ISSN 1337-8481

nedeľa, 5. mája, 2024

V ČOM SA AMNESTY NA UKRAJINE POMÝLILA a prečo som musela odstúpiť

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
V ČOM SA AMNESTY NA UKRAJINE POMÝLILA
a prečo som musela odstúpiť
13.augusta 2022
Oksana Pokalčuk je ukrajinská právnička a aktivistka za ľudské práva. Výkonnou riaditeľkou ukrajinskej kancelárie Amnesty International bola od roku 2016 do 5. augusta.
„Amnesty International vydala 4. augusta správu, v ktorej obvinila ukrajinskú armádu z porušovania vojnových zákonov umiestnením vojenských základní blízko civilnej infraštruktúry. Správa vyvolala vlnu verejného pobúrenia na celom svete a na celej Ukrajine. Pre mňa bola najväčšou chybou správy to, že bola v rozpore s jej hlavným poslaním: Namiesto ochrany civilistov ich ešte viac ohrozila tým, že poskytla Rusku ospravedlnenie, aby pokračovalo vo svojich nerozlišujúcich útokoch. Preto som sa vzdala funkcie vedúceho ukrajinskej kancelárie Amnesty International. Mnoho mojich kolegov ma nasledovalo.
Ako obhajkyňa ľudských práv sa riadim základným súborom hodnôt. Pred touto krízou som bola vždy hrdá na prácu Amnesty a jej základné hodnoty a princípy.
Som však presvedčená, že súčasný prístup organizácie je v rozpore s jej poslaním. Pracovala som pre organizáciu sedem rokov, ale nikdy by som si nedokázala predstaviť, že jediná správa môže ohroziť 30 rokov úspechov v oblasti ochrany ľudských práv na Ukrajine. Presne toto sa však stalo.
Veľkú časť zverejneného výskumu Amnesty o Ukrajine spracoval špeciálny „krízový tím“, ktorý pracuje na ozbrojených konfliktoch po celom svete. Títo výskumníci majú špeciálne vzdelanie a skúsenosti v oblasti ľudských práv, vojnových zákonov, analýzy zbraní a podobne.
Často im však chýba znalosť miestnych jazykov a kontextu.
Samozrejme, od nikoho nemožno očakávať, že bude rozumieť miestnemu kontextu a jazyku každého jedného konfliktu. Namiesto dôvery a spoľahnutia sa na miestnych zamestnancov, niektoré medzinárodné organizácie nedokážu byť inkluzívne, či centralizujú svoje rozhodovanie, toto bol aj prípad tejto správy Amnesty.
Jej postoj ani nemohol byť viac povýšenecký a nespravodlivejší, hoci sme sa všetci zaviazali, že budeme spolupracovať na základe spoločných hodnôt.
Skutočnosť, že sme neboli prizvaní ku konzultáciám, ani zahrnutí do spolupráce pri spracovaní návrhu tejto správy, poukazuje na totálne ignorovanie zásady medzinárodnej solidarity uvádzanej v štatúte Amnesty, s cieľom posilňovať lokálne hlasy.
Táto správa mala veľa do očí bijúcich problémov.
Po prvé, medzinárodné humanitárne právo neukladá všeobecný zákaz zriaďovania vojenských základní v blízkosti civilnej infraštruktúry.
Je zrejmé, že armáda by sa mala v maximálnej možnej miere vyhýbať umiestneniu vojenských objektov v blízkosti obývaných oblastí a mala by sa snažiť chrániť civilistov pred nebezpečenstvami vyplývajúcimi z vojenských operácií.
To si však vyžaduje posúdenie každej situácie od prípadu k prípadu, nielen z právneho hľadiska, ale aj z hľadiska vojenskej reality na mieste.
Realita vojny na Ukrajine je taká, že ruské sily sa snažia obsadiť mestá na Ukrajine a ukrajinské ozbrojené sily sa tomu snažia zabrániť. Vzhľadom na široko medializované správy o ruských zverstvách páchaných na civilistoch v Buči a Irpine nie je jednoznačné, že stiahnutím sa z obývaných oblastí by ukrajinská armáda dosiahla maximálnu možnú ochranu civilistov.
Navyše, niektoré skutočnosti, ktoré sa vo vyhlásení Amnesty objavili, by si vyžadovali reakciu ukrajinského ministerstva obrany. Toto „právo na odpoveď“ je základom práce v oblasti ľudských práv, bez ohľadu na vlády.
Ukrajinská vláda má solídne zdokumentované odpovede na otázky a požiadavky Amnesty. To by umožnilo lepšie pochopiť, či ukrajinské ozbrojené sily konali spôsobom, ktorý zaisťuje ochranu civilistov v maximálnej možnej miere, alebo ich naopak vystavuje nebezpečenstvu, ako tvrdí Amnesty.
Nedá sa vylúčiť, že bolo potrebné umiestniť ukrajinské sily do obytných oblastí. Až keď by ministerstvo predložilo svoje zdôvodnenia, môže ktokoľvek tvrdiť, že boli neprípustne ohrození civilisti (čo je samozrejme možné ďalej analyzovať a prípadne kritizovať).
Teda, iba ministerstvo mohlo predložiť dôkazy, že
ukrajinská armáda vyzvala civilistov k odchodu alebo im pomohla, aby mohli odísť,
zatiaľ čo výskumníci Amnesty „nevedeli“, či sa tak naozaj stalo.
Tentoraz však Amnesty ani nemala v úmysle žiadať oficiálnu odpoveď; urobili tak až na naliehanie ukrajinského úradu a ukrajinskému ministerstvu dali na odpoveď len tri pracovné dni – čo v žiadnom prípade nie je primeraný časový rámec.
Okrem toho, ak by sa zistilo, že ukrajinské ozbrojené sily skutočne porušujú medzinárodné právo, primeraným spôsobom implementácie odporúčaní by bola ďalšia obhajoba na ministerstve.
Ukrajina sa snaží preukázať súlad so svojimi zákonnými povinnosťami, čiastočne kvôli závislosti od západných dodávok zbraní a čiastočne kvôli túžbe tesne sa integrovať s Európskou úniou.
To predstavovalo jedinečnú príležitosť prinútiť ukrajinské ozbrojené sily, aby si splnili svoje záväzky. Ale opäť sa zdalo, že presadzovanie skutočných zmien nebolo v tomto prípade cieľom.
Výsledkom je, že publikovaná správa vystavila ukrajinských civilistov potenciálne ešte väčšiemu riziku. Rusko opakovane ospravedlňuje útoky na civilnú infraštruktúru nepravdivým tvrdením, že civilné ciele boli vojenské. Po ruskom bombovom útoku na pôrodnicu v Mariupole v marci sa ruská propaganda pokúsila odôvodniť útok tvrdením, že nemocnicu kontrolovala ukrajinská armáda.
Správa Amnesty spôsobuje dlhotrvajúce škody na reputácii organizácie na Ukrajine a vo svete.
Chyba vedenia však nereflektuje dôležitú prácu lokálnych kancelárií, ktorým hrozí strata podpory.
Mojím cieľom je upozorniť na životne dôležitú prácu, ktorú vykonávajú miestni zamestnanci, a naliehať na lídrov, aby ich rešpektovali a zahŕňali ich do všetkých rozhodnutí rovnako.
Dôraz sa musí klásť na hodnoty, dôkazy a činy. Len tak budeme schopní skutočne obnoviť vieru v našu schopnosť pomáhať tým, ktorým chceme slúžiť.“
Oksana Pokalčuk
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Takto to vyzerá, keď príde požiadavka na zmenu správy. Dodatočne sa to potom odôvodní, aby to bolo v súlade s ukrajinskou propagandou.

  2. Presne tak nedá sa nikomu veriť. Rus nevrtrhol na ukrajinu len tak spasie. Špinavá politika USA spolu zo somárma z únie nesú zodpovednosť za túto vojnu. Len somár si dá zničiť ekonomiku k vôli vojne na Ukrajine.

  3. Propaganda jak sviňa..
    Neviem ako správa ospravedlňuje ruský útok, no každopádne vysvetľuje tie novinárske kydy, že prečo Rusi útočia na „civilné objekty“ a nemocnice.
    Nijak to neospravedlňuje akciu, ktorú podniklo Rusko.., ale nečakajte, že ak z nemocnice budú ukrajinský vojaci opaľovať rakety na ruské jednotky, že Rusi sa akože stiahnu alebo dobrovoľne nechajú pozabíjať.
    To, že nejaká ukrajinská … odišla z AI, nič nemení na fakte, že ukrajinci používajú civilistov ako živé štíty. A môžu si ospravedlňovať čím chcú.
    Zaujímavé je len, že ak z Gazy sem tam vyletí nejaká raketa na Izrael, tak Izrael podnikne hromadný útok na civilné ciele, kde by sa údajne mohli skrývať separatisti a celý svet sa z toho teší alebo to má v pi*i.

  4. A v Iraku sú zbrane hromadného ničenia…..
    Keď američania pozabíjali státisíce ľudí vrátane detí a žien tak priznali že klamali.

    Ponaučenie – nikdy neverte americkým mimovládkam a už vôbec nie americkej vláde.

  5. Takto odteraz môžeme každú správu AI považovať za nedôveryhodnú, ak nebude v súlade s našim názorom. Či opodstatnenosť AI ako inštitúcie je na bode mrazu.

  6. Anonym 11:38 čo nie je v súlade s propagandou humUSAkov alebo sa to momentálne nehodí, to je nedôveryhodné, hoax a keby si to náhodou aj niečím položil alebo mal oficiálne dokumenty (viď wikileaks), tak ťa budú naháňať po svete ako medzinárodného teroristu.. Ba možno ešte viac.. 😉
    A keď neskôr vyjde pravda na povrch a sami sa priznajú, že to spôsobili oni, že oni zrútili svetovú ekonomiku alebo zaviedli svetový terorizmus, tak všetci len tak nad tým mávnu rukou a ideme ďalej.. Veď tí zlí sú len tí na koho zas len poukážu. A kruh sa uzavrel.. 🤷🏼‍♂️

  7. To akože AI očakáva že keď Rus napochoduje do nejakého ukrajinského mesta tak ukrajinská armáda z toho mesta utečie, alebo že sa budú ukrajinský vojaci zdržiavať len niekde na poliach kde ich Rus ľahko odhalí a zlikviduje lebo veď v meste sú civilisti tak tam bojovať nebudeme?! … a tak sa zdá že aj podaktoré teľce nado mnou sú toho názoru, Rus môže napochodovať do ukrajinského mesta a ukrajinský vojak odtiaľ musí hneď utiecť lebo niečo porušuje, že Rus porušuje všetko čo sa dá to nevadí, to je v pohode lebo je to Rus a on môže všetko … drbať AI a drbať aj Ruskú propagandu, Rus nemá čo na Ukrajine robiť a hotovo. Keď prestanú Rusi obsadzovať Ukrajinské územie tak bude všetko v pohode, len súdruh Putler nebude v pohode lebo on si zaumienil že to Ukrajinské územie chce tak to teraz vypadá tak ako to vypadá …
    PS.: Drbať aj USA, sú rovnako falošní ako Putler …

  8. Ty si vôbec asi nepochopil o čo sa jedná a predpokladám že si vôbec nečítal celú správu. ( ktorá má cez 65 strán )
    Správa obsahuje napríklad, ako ukrajinské vojská používali ako svoje základne nemocnice ktoré boli v normálnej prevádzke.
    Ako ukrajinské vojská používali domácich obyvateľov ako štít počas silných bojov v mestách.

  9. Tak sme sa vzhľadom na Ukrajinu dozvedeli aj toto – Táto správa mala veľa do očí bijúcich problémov.
    Po prvé, medzinárodné humanitárne právo neukladá všeobecný zákaz zriaďovania vojenských základní v blízkosti civilnej infraštruktúry. A je to.

  10. Martin, pointa je v tom, že dnes sa vojny nevedú ako v 18. storočí, keď vyfintení panáci vybehli so šabličkami na pole za dedinou, tam sa vyšantili a ten čo prežil sa vrátil občasniť svoju ženušku..
    Dnes, keď po tebe vypália z nemocnice salvu rakiet, teba nezaujíma či tam je len batéria raketometov alebo 100 rodičiek. Pošleš tam jeden MIG s Kindžalom a dufaš, že protistrana utrpí čo najväčšie škody. Že to tá protistrana neevakuovala je už na zváženie prečo.. Lebo dnes niekto používa civilistov ako živé štíty, aby vopred určené média mohli dávať články, že sa bombardujú civilisti? Tak ako v Allepe?

  11. Martin 21. augusta 2022, 11:59
    Silové riešenia konfliktov nastupujú, ak zlyhá diplomacia. Pre niečo vznikol aj tento konflikt. Nepopierateľný je fakt o existencii súkromných ozbrojených jednotiek Azov, Ajdar, Dnepr- 1, Donbas, Luhansk atď. V ktorej Európskej krajine existujú súkromné armády plniace pokyny oligarchov? Ukrajinská vláda ich dokonca zlegalizovala a zaradila do svojich ozbrojených síl, ale vplyv nad nimi nemá. Neplatí ich totiž vláda. Aká bola úloha Pravého sektora pri vyvolávaní nepokojov? Nepopierateľný fakt je aj ten, že syn súčasného am. prezidenta Bidena Hunter, pôsobil na Ukrajine v dozornej rade energ. spol. Burisma a z USA tam nebol sám. Prečo USA sabotovali dostavbu plynovodu Nord Stream 2? Obávali sa spojenectva Nemecka a. Ruska, nebodaj straty vplyvu na Európu? V tomto konflikte existuje veľmi veľa odtieňov a farieb, nielen čierna a biela. My máme vedieť len to, čo nám podhodia médiá. Len z reklamy nevyžijú, takže koho chleba ješ… A Ukrajinci vraj bojujú za Európu… Nebojujú Ukrajinci náhodou za záujmy USA a vlastných oligarchov? Nie je Európa len poslušným psíkom, ktorý sa bojí dotknúť svojej misky, kým mu to pániček nedovolí?

  12. Laci.., moc do toho vidíš. Dávaš veľa relevantných informácií, ktoré sa nehodia Ukrajine. A niekto (ne)zaujatý by ešte mohol namietať, že obhajuješ ruskú agresiu. Mal by si začať uvažovať o odstúpení zo svojho postu.. 😜😂

  13. Realita.. 21. augusta 2022, 13:4
    Zo svojich postov by mali odstúpiť ľuďia, ktorí pravdu prekrúcajú, ako sa im hodí. A žiadnu agresiu neschvaľujem ( Rusi majú toho za ušami tiež dosť), len skúšam nájsť príčinu konfliktu, ktorý môže ohroziť celý svet. Prečo do tohto konfliktu, ktorý by sa ich teoreticky ani nemal týkať, vráža svetová veľmoc č.1 milardy dlhopismi krytých dolárov? V mene demokracie?

  14. Buď Oksana Pokalčuk dostala k hlave pištoľ alebo jej na oplátku za nasratie si do huby ponúkli bohovsky výhodné miestečko v najväčšej zašivárni na svete plnej darmožráčov s názvom Brussell. Alebo jej dal Zelensky niečo do vrecka z miliárd, ktoré tam celý svet sype ako na páse 🙂 Amnesty International len ukázali, že sú len ďalšia zo zbytočných mimovládok a organizácií ako Globsec alebo OSN.

  15. pricina vojny – ludia ruku na srdce a skuste si odpovedat:
    …co by ste robili vy, keby vam vas sused zacal za plotom stavat mrakodrap, vojensku zakladnu, eroticky salon a pod. …alebo pre cinziakovych – keby sused zacal den co den vrtat alebo buchat do stien, pustal hlasno radio a pod.?
    Co by ste robili? Ako by ste reagovali?
    Verim, ze by ste najskor zdvihli varovny prst a keby si sused nedal povedat, zacali by ste robit opatrenia.
    A kto by nereagoval, podla mna klame!

  16. Pre Anonym 22. augusta 2022, 14:54: ked si magor a nedokazes citat s porozumenim ako polovica nasej vlady, tak ano. Lebo pravdepodobne si magor naozaj, ked si to pochopil ako sa pytas.
    Pisal som, ze kazdy by to isiel riesit a kazdy v ramci svojich schopnosti, podla okolnosti. Je to prirodzena ludska vlastnost.

  17. Riešiť znamená zobrať tanky a rakety a ísť vyvraždiť rodinu suseda? A ešte k tomu brata? S tým pochopením nebude problém v tebe Demokracia?

  18. Oksana by si už mohla ujasniť, či chcela alebo musela odstúpiť. Ale celkom jej verím, že musela. Nie však z vlastného rozhodnutia ako to tu prezentuje.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img