ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Kniha „Vojna na Ukrajine, príbehy z hranice“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

POĎAKOVANIA

Táto kniha by nevznikla a nemalo by zmysel tvoriť ju, ak by sa nedala dohromady skupina ľudí, ktorých jediným cieľom sa stala snaha pomôcť prostredníctvom literatúry tým, ktorí ju v súčasnosti najviac potrebujú. Všetci, ktorí sa na tvorbe a zrode tejto publikácie podieľali, to robili bez nároku na honorár.

Policajný zbor poskytol fotografi e svojich zamestnancov Mária Bónu a Davida Púchovského, ktorí zachytávali autentické dianie na slovensko-ukrajinskej hranici. Z obrovského množstva fotografi í pripravili širší výber a doplnili aj textové časti tejto knihy.

Grafické štúdio Pergamen, známe svojimi medzinárodnými úspechmi, bez zaváhania priložilo ruku k dielu a bez nároku na honorár mu špičkovým profesionálnym spracovaním vdýchlo esteticky príťažlivú podobu.

Jazykové korektorky Adriana Matoľáková a Monika Villemová texty gramaticky a štylisticky upravili.

Tlačiareň KASICO venovala knihe svoje pracovné zdroje a technológie.

Distribúcie IKAR a Knižný veľkoobchod Pemic sa zapojili do projektu a bez nároku na províziu investovali svoje náklady do rozvozu kníh, aby sa dostali na pulty k čitateľom.

Koncovým, no mimoriadne dôležitým článkom tohto reťazca sa stali predajné siete kníhkupectiev Martinus a Panta Rhei, ktoré hotovú knihu prinášajú širokej verejnosti na svojich pultoch bez nároku na akúkoľvek províziu z predaja.

Vydavateľstvo Dixit zastrešilo tento neziskový projekt a zabezpečilo všetky nevyhnutné kroky, aby sa kreatívny, výrobný, distribučný a predajný proces rozbehol naplno.

Všetkým menovaným patrí jedno veľ ké poďakovanie.

ĎAKUJEME.

SLÁVA UKRAJINE!

СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!

 

PREDHOVOR VYDAVATEĽA

Sú knihy, ktoré musí vydavateľ urobiť, aby sa uživil. Niektoré z nich sú dokonca z kategórie, že dobre zarobí. Potom sú knihy, ktoré musí vydavateľ urobiť, lebo je presvedčený, že majú potenciál zmeniť náš svet. Niekedy ho urobia krajším a inokedy upozornia, aby sa nestával ešte horším miestom na život. A napokon sú knihy, ktoré musí vydavateľ urobiť, lebo si nevie predstaviť, že by ich čitateľom nepriniesol.

V rukách držíte knihu, ktorá vznikla z veľ kej energie mnohých ľudí a potreby urobiť niečo zmysluplné a zásadné, čo zanechá stopu a prispeje svojou troškou k veľ kému efektu motýlích krídiel na Ukrajine.

Táto kniha je o vojne, akútnej a aktuálnej, v ktorej zomierajú ľudia a ničia sa hodnoty za nepredstaviteľné peniaze, ale napriek tomu v nej nenájdete jedinú vojnovú fotografiu.

Všetky zábery vznikli na slovensko-ukrajinských hraniciach, konkrétne na hraničných priechodoch Vyšné Nemecké, Veľké Slemence a Ubľa v čase od 24. 2. do 25. 3. 2022. Tieto fotografie sme vybrali, aby sme si navždy uchovali smutnú a ťaživú pripomienku, ako vyzerá vojna z pohľadu obyčajného človeka. Ako sa aj v Európe 21. storočia môže zmeniť bežný život zo dňa na deň a zrazu sa človek ocitne v situácii, keď si celú svoju existenciu musí zbaliť do jediného kufra, ktorý odnesie v rukách, a dúfa, že dokáže nájsť útočisko u niekoho v cudzej krajine. Zároveň sú to momentky, pri ktorých sa neviem ubrániť istému pocitu hrdosti a dojatia z toho, ako sme sa ako národ v skutočne zásadnom okamihu zachovali.

Príbehy z  hranice sme vydali v  náklade 3000 kusov a z každej zakúpenej knihy ide 14,50 € iniciatíve #KtoPomôžeUkrajine. Spolu tak môžeme poslať 43 500 €, aby v mene tých, čo veria v silu knihy a ľudskosti, zachránili svet. Lebo obyčajní ľudia chcú žiť v takom svete, kde slovo má väčšiu silu ako projektil a obraz má väčšiu silu ako bomba.

Ďakujeme Vám, že ste si kúpili túto knihu a pomohli Ukrajine.

Nataša Ďuričová

vydavateľka

 

 

PRÍHOVOR MIMORIADNEHO A SPLNOMOCNENÉHO VEĽVYSLANCA

UKRAJINY V SR

Vážení čitatelia,

máte v rukách knihu – dôkazy o zločinoch spáchaných Ruskom proti ukrajinskému štátu, proti ľudskosti, proti demokracii a slobode.

Ďakujem osobne a v mene Ukrajincov autorom a vydavateľstvu za myšlienku zaznamenať udalosti, ktoré v 21. storočí nepodliehajú žiadnej logike.

Čítajte túto knihu neponáhľajúc sa. Vtedy pochopíte strach a zúfalstvo, ktoré vyvolávajú ruské rakety a bomby dopadajúce na ukrajinské mestá a civilnú infraštruktúru každú noc.

Čítajte túto knihu v tichosti, ako keby ste vykonávali requiem za tisíce stratených životov, zavraždených v humanitárnych koridoroch, rozbité osudy, opustené domy, zničené kostoly, zničené kultúrne dedičstvo. Útočníci atakujú nemocnice, letiská, škôlky, sklady potravín a obytné oblasti, čím porušujú všetky „nepísané“ pravidlá vedenia boja.

Čítajte túto knihu s vierou vo víťazstvo ukrajinského národa. Ako povedal slávny ukrajinský politik a štátnik Roman Šuchevyč: „Bojujeme nie preto, že nenávidíme tých, ktorí sú pred nami, ale preto, že milujeme tých, ktorí sú za nami!“

Osobitné poďakovanie patrí Slovensku, ktoré od 24. februára 2022 pohostinne prijíma Ukrajincov na svojej pôde a stará sa o to najcennejšie pre každého z nás – o život.

 

Jurij Muška

mimoriadny a splnomocnený

veľvyslanec Ukrajiny na Slovensku

 

………………………………………………………………

Výťažok z predaja tejto knihy bude venovaný iniciatíve #KtoPomôžeUkrajine na pomoc tým, ktorých zasiahla nezmyselná vojna na Ukrajine.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Už by aj hádam stačilo tej Ukrajiny,nie?Pomohli sme,ako sme mohli,ľudia už nemajú z čoho pri tom zdražovaní,tak pochybujem,že si niekto kúpi knihu.

  2. Podľa môjho názoru kniha neopisuje presné skutočné udalosti, jej pohľad na ukrajinskú vojnu je jednostranný … …. považujem to za vymývanie mozgov a nabádanie k nenávisti k Rusom … ako to dnes v EÚ letí a niekedy mám pocit, že aj s debila urobia “umelca” hlavne aby spieval , hovoril, alebo písal proti Rusom …

  3. Na ukrajinskú vojnu? Ved to je ruská vojna. Rusko vedie vojnu voči ukrajine, zabijá deti a ženy, páli rakety na mestá a obce, rovná zo zemou celé sidliská, útočí na školy, nemocnice, celú infraštruktúru, kompostuje vlastných vojakov. Bojuje sa na území ukrajiny, nie ruska. Ukrajinský občania prichádzajú o majetok nie rusi.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img