/attacke-bei-krampusfeier-blindenmarkt-teenager-wollte-frau-vergewaltigen-blindenmarkt-krampuslauf-vergewaltigung-vergewaltigungsversuch-176971330
    https://kurier.at/chronik/oesterreich/kaernten-perchten-bei-umzug-ausser-rand-und-band/297.745.544
    https://kurier.at/chronik/oesterreich/perchten-packen-jetzt-auch-ihre-faeuste-aus/400322904

  54. Satan je vymyslená postava človekom. Satan neupalil žiadneho človeka, bola to kresťanská cirkev čo upalova, že vraj kacirov, bosorky, dokonca kňaza Jana husa vrchol zhovadilosti.

  55. Problém je, že pán Veselický nemôže tie mená zverejniť, lebo si to iba vymyslel, takže žiadne mená ani nemá.
    Aké je to ľahké povedať, že to ONI. Traja králi, ktorí tu vlastne v Seredi rozhodujú a Tomčányi aj s Veselickým pred nimi len poslušne sklopia uši.

  56. p. Veselicky uz by mal ist do dochodku. Ale chapem, blizia sa volby, treba sa zviditelnit….
    Zase sa tu raz robi z komara somar. Nic hrozne sa nestalo. Mal byt pochod mestom, ktory niektorym vadil. Co ciastocne chapem. Mna by tiez nepotesilo keby mi nejaky cert vystrasil male deti pri prechadzke po meste. Pochod sa zrusil, strasidla budu pri DK. Kto chce sa pride pozriet, komu sa to nepaci nepride. Tomu sa hovori kompromis. A podla mne velmi rozumny. Nieze by sme boli radi, ze sa v podstate vyhovelo kazdemu. My sa tu ideme este stazovat ze sa naslo rozumne riesenie. Naozaj je treba zo vsetkeho spravit kauzu a zbytocne robit obrovsky problem z niecoho co je vlastne uz vyriesene? Naozaj p. Veselicky?

  57. Prosím Vás, prečítajte si názor odborníčky, uvedený v neskoršom článku:

    Z pohľadu slovenských tradícií sa ku Krampusu vyjadrila aj významná slovenská etnologička PhDr. Kataríná Nádaská, PhD., ktorá „nevidí význam, prečo sa robia sprievody Krampusov. Čert bol u nás vždy vnímaný ako opozícia dobra. Nikdy čert neprišiel preto, aby niekomu urobil dobre alebo aby niekoho zabával.“ Dr. Nádaská ďalej uvádza, že v oblastiach, kde sa konali sprievody čertov „masky symbolicky predstavovali, že diabol je reálne zlo, ktoré je tu prítomné. Čerti v sprievodoch boli však zviazaní reťazami, mnohí niesli na sebe klietky. Bola to náučná pomôcka, že diabol je spútaný a iba Boh mu dáva možnosť pokúšať, ale stále ho drží. Čiže reťaz tam bola vždy, a nie na nejaké šibanie ľudí, ale ako symbol jeho spútania.“
    Je to na zamyslenie, že na jednej strane spoločnosť odsudzuje zlo a na druhej strane bagatelizuje korene zla.

  58. Veselického zbytočne vyzývaš aby si niečo prečítal. V tomto prípade jeho úlohou nie je čítať ale špiniť na niektorých kandidátov a štvať proti nim ľudí. To sú také štbácke Tomčányovslé metódy

  59. Korene zla su v ludoch, nie vy vymyslenych postavach, prave naopak sa takto mnohi zbavuju zodpovednosti, satan ma k tomu naviedol 😀 a to tu nebudem rozoberat kolko zla ma na svedomi cirkev a nabozenstva celkovo, je to len dalsi sposob ako kontrolovat a hladat rozdiely medzi ludmi aby z toho niekto profitoval … a na tych pochodoch je krampus zly robi zle strasi, bije takze je tam presne to co ona pise, nie je to motivacia stat sa zlom ale sa ho bat a ukazat ze zlo je zle … ak potrebujes pripomenut zlo a nabozenstva tak sa pozri co sa deje v irane ako sa tam vrzadia v mene cirkvi zeny, v rusku pravoslavna cirkev podporuje vrzdenie civilistov a nezakonu vojnu a u nas sa ludia co sa „priecia bohu“ zabijaju blaznami na ulici … za tym je teda satan samozrejme nie chore mozgy majuce v hlavach stredovek ?

  60. Lúčnicu zrušili, že boli drahé lístky a toto koľko nás to bude stáť? Na to sa už peniaze nájdu? Asi sa im to vyplatí. Dobre zarobia. Zadarmo to nebudú robiť.

  61. V meste sa konajú rôzne akcie a je na každom obyvateľovi, na ktorú z nich pôjde. Každá akcia má svoju cieľovú skupinu a to je len dobre, keď je to rôznorodé. Keď chce ísť môj sused na krampusa, nebudem mu to zakazovať len preto, že ja tam nejdem!

  62. si veľmi zlá úvaha, Lúčnicu zrušili že si ľudia nekúpili lístky, drahé neboli boli adekvátne bohatemému programu a počtu vystupujúcich, vstupné určuje Lúčnica tak asi vie čo má pýtať. A Krampusy majú zase svoje vstupné na film, tak keď tam nepôjdeš nepodporíš, to je všetko, už treba prestať s fantazmagóriami.

  63. Chceli sme prísť až zo Záhoria s dvomi autami plných deti. Prečo rusite niečo čo by prinieslo radosť a zážitok deťom? Táto intervencia za zrušenie vám prinesie miesto v nebi?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img