ISSN 1337-8481

pondelok, 29. apríla, 2024

Najväčšia jadrová elektráreň v Záporoží má problémy s bezpečnosťou

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Tak sme sa teda dočkali. Z Ukrajiny hlásia poškodenie najväčšej jadrovej elektrárne v Európe, Záporožskej jadrovej elektrárne. V súčasnosti má byť odpojený jeden blok jadrovej elektrárne, na ktorom majú hasiči bojovať s požiarom. SHMÚ bude monitorovať situáciu a vyhodnocovať možné riziko pre Slovensko.

V súvislosti s jadrovou elektrárňou v Záporoží už niekoľko dní upozorňujú odborníci na riziká spojené s bombardovaním v blízkosti jadrovej elektrárne a nebezpečenstvom vyplývajúcim zo zriadenia vojenskej základne ruskými vojakmi priamo v elektrárni.

Odborníci sa dožadujú vstupu do jadrovej elektrárne a kontroly bezpečnosti čo im ale ruskými okupačnými vojskami nemá byť umožnené.

Práve používanie takto citlivých zariadení v podstate ako štít je mimoriadne nebezpečné a ide o vážne hazardovanie s bezpečnosťou v celej Európe.

Podľa odborníkov obdobná tragédia k akej došlo v Černobyle, ale hroziť nateraz nemá.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Druhý úder se měl odehrát dvě hodiny po prvním ostřelování, napsala agentura Interfax. „Dvě hodiny po prvním úderu z protějšího břehu Dněpru bylo provedeno druhé dělostřelecké ostřelování Záporožské jaderné elektrárny. Tentokrát se nacionalistům podařilo dosáhnout cíle. Dělostřelecké granáty zasáhly průmyslový areál jaderné elektrárny,“ píše Interfax s odkazem na zprávu vojensko-civilní správy Enerhodaru.
    Nedlouho poté, co v Záporožské jaderné elektrárně vypukl požár v důsledku ostřelování, informovala ruská agentura Interfax, že zařízení zasáhly dělostřelecké granáty znovu a trefily přímo průmyslový areál. Zatímco Rusové viní z útoku Ukrajince, Kyjev svádí vinu na ruské síly. Ukrajinská státní energetická společnost Enerhoatom tvrdí, že hrozí nebezpečí úniku vodíku a radioaktivních látek.
    https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/v-jaderne-elektrarne-v-zaporozi-vypukl-po-ostrelovani-pozar-40405008

  2. Rusi su tam okupanti nemaju tam co robit mali zostat doma a nie robit si z jadrovej elektrarne sklad zbrani a delostrelecku bateriu ked vidim tych zajatych rusov v telke ved to su viac mongoli ako slovania.

  3. anonym 6. augusta 2022, 5:55
    Mas pravdu. Spakovat sa a domov, hajzli jedni. Koho zdraveho moze napadnut okupovat jadrovu elektraren….a k tym ksichtom, chlapci z Moskvy a Petrohradu nemaju potrebu ist si zarabat v armade. Kdezto kadejaki Buriati, Kalmyci a ini sikmaci od Sibiri a Vychodu maju armadu ako jedinu moznost. Takito su potom nasadzani do prvych linii a na taketo teroristicke akcie. WC, TV, pracku vidia potom prvy raz v zivote a su z toho paf…

  4. Boh nas ochranuj ak to tam buchne…ti tupci ako by ani nevedeli ze co to je za elektraren a co moze sposobit jej havaria. Svedkovia okupacie Cernobylskej JE neveriaco trvdili, ze okupanti ani nevedeli aka havaria sa tam stala v 86.roku. Ako keby boli z inej planety! Behali po areali a okoli, zakopavali sa v radioakivnom lese, virili kontaminovanu podu, sikanovali personal.

  5. Kuva, ja ako Slovák, s odslúženou vojenskou službou si ani len neviem predstaviť vykonať rozkaz strieľať na jadrovú elektráreň Jaslovské Bohunice. Ktorú vidím z okien. Takže Ukrajinci si tam strieľajú sami? Nech ich to pekne zamorí, veď čo už?

  6. Tento článok aj s odkazom na „noviny.cz“ je len zlátanina novinárskych odborníkov „na všetko“. Príspevkami anonyma a Sama nie je hodné sa vôbec zapodievať.
    Treba však vedieť, že už od začiatku marca t.r. majú zložky armády RF a DLR areál JE pod kontrolou po tom, čo odtiaľ vydurili zložky OSU. A zároveň si treba položiť otázku za akým účelom tam boli? Vyrobiť jadrovú bombu je technicky, časovo a lokálne nemožné! Čo sa však dá zneužiť aj na vojenské účely, je vyhoreté jadrové palivo, ktoré je vysoko toxické a ktorého je v areáli JE dosť. Je to tak podľa platných štandardov o prevádzkovaní JE. Avšak, technicky nie je až tak zložité resp. nedostupné použiť fragmenty vyhoretého paliva (ale to by bol pre Ukrajincov ten najväčší problém) a tieto potom použiť ako vysokorádioaktívnu náplň do obyčajného trieštivého delostreleckého granátu. A toto bol a stále je jediný dôvod prítomnosti milícií DLR a armády RF, aby vyhoreté jadrové palivo nebolo použité na vyššie spomenuté účely.
    Ako tu už spomenul „Anonym 6. augusta 2022, 11:20“ akú logiku má tvrdenie že „Rusi ostreľujú priemyselnú časť JE?? keď ju sami kontrolujú?
    Podobnú hodnotu má aj veta
    „Odborníci sa dožadujú vstupu do jadrovej elektrárne a kontroly bezpečnosti čo im ale ruskými okupačnými vojskami nemá byť umožnené.“

    Na vstup skutočných odborníkov na Jadrovú bezpečnosť platia určité pravidlá, vydané MAAE (Wien) ktorými sa musí riadiť aj Záporožská JE, nakoľko Enerhoatom je v mene UA signatárom stále platných pravidiel.

    Doteraz však nie je známe, aká časť „průmyslového areálu“ bola delostreľbou zasiahnutá, či došlo k uvoľneniu Ra látok, z čoho vyplýva aj stav ohrozenia Radiačnej bezpečnosti okolia resp. širšieho okolia.

    Považuem preto za väčšie nebezpečenstvo šírenie vyššie popísaných poplašných správ či už cielene alebo skôr z nevedomosti.

    P.S. O tom že SHMÚ a ÚVZ monitorujú ovzdušie je len dobré, veď patrí to do náplne ich pôsobenia načo boli ustanovené.

  7. Ivan,veľmi dobre napísané,je skutočně,dôležité,aby ľudia mali trošku realny prehlada nie len túto jednostrannú propagandu.,ktorá tu panuje.

  8. Ivan Sklenár 6. augusta 2022, 14:42
    Takze podla vas je OK, ak invazne dobyvacne vojska RF a vojsko akejsi samozvanej DLR „vydurili“ regulernu armadu Ukrajiny, z ukrajinskej JE, vo vnutrozemi suverenneho statu Ukrajina a prevzali nad nou kontrolu? Prosim jednoduchu odpoved, omacky netreba. Dakujem.

  9. Sam,presne,takých ako Ty potrebujeme!!!,Ľudí,čo majú namiesto mozgu ciernobielu masu..Pan Sklenár Ti len ODBORNE vysvetlil,čo je PRAVDA,a čo nemôže byť PRAVDA.Takze máš smolu.To,kto koho napadol,o tom nikto nepochybuje.V tom máme všetci jasno.To ale neznamená,že máme všetkému veriť.

  10. To: Sam 6. augusta 2022, 15:44
    Myslím že za mňa dal odpoveď diskutujúci „Anonym 6. augusta 2022, 15:00“
    Nemali by sa tu miešať dokopy dva problémy, technické a politické! Ja som sa vyjadril ku tým technickým.

  11. Sklenár 6. augusta 2022, 16:06
    Vetou o vydureni ukrajinskej armady ste spomenuli aj politicky rozmer, ci hadam nie? Technicky rozmer nespochybnujem. Nedali ste mi odpoved. Pekny den aj tak.

  12. Sklenár 6. augusta 2022, 16:06
    Vetou o vydureni ukrajinskej armady ste spomenuli aj politicky rozmer, ci hadam nie? Technicky rozmer nespochybnujem. Nedali ste mi odpoved. Pekny den aj tak.

  13. Takze podla Ivana udatna cervena armada brani AE pred zurivimi hordami, lebo putler na rozdiel od ostatnych dohody dodrziava. Ivan, to na stare kolena caka aj nas?

  14. To: Anonym 6. augusta 2022, 16:14 + Sam 6. augusta 2022, 16:14:
    Ako sa dalo očakávať, veci o konflikte z 5.8.22 budú dostávať postupne ostrejšie kontúry a s logickým pozadím.
    -zo zverejneného videa na Twiteri je zreteľné a nespochybniteľné, odkiaľ bol vedený delostrelecký útok. Tým smerom je vodná nádrž-priehrada, ktorá slúži ako zdroj chladiacej vody pre JE a je tam aj „malý“ energetický zdroj ako bezpečnostná záloha pre čerpadlá chladiacich a havarijných systémov v prípade zlyhania vlastného el. zdroja priamo z JE. Je to bežne používaný spôsob zabezpečenia záložného zdroja el. energie na JE
    – ten útok bol vedený práve na túto linku (video) spoza vodnej nádrže, ktorý je pod kontrolou OSU
    -celkove bolo vypálených (podľa zdroja z elektrárne) až 20 delostreleckých granátov ráže 155 mm v troch po sebe nasledujúcich intervaloch
    – požiar vznikol po zásahu pomocného (ale pre prevádzku dôležitého systému) vodíkového hospodárstva. H2 sa používa ako chladiace médium pre el. generátor. Tým bol jeden z blokov (č.3 ) vyradený z prevádzky
    – nebolo poškodené žiadne zariadenie pracujúce s RA látkami a preto ani neprišlo k úniku rádioaktivity do okolia, takže Mikasov ÚVZ ak niečo nameria, tak zdroj nebude z UA
    A teraz politický pohľad na vec: V.Z. každým dňom stráca podporu Západu. Naposledy sa v tomto týždni dostal do konfliktu s Nemcami, ktorí sa postavili proti použitiu 8 mld € pre UA na vojenské účely namiesto obnovy vojnou zasiahnutých objektov. Ďalší vývoj voj. konfliktu si radšej ani netrúfam predstaviť. Ak by sme chceli na túto tému diskutovať, čo na realite stavu vojny nič nezmení, by všetko viedlo len ku zbytočným konfliktom. A o tie ja vôbec NESTOJÍM. Pekný zvyšok dňa aj Vám.

  15. Záporožská jadrová elektráreň je podľa Enerhoatomu vážne poškodená.
    Podľa sobotňajšieho vyhlásenia Enerhoatomu, z ktorého cituje agentúra AFP, došlo k „vážnemu poškodeniu“ stanice so zásobníkmi dusíka a kyslíka a ďalšieho pomocného objektu.

    Poškodený bol aj kábel elektrického vedenia, v dôsledku čoho prestal fungovať jeden z reaktorov. „Existuje tiež riziko, že dôjde k úniku vodíka a rádioaktívnych látok a vysoké je aj nebezpečenstvo vzniku požiaru,“ varoval Enerhoatom na sociálnej sieti Telegram.
    Ostreľovanie podľa neho spôsobilo „vážnu hrozbu pre bezpečné fungovanie elektrárne“.
    https://www.aktuality.sk/clanok/PR633DH/vojna-na-ukrajine-zaporozska-jadrova-elektraren-je-podla-enerhoatomu-vazne-poskodena/?_ga=2.78022483.678655185.1659808824-1041100213.1510574686

  16. A co na toto?
    Nemecký kancelár Olaf Scholz dnes oznámil ďalšie dodávky zbraní pre Ukrajinu. Uskutočniť by sa mali v nasledujúcich týždňoch v rámci takzvanej reťazovej výmeny s viacerými partnerskými krajinami. Podrobnosti o type zbraní Scholz neuviedol, informovala agentúra DPA.
    Asi citas nieco ine… Badatel?

  17. V článku sa uvádza, že vstup do elektrárne neumožňujú ruskí okupanti. V linku uvedenom hore zase píšu, že vstup odmietla samotná Ukrajinská strana. Tak kto tu klame? A naozaj si myslíte, že ak elektráreň okupujú Rusi, že budú samých seba ostreľovať?

  18. To: p.Sklenár,a čo vravíte na túto info 6. augusta 2022, 20:02
    v mojom poslednom príspevku som v princípe povedal to isté čo priniesli Aktuality s tým, že systémy N2 a O2 bezprostredne nepodmieňujú krátkodobé prevádzkovanie bloku. Podľa u nás platných limít môže nastať výpadok stanice N2 až 24 hod a až potom sa na bloku plynule znižuje výkon. Ani N2 a ani O2 sami o sebe nehoria. O2 len podporuje horenie. Tak z čoho vznikol ten požiar? Ja viem, že H2 je vysokohorľavý plyn… Prečo sa obchádza odpoveď na skutočnosť že kto ostreľoval JE? Lebo Zelenský povedal že to boli Rusi? akosi ku tomu nikto nevie alebo skôr nechce nič povedať. Zelenský toho už dosť narozprával, o.i. aj to že po dobití Azovstalu escort banderovských fašistov do zajatia označil ako „humanitárny koridor“. Hehehe

  19. The enemy hit the high-voltage power line of the 330 kW switchgear between the ZNPP autotransformer and the Zaporizhzhia Thermal Power Plant

  20. Pripada niekomu logické ostreľovať svoju elektráreň, na svojom území, v svojom štáte kde žijeme s rodinami, kde žili predkovia, kde chceme aby ešte žili naši potomkovia. V zemi ktorá nechce pustiť ani centimeter okupantom. Sorry, teda toto si ani len neviem predstaviť, že Ukrajinci sami riskujú, že zamoria celé svoje územie. A samozrejme aj Európu a Východ…

  21. Ivan Sklenár 6. augusta 2022, 20:55
    Technickú stránku veci Vám nik nevyvracia, ale ako ste sám uviedol, že moc nechcete rozvíjať politickú stránku konfliktu aby to neviedlo k zbytočným útokom…ale ako Vás čítam, obrancov Azovstaľu ste nazvali banderovskými fašistami. Čo Vás k tomu viedlo prosím Vás?

  22. Vraj tie ruske prasce uz podminovali celu JE a zranili jej pracovnika…ma niekto nejake relevantne informacie? Nechcem sa spoliehat len na jeden zdroj.

  23. Dolfi 7. augusta 2022, 13:27 nedávno som hovoril s jednou paňou, ktoá pracuje vo finančnom sektore, kde prichádza do styku s klientami rôznej mentánej úrovne. na mnou utrúsenú poznámku o tom že na slovensku žije možno aj viac ako polovica ľudí, ktorí vobec hlbšie nevnímajú čo sa okolo nich a vo svete deje, mi odpovedala: pridajte trochu dosť viac… Ale ak to chceš svoju informáciu mať aj z iného zdroja, obráť sa trebárs na Aktuality alebo N-ko, tam ti radi povedia pravdu A ked som si prečítal tvoj príspevok, tak asi mala tá pani pravdu

  24. som proti vojne na UA 7. augusta 2022, 17:01
    No dobre ste to utrusil, palec hore. A ta pani mala urcite pravdu ked robi vo financom sektore, tam hlupaci nerobia. Dakujem za zdroje, viete ja tieto internety moc nesledujem, cakam ze ma dobri ludia nasmeruju. Tak peknu nedelu vam zelam.

  25. som proti vojne na UA 7. augusta 2022, 17:01

    No, mudráčik, už je to od 13:52 aj na webe TA3, ten snáď nebudeme spochybňovať, že?
    „Agentúra narážala na slová ruského generálmajora Valerija Vasiľjeva, náčelníka Oddielu radiačnej, chemickej a biologickej obrany ruských ozbrojených síl. Generál vyhlásil, že „buď to bude ruské územie, alebo vyprahnutá púšť“. Vasiľjev dodal: „Ako viete, zamínovali sme všetky dôležité zariadenia Záporožskej jadrovej elektrárne. A my to pred nepriateľom neskrývame. Varovali sme ho.“
    „Nepriateľ vie, že tá elektráreň bude buď ruská, alebo nikoho. Sme pripravení na následky tohto kroku. A vy, vojaci osloboditelia, musíte chápať, že nemáme na výber. Ak príde ten najťažší rozkaz, musíme ho splniť so cťou!“ povedal ruský generálmajor. Podľa Enerhoatomu má ukrajinská tajná služba informácie o zamínovaní reaktorov ZNPP ruskými vojakmi.“

    Tak čo na to vravíš, ty „mentálna úroveň“?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img