ISSN 1337-8481

nedeľa, 5. mája, 2024

Detské skupiny môžu pomôcť pri nedostatku kapacít v jasliach a škôlkach

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MPSVR SR |MM|   Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny chce rodičom pomôcť v neželanej situácii, ak sa dieťa napríklad pre nedostatočné kapacity nedostalo do jaslí, či materskej školy.  Už od konca júna existuje nový koncept starostlivosti o dieťa – detské skupiny. Rodičia môžu svoje dieťa umiestniť do detskej skupiny, kde sa o ich ratolesť postarajú v menšej skupine detí v domácom prostredí. Rezort práce tak nie len prispieva k riešeniu deficitu voľných miest v jasliach, či materských školách, ale tiež k začleneniu matiek na trh práce. Podporuje zosúlaďovanie rodinného a pracovného života rodičov a zároveň dáva možnosť privyrobiť si mamičkám napríklad na materskej dovolenke, ktoré budú poskytovať starostlivosť o deti v detskej skupine.

Umiestniť dieťa do jaslí alebo materskej školy môže byť problematické,  ministerstvo  práce, sociálnych vecí a rodiny preto zjednodušilo postup ako umiestniť dieťa do detskej skupiny, a tiež ako si založiť detskú skupinu.  Postup je veľmi jednoduchý a aj rodič, aj osoba, ktorá si chce zriadiť detskú skupinu, potrebujú urobiť len pár krokov.

Osoba, ktorá chce začať prevádzkovať detskú skupinu nemusí byť odborne spôsobilá ani plniť kvalifikačné predpoklady, ale v záujme bezpečnosti detí musí byť spôsobilá na právne úkony v plnom rozsahu a bezúhonná. Osoba navštívi vyšší územný celok, kde sa zapíšte do registra sociálnych služieb. Oprávnenie prevádzkovať detskú skupinu vzniká týmto zápisom.

Starostlivosť v detskej skupine potom poskytuje ako sústavnú činnosť, vo vlastnom mene, na vlastnú zodpovednosť a na konkrétnom mieste. Osoba, ktorá prevádzkuje detskú skupinu nemôže zamestnávať zamestnancov a môže sa starať  maximálne o 4 deti od narodenia až po začatie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole (do 5 rokov). Do počtu detí sa započítavajú aj vlastní potomkovia v tejto vekovej hranici.

Rodič, ktorý chce umiestniť dieťa do detskej skupiny si vyberie detskú skupinu, ktorá mu vyhovuje. S prevádzkovateľom detskej skupiny uzavrite písomnú zmluvu, v ktorej sa dohodnú na podrobnostiach starostlivosti (časové rozpätie, v ktorom sa detská skupina postará o dieťa, suma za starostlivosť, ale aj detaily ako zabezpečenie stravovania dieťaťa, a podobne). S podpísanou zmluvou rodič navštívi príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, kde požiada o príspevok na starostlivosť o dieťa v detskej skupine. Ten sa poskytuje v sume najviac 160 eur mesačne. Z  príspevku rodič následne uhradí starostlivosť o dieťa v detskej skupine.

Detské skupiny predstavujú alternatívnu starostlivosť o dieťa pre rodičov, ktorí preferujú menší kolektív a domáce prostredie. Posilnia nedostatočné kapacity v zariadeniach starostlivosti o deti v pracovných dňoch a v pracovnom čase a tiež dokážu flexibilnejšie reagovať na nepravidelný pracovný čas rodičov dieťaťa. Je to služba starostlivosti o dieťa dostupnejšia pre každého.

ZRIADENIE Detskej skupiny je jednoduché_brožúra

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Dobre im kúruje na hlavu… najprv detičky z ukrajiny a naše budú vyrastať na lerzenkách… podobne sa idú rušiť detské ambulancie… dokedy nám budú kálať na hlavu?

  2. Ocet, úplný súhlas,už stačilo uprednostňovania ukrajincov,pomáhať áno,ale nie na úkor slovenských občanov.O chvíľu sa tu budem cítiť,ako národnostná menšina.A to nehovorím o tom, koľko tu je ukrajincov mužov a to v produktívnom veku.Ako sa sem dostali,keďže to nie sú dôchodcovia,ani invalidi?

  3. OCET 29. júla 2022, 12:46 – tebe netreba kalat na hlavu, mas totiz nakalane priamo v nej. Ty si aj bez deti s Ukrajiny vyrastol na larzenkach a dosledky prezentujes tu…

    Anonym 29. júla 2022, 18:50 – typicky skatulkarik Slovacik, vadi ti Madar, Cech, cernoch, cigan, vychodniar, zahorak, Blavak..

    Dostali sa sem dopravnymi prostriedkami, ci uz vlastnymi, alebo verejnou dopravou pred zaciatkom vojny.

  4. Podľa teba sa branný zákon nevzťahuje na tých, ktorí odišli z Ukrajiny pred začiatkom vojny? Lebo presne na to narážal, že obchádzajú brannú povinnosť.

  5. Anonym 30.jula 2022,9:33,dostali sa sem pred začiatkom vojny,ale aj teraz! Toľko,ako teraz ich tu nikdy nebolo!!! Chceš mi tvrdiť,že všetci boli od začiatku kontrolovaní?A najviac mi vadí to,že na budove Matice slovenskej visí ukrajinská vlajka!

  6. Podla mna tu len trepete nezmysly.

    Podľa dekrétu, ktorý podpísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, budú do služby povolaní bývalí dôstojníci i radoví vojaci, ktorí po skončení služby podpísali zmluvu na prechod do záložných zložiek. Povolaní záložníci budú okrem toho tiež vykonávať v armáde rovnakú funkciu, akú vykonávali v minulosti.
    (Zdroj: https://www.aktuality.sk/clanok/186v9sz/ukrajina-povolava-do-sluzby-vojakov-v-zalohe/)

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img