ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

MOJICH 5 ROKOV NA SLOVENSKU – DÁ SA TO ALEBO ŠANCA NA ZMENU?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
MOJICH 5 ROKOV NA SLOVENSKU – DÁ SA TO ALEBO ŠANCA NA ZMENU?
Dnes je to presne 5 rokov, čo som sa vrátil s rodinou na Slovensko. Po 20 rokoch života v zahraničí. Chceli sme si s Marinkou okúsiť život doma, aby naši synovia vyrastali na Slovensku a spoznali našu domovinu a spoločnosť, našu kultúru, históriu, prírodu, naše Tatry.
Za 5 rokov som na Slovensku stretol mnoho prajných Slovákov, zažil som vďaku, uznanie, spoznal som našu krajinu a jej progres za posledných 20 rokov. No videl som aj odvrátenú tvár našej republiky, či niekedy pravé charaktery niektorých krajanov. Tu je niekoľko dôležitých spoznaní ktoré značne ovplyvnili môj pohľad na život na Slovensku.
1️⃣ VEDA: Na Slovensko som prišiel budovať našu firmu MultiplexDX, ktorá primárne vyvíja diagnostické technológie a metódy pre onkologických pacientov. Skrz MultiplexDX som spoznal slovenskú vedu, ktorej chýba, žiaľ, poriadne financovanie a zázemie. Naša veda by si zaslúžila oveľa väčšiu a stabilnejšiu podporu štátu a spoločnosti. Avšak potrebuje aj vnútornú obrodu, výmenu generácií, intenzívnejšiu internacionalizáciu, návrat slovenských vedcov zo zahraničia, či zastaviť odliv mozgov. Pandémia jasne ukázala akcieschopnosť slovenskej vedy. Spoznali sme špičkové vedecké tímy, ktoré dokázali zabrať vtedy, keď to Slovensko najviac potrebovalo. Máme na čom stavať, ale treba s tou podporou vedy a výskumu začať hneď. Pretože je to beh na dlhé trate a takto modernú či inovatívnu spoločnosť bez vedy, jej poznatkov a produktov, nevybudujeme.
2️⃣ POLITIKA: Po 5 rokoch môžem s istotou konštatovať, že absolútne nerozumiem slovenskej politike. Nechápem, prečo idú ľudia do politiky klamať, podvádzať, kradnúť, zneužívať moc, šíriť nenávisť, radikalizovať spoločnosť, atď. Nerozumiem, prečo sú v politike ľudia, ktorí odpisovali v škole, pofidérne podnikali alebo sú to rasisti, agresívni ľudia, či samoľúbi a zakomplexovaní egoisti, ktorým vôbec nejde o blaho ľuďí a budúcnosť našej krajiny. Neviem, čo Slováci komu spravili, že toto sú naši politici, česť výnimkám. Každopádne, Slovensko si zaslúži lepšie vlády, lepších politikov, skutočných lídrov a odborníkov. Inak budú mladí a rozumní ľudia odtiaľ nenávratne utekať. Žil som v 3 rôznych krajinách a viem s istotou povedať, že dá sa to, že každá krajina má svojich lídrov, inteligenciu, odborníkov, vizionárov, ktorí dokážu celú spoločnosť potiahnuť. Sú tu aj medzi nami na Slovensku.
3️⃣ REGIÓNY: Päť rokov cestujem po Slovensku a stretávam sa tu s neskutočnými regionálnymi rozdielmi. Máme tu hladové doliny, regióny s vysokou nezamestnanosťou, oblasti, kde ľudia žijú pod hranicou chudoby, rómske osady, dediny bez kanalizácie, atď. Sme členskou krajinou EÚ, máme obrovské finančné zdroje v podobe eurofondov práve na rozvoj zaostalejších regiónov a akoby sme prešľapovali na mieste. Niekedy ma chytá úzkosť, keď vidím ako tu niektorí ľudia žijú, že niektoré deti nemajú prístup ku kvalitnému vzdelávaniu a nemajú rovnaké šance ako tie ostatné. V chudobných regiónoch chýbajú ihriská, cyklotrasy, školy, dostupná doprava, cestná infraštruktúra, atď. Toto musí byť prioritou, ak chceme solidárne Slovensko, Slovensko pre všetkých.
4️⃣ ZDRAVOTNÍCTVO A ŠKOLSTVO: V oboch chýbajú peniaze. V jednom chýbajú zdravotníci, v druhom učitelia. Všade sú nízke platy. Oba rezorty postrádajú poriadne reformy. V jednom zomiera viac pacientov než by muselo, v druhom vychovávame študentov pre zahraničné univerzity, z ktorých sa len malé percento vráti domov na Slovensko. Ale v oboch sú špičkoví zdravotníci a skvelí učitelia, ktorí svoju prácu milujú a zachraňovať životy, respektíve nalievať vedomosti do hláv našich detí, je pre nich veľkým zadosťučinením. Nejdem tu porovnávať naše zdravotníctvo a školstvo s tým, čo som zažil vo Veľkej Británii, na Islande alebo v USA. Ale bez zdravých a vzdelaných ľudí lepšie Slovensko nebude. Toto už nie je iba priorita pre Slovensko, to je už esenciálna nevyhnutnosť zlepšiť naše zdravotníctvo a školstvo. Zlepšiť za každých podmienok – vyšších platov, lepších podmienok na prácu, infraštruktúry, rýchlejšiemu a lepšiemu prístupu k novým a moderných technológiám, atď. Musíme začať hneď. Inak si budeme len klamať, že nám záleží na tejto krajine, na našich deťoch, na budúcnosti Slovenska.
5️⃣ NEDÔVERA: Pandémia a neskôr aj vojna na Ukrajine odkryla veľký problém našej spoločnosti: Viera v konšpirácie a hoaxy. Naša spoločnosť je často manipulovaná dezinformáciami, klamstvami, ktoré šíria často aj samotní politici. Konšpirácie obľubujú Slováci bez ohľadu na vek, mnohí ľahko podľahnú klamstvám. Toto všetko prehlbuje na Slovensku krízu autorít. Ľudia neveria odborníkom, lekárom, politikom, vláde, neveria nikomu. S takou nedôverou v spoločnosti sa ťažko robia reformy a dôležité celospoločenské zmeny. Slováci radšej uveria populistom šíriacim konšpirácie, nenávisť, agresiu, atď. Avšak často koreňom nedôvery je zlý sociálny status, zlý zdravotný alebo psychicky stav, veľké sklamanie a nešťastie v živote, slabé vzdelanie, šikana, nepochopenie alebo spoločenská izolácia daného človeka. Ako spoločnosť a aj štát to často ignorujeme. S týmto musíme niečo spraviť. Musíme sa zlepšiť vo všetkom, či ide o regionálne rozdiely, školstvo, slušnosť a spravodlivosť, dôveru v inštitúcie a autority, zdravotníctvo, kultúru, patriotizmus, minimálnu mzdu, sociálne dávky, historickú pamäť, atď. Naozaj vo všetkom a hneď.
✅ DÁ SA TO! Po 5 rokoch som spoznal pre mňa nové Slovensko a nových ľudí. Aj keď je toho strašne veľa, čo treba zlepšiť, opraviť, inovovať, či zrekonštruovať, šikovných ľudí a potenciál na to určite máme. Možno sme sa len odnaučili spolupracovať a navzájom sa počúvať. Možno sme len bytostne závislí na vlastnom názore, aj keď nie je správny, ba môže ublížiť. Každá kríza je aj príležitosť na zmenu a nový začiatok. Veď predsa všetci chceme žiť dobrý, spravodlivý, bohatý a pohodlný život. A preto sa naozaj oplatí spolupracovať, spájať sa, naslúchať jeden druhému. Ja osobne sa o to snažím každý deň. Uvidíte, ono sa to naozaj oplatí!
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Je to zberba debilov akoze odbornikov,kto z nich ma.prakticke skusenosti z priemyslu,vyskumu a vedy?????Uz len priklad nasich zastupcov ,jedna tam trtka so svojim asistentom,druha moralizuje a pritom jej dcera je znama z Bojnickych krciem,dalsia riesi dredy a etno styl a tako mozem menovat do aleluja.Rizhoduju o nas bementi ktory su protezovany novinarni.Verte,ze poznam akoze odbornikov s tytylmi a verte ze ich zotrie trochu lepsi praktik a preto sa nebojme raz a navzdy povedat dost a stopnut dementov z Bruselu. A nie len z Bruselu ale aj nasim doma,odkedy moze byt kadernik minyster skolstva,odkedy moze byt imbecil minister obrany odkedy moze byt kriminalnik ministrom vnutra a odkedy zradkyna prezidentkov?Polozte si otazku kto im dal mandat a mozete ju klast dookola a najdete par ludi kto im ho dal ale vacsina sme mi a vacsina rozhoduje.Takze stacilo aby mensina rozhodovala o vacsine toto si treba pamatat!!!!

  2. Mať tu viac takých ľudí ako je Cekan a Slovensko je niekde inde ako teraz. Po úspechoch vo svete sa vrátil domov a čoho sa dočkal? Kydaju tu na neho taký, čo nevedia ani pravopis. Potom sa nečudujme, že schopní ľudia utekajú do zahraničia.

  3. Bohuzial, mas pravdu. A hentake hovna, ako hento hogo fogo ma prava ako normalny clovek. A nesmies to nechat zastrelit, lebo vraj ludska bytost.

  4. Voľby sú pred dverami župné, komunálne a možno aj parlamentné a tu sa zapodieva s kovidovym odborníkom a Covid 19 je na ústupe.
    Predstavuje radšej kandidátov na starostov a primátora, kandidátov na poslancov zastupiteľstiev aj VÚC.
    Programy na ďalšie štyri roky aj zhodnotenie odchádzajúcich , veď niektorí sa na post dostali aj s pričinením Seredonline.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img