ISSN 1337-8481

štvrtok, 2. mája, 2024

Na Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2022 bolo nominovaných 9 projektov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

SAŽP |MM|  Do siedmeho ročníka Ceny Slovenskej republiky za krajinu bolo nominovaných 9 realizovaných projektov. Ich počet v aktuálnom ročníku, v porovnaní s minulým z roku 2020, vzrástol. Vyhlasovateľom ceny je Ministerstvo životného prostredia SR, národným koordinátorom je Slovenská agentúra životného prostredia.

Cena SR za krajinu je čestným vyznamenaním pre organizácie, ktoré ideovo a tematicky prispievajú k implementácii Dohovoru o krajine Rady Európy na národnej úrovni. V podmienkach Slovenska je udeľovaná na podporu prezentácie úspešných aktivít smerujúcich k ochrane, manažmentu a plánovaniu krajiny. Určená je samosprávam, združeniam samospráv a mimovládnym organizáciám. Kritériá posudzujúce oprávnenosť predloženia projektov v tomto ročníku splnili všetci kandidáti, päť samospráv a štyri občianske združenia.

Obec Bojná prihlásila projekt s názvom Ku koreňom, ktorý prezentuje dedičstvo predkov a je zameraný na zhodnocovanie kultúrno-historického potenciálu územia obce Bojná. Obec Buzica v rámci svojho projektu Mlyn Buzica prostredníctvom rekonštrukcie historických objektov kaštieľa a mlyna vytvorila prostredie pre budovanie spolupráce malých a stredných podnikateľov v pohraničných oblastiach. Obec Gajary sa v projekte Za krajšie a zelenšie Gajary sústredila na podporu zelenej infraštruktúry, a teda budovanie bylinkových záhonov či výsadbu zelene, s cieľom znižovať nepriaznivé dôsledky zmeny klímy. Obec Nitrianska Blatnica v rámci svojho projektu Komplexné reštaurovanie Rotundy sv. Juraja a revitalizácia jej okolia upriamuje pozornosť na výsledky pamiatkových výskumov a prác, ktoré posunuli vznik rotundy do predrománskeho obdobia, čo znamená pred rok 1000. Obec Vinosady projektom Tam, kde víno tečie potokom, ľudia v pote pracujú opätovne vracia opusteným a zanedbaným  vinohradom ich pôvodnú produkčnú funkciu a buduje vodozádržné  opatrenia nielen vo viniciach, ale aj  v zastavanej časti obce.

Občianske združenie KATARÍNKA sa v prihlásenom projekte Katarínka – záchrana ruín Kláštora a Kostola sv. Kataríny Alexandrijskej sústredí na zachovanie pôvodnej siluety objektu v prírodnom prostredí a na zveľaďovanie areálu kláštora a kostola prostredníctvom dobrovoľníckej práce mladých ľudí počas letných táborov. Občianske združenie Korytnická železnica Ružomberok sa prostredníctvom projektu Korýtko vlakom, bicyklom odhaľovaním a propagáciou nových zaujímavostí v okolí trate a cyklotrasy snaží pritiahnuť ďalších návštevníkov v segmente železničnej a cyklistickej dopravy. Občianske združenie Naše Zálesíčko v projekte Korzo Zálesie – revitalizácia nábrežia Malého Dunaja pre voľnočasové aktivity rozpovedá príbeh znovuobjavenia rieky Malý Dunaj v Zálesí a po etapách pretvára zanedbané nábrežie na živú dedinskú promenádu. Občianske združenie Spolok vodný mlyn Kolárovo v projekte Návrat lodného mlyna ukazuje využitie potenciálu miesta na vytvorenie atraktívneho kultúrno-spoločenského priestoru v prírodnom prostredí Kolárova a prezentuje ho ako zachovalé technické zariadenie, ktoré tvorilo súčasť koloritu Žitného ostrova od XVIII. storočia.

Nominované projekty budú ich zástupcovia obhajovať pred odbornou komisiou 23. augusta. Hodnotiaca komisia je zložená z odborníkov v starostlivosti o krajinu, zo zástupcov verejnej správy, samosprávy a zástupcov neziskového sektora. „Prihlásených kandidátov je viac ako v poslednom ročníku, čo ma veľmi teší. Znamená to, že komisia bude mať z čoho vyberať. Okrem laureáta môže v odôvodnených prípadoch oceniť i ďalšie nominované projekty, ktoré vynikajú v určitej hodnotenej oblasti, a to udelením osobitného uznania,“ uviedol Michal Maco, generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia, ktorý je zároveň aj manažérom Ceny Slovenskej republiky za krajinu 2022.

Hodnotená bude komplexnosť a celkový prínos projektu v starostlivosti o krajinu, miera naplnenia kritérií pre posudzovanie ceny, príkladnosť, udržateľnosť projektu, kvalita predložených podkladov, prihlášky, ako aj samotnej prezentácie a národná reprezentatívnosť na európskej úrovni. „Laureát ceny bude nominovaný  na účasť v Cene Rady Európy za krajinu 2022/2023, ako jediný zástupca Slovenskej republiky v zmysle článku 11 Dohovoru o krajine Rady Európy,“ uzavrel Michal Maco. Slávnostné vyhlásenie výsledkov je plánované v októbri tohto roka. Viac informácií je uvedených na webovom sídle www.cenazakrajinu.sk.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img