ISSN 1337-8481

pondelok, 29. apríla, 2024

Delegácia poslancov: Slovensko príkladne prijalo ukrajinských utečencov, musí však pridať v pomoci marginalizovaným Rómom

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Spravodajstvo z Európskeho parlamentu |MM|

  • delegácia poslancov EP na východe Slovenska v dňoch 13. – 15. júla 
  • stretnutia so zástupcami štátnej správy a regionálnej a miestnej samosprávy 
  • návšteva rómskej osady a sídliska, utečeneckého tábora a hraničného priechodu 

Delegácia Výboru EP pre regionálny rozvoj od stredy hodnotila využívanie prostriedkov politiky súdržnosti na infraštruktúrne projekty zamerané na lepšie začlenenie Rómov a pomoc utečencom.

Pätica poslancov Európskeho parlamentu sa počas svojej trojdňovej pracovnej cesty v dňoch 13. – 15. júla stretla s predstaviteľmi Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR vrátane podpredsedníčky vlády SR Veroniky Remišovej, so zástupcami Úradu splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity, s vedením Košického a Prešovského samosprávneho kraja, s predstaviteľmi miestnej samosprávy a s lokálnymi zástupcami orgánov zaoberajúcich sa riešením výziev spojených s migráciou.

Delegáciu pod vedením predsedu Výboru Európskeho parlamentu pre regionálny rozvoj (REGI) Younousa Omarjeeho (Ľavica, FR) zaujímali najmä investície do infraštruktúry financované z prostriedkov kohéznej politiky v regiónoch východného Slovenska, ktoré by mali prispieť k lepšiemu začleneniu príslušníkov rómskej menšiny a k pomoci utečencom.

Vyhlásenia vedúceho delegácie

Vedúci delegácie a predseda Výboru EP pre regionálny rozvoj Younous Omarjee (Ľavica, FR) na záver pracovnej cesty uviedol: „Na vlastné oči sme videli, aké zanedbávané sú niektoré rómske komunity na východe Slovenska. Je absolútne škandalózne, že európski občania v 21. storočí stále nemajú prístup k pitnej vode. Je hanbou Slovenska a hanbou Európy, že niektorí Rómovia prežívajú v stredovekých podmienkach. Zároveň sme sa počas našej pracovnej cesty na základe príkladného prijatia ukrajinských utečencov Slovenskom presvedčili, že ak existuje politická vôľa, riešenie sa nájde v akejkoľvek núdzovej situácii, a to napriek všetkým ťažkostiam s jeho uplatňovaním. Dúfame preto, že slovenské orgány sa s rovnakou vervou a rýchlosťou pustia do riešenia situácie marginalizovaných rómskych komunít. Inak bude Európsky parlament nútený prijať všetky nevyhnutné opatrenia.“

Súvislosti

Poslanci z Výboru pre regionálny rozvoj pricestovali 13. júla do Košíc, aby zhodnotili využívanie prostriedkov politiky súdržnosti na financovanie infraštruktúrnych projektov zameraných na lepšie začlenenie Rómov do spoločnosti a na pomoc utečencom prichádzajúcim na územie Slovenska z Ukrajiny. Súčasťou delegácie boli Younous Omarjee (Ľavica, FR), Constanze Krehl (S&D, DE), Monika Vana (Zelení/ EFA, AT), Andrey Novakov (EPP, BG) a Peter Pollák (EPP, SK).

Európsky parlament prijal v septembri 2020 nelegislatívne uznesenie, ktoré požaduje, aby mali Rómovia rovnaký prístup k bývaniu, vzdelaniu, zdravotnej starostlivosti a zamestnanosti. Poslanci tiež vyzvali na posilnenie mechanizmov monitorovania a dohľadu pri projektoch zameraných na začleňovanie Rómov, ktoré sú financované z rozpočtov obcí, štátov či Európskej únie. Parlament v súčasnosti pracuje na ďalšom uznesení zameranom na situáciu marginalizovaných rómskych komunít žijúcich v osadách v EÚ – plénum by malo o konečnom znení nelegislatívneho textu hlasovať v septembri.

Parlament koncom marca uvoľnil núdzové prostriedky z azylového a kohézneho fondu na pomoc krajinám EÚ, ktoré prichýlili ľudí utekajúcich pred ruskou agresiou na Ukrajine (išlo o tzv. Kohézne opatrenia na podporu utečencov v Európe, CARE). V apríli poslanci schválili prednostné čerpanie 3,4 miliardy eur z prostriedkov REACT-EU – pôvodne určených na zmiernenie následkov krízy spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19 – pre štáty EÚ, ktoré poskytli útočisko utečencom z Ukrajiny. Podrobnejšie informácie o kohéznej podpore štátov EÚ, ktoré pomáhajú ľuďom utekajúcim pred ruskou inváziou na Ukrajine, nájdete tu.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Nech si ich tam zoberú a prevychovajú. Ľahko sa im kritizuje, ale nech si to odskúšajú, ako sa s nimi robí! Už za Dzurindu odišli do zahraničia, tam vo veľkom dostávali príspevky, ale veľmi skoro zistili, že to až tak jednoduché nie je a nakoniec musel Dzurinda pre nich poslať špeciál. Než odišli odpredali si svoje byty a potom po návrate si znova pýtali. Kto má na nich robiť?

  2. pre cd-rom – čo im bráni aby sa začali chovať ako ľudia /socializovať/. Lenže im to vyhovuje lebo vedia, že od štátu dostanú všetko do huby /a niekedy viac ako ľudia čo celý život pracovali a dávali do systému/

  3. CD-RÓM
    Narodiť sa v osade neznamená, že z dieťaťa nevyrastie inteligentný človek. To by ho však rodičia museli niečomu učiť a niečo vysvetliť.
    Lenže: „Záujem rodičov o ďieťa v osadách končí presne v okamžiku, ako dokáže v ruke udržať rožok.“ Keď vidí okolo seba bordel a nevidí žiadneho dospelého ktorý by upratoval, sám sa to nenaučí. Deti predsa väčšinu činností okukajú od svojho okolia. A to už nehovorím o vzdelaní. Tie deti by vôbec neboli zlé, len ak by ich rodičia mali snahu im zabezpečiť aspoň nejakú budúcnosť. A takto to u nich ide z de-generacie na de-generáciu.

  4. Cigánom sa začalo pomáhať už za čias Márie Terézie a kam to viedlo ? Iba tam že si na to zvykli a doteraz otŕčajú paprče : dajte nám,pomôžte nám !

  5. Cigáni nech sa pozrú sami na seba, žijú v osadách ako prasce. 700 rokov sú v Európe po migrácii z Indie a stále je socializovaných len menšina z nich a to nielen na Slovensku. Vždy vinia všetkých okolo seba za to, že sú v hnoji, ale seba nikdy. Česť tým čo sú socializovaní a žijú ako bežní Stredoeurópania.

  6. buzeranti skurveny ,cela zajebana delegacia honifukov,tam sa pozrite ake no go zony sa vam vytvaraju vo vyspelych europskych statoch,tam co nejdete na kontrolu vy zbytocne hovna.cigan ti mal s tou ocmudenou cicinou zakyvat na rozlucku, picuzy co su mimi reality.

  7. „Pevne veríme, že kompetentné orgány na Slovensku, z dôrazom na obce a mestá, využijú celú pomoc, ktorú Európska komisia a Európska únia dáva Slovensku na to, aby sa situácia v rómskych komunitách zlepšila. Máme tu krásne stratégie na európskej úrovni, máme tu smelé plány na národnej úrovni, avšak nejakým spôsobom to v mestách a obciach zlyháva. Preto vyzývame slovenské kompetentné orgány vrátane obcí a miest, aby konečne začali využívať európsku pomoc, ktorá sem prúdi už roky,“ uviedol europoslanec Peter Pollák.

    Čo urobil tento tlčhuba s jeho súkmeňovcami keď bol splnomocnec vlády SR pre rómske komunity? Vtedy nebodaj napredovali? Nehanbí sa drístať takéto reči?

  8. Keď pán Pollák vie poúčať mestá a obce, tak nech zakotví medzi nich a nech ich naučí ako žiť a nie sa len predvádzať pred Európskou komisiou a poukazovať na stav, aký je. Asi on ich sem poslal. Málo nás to stálo peňazí na náhradné bývanie napr. za zničený košický Luník a ďalšie bytovky? Aj Európska komisia nech sa príde pozrieť, keď sa im odovzdávajú byty a potom následne, za krátky čas v akom stave sú! Všetko dookola ničia a najmä ich deti.

  9. To je hňup ten Pollák. On si dovedie darmožráčov z EP, aby im ukázal výsledky aj svojej neschopnosti pri práci s cigáňmi.

  10. Veru tak, Pollákovi sa tiež vo funkcii splnomocnenca nič nepodarilo a teraz tam dovedie delegáciu, aby sa pozreli aj na jeho výsledok neschopnosti.

    Inak ten Omarjee aj so svojou suitou sa ani nemusel unúvať na Slovensko, stačilo mu prejsť z európskeho parlamentu šesť kilometrov do Molenbeeku, tam mohol kritizovať no go zónu. Asi sa bál pozrieť na výsledok ich humánnej a tolerantnej politiky.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img