ISSN 1337-8481

nedeľa, 5. mája, 2024

Farnosť v Seredi – vzor pre celé Slovensko

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Matej Gavlák /  Vo štvrtok 16. júna – na sviatok Kristovho Tela a Krvi – sme sa zúčastnili svätej omše v meste Sereď na juhu Slovenska a boli sme nadmieru prekvapení veľkoleposťou a nádherou, akou si tunajšia farnosť s veriacimi uctili tento nádherný katolícky sviatok.

Kostol v centre mesta bol vo štvrtok večer pekne zaplnený, na pravej strane sa nachádzala krásna a veľká socha Panny Márie Fatimskej a čo sa týkalo sv. prijímania, prakticky všetci pristupujúci prijímali do úst.

Skutočnou čerešničkou na torte však bola následná procesia mestom, z ktorej fotografie tu uvádzame. V centre Serede boli postavené štyri drevené oltáriky strážené miestnou dievčenskou skautskou organizáciou. Dievčatá v slušivých uniformách stáli po dve po stranách oltárikov a v rukách držali horiace fakle.

Čelo sprievodu pozostávalo okrem kňazov s monštranciou a miništrantov so zvončekmi aj z malých detí, ktoré zo svojich košíkov vyhadzovali lupene kvetov. Nad monštranciou so sv. hostiou bol rozprestretý veľký zdobený baldachýn, ktorý na drevených tyčiach držali štyria miništranti. Bohužiaľ, silný vietor neumožňoval, aby bol baldachýn nad monštranciou po celý čas procesie.

Ako šiel ľud k oltárikom na „štyroch uhloch mesta“, spieval piesne a modlil sa. Pri oltáriku potom kňaz prečítal krátky úryvok zo Svätého písma a za pokľaku prítomných požehnával Eucharistiou celú Sereď. Sprievod dokonca dvakrát zastavil rušnú premávku v meste, keď prechádzal cez priechod pre chodcov. Organizátori v reflexných vestách šikovne vytiahli malé značky „Stoj“ a tie držali v rukách dovtedy, kým na protiľahlú stranu neprešiel aj posledný veriaci.

Bolo fascinujúce vidieť miestnych obyvateľov, ako si dávali svoje klobúky dole z hláv, keď okolo nich sprievod na čele s Eucharistiou prechádzal. Pripadalo mi to ako zo starého filmu. Zároveň sme si všimli, ako sa na okolitých bytovkách otvárali okná a ľudia sa z nich vykláňali a so záujmom sa pozerali na sprievod veriacich, ktorí po celý čas spievali nádherné piesne.

Pýtali sme sa ľudí v sprievode, aká je teda vlastne situácia v seredskej miestnej farnosti. Tí nám potvrdili, že farnosť je veľmi zbožná – a to vďaka mimoriadnemu úsiliu tunajších kňazov, ktorí sú „ozaj svätí“. Neuzatvárajú sa len do svojho kostola, ale snažia sa k viere nadchnúť čo najväčší počet Seredčanov. Uvedomujú si však, že v centre všetkého je Kristus a Jeho Matka Mária.

Po našej návšteve v Seredi sme dospeli k názoru, že táto možno malá, no vskutku živá farnosť, je naozaj vzorom pre celé Slovensko. Tunajší obyvatelia majú vieru, ktorá dokáže aspoň na pár okamihov zastaviť celé mesto, ktoré tak s údivom hľadí na Telo Kristovo nesené jeho stredom pokorným, no zároveň veľkolepo pôsobiacim davom. Za tento malý slovenský zázrak však možno vďačiť predovšetkým kňazom seredskej farnosti – farárovi otcovi Jánovi Hallonovi, kaplánovi otcovi Ladislavovi Mišurovi a novokňazovi otcovi Šimonovi Rábarovi –, ktorí skutočne pôsobili a konali ako vznešení a toho hodní zástupcovia veriaceho ľudu pred Všemocným Bohom. A to bolo to, čo upútalo náhodných okoloidúcich, ako aj obyvateľov bytových domov.

Farnosť v Seredi tak ukazuje celej Cirkvi na Slovensku cestu, ktorou by sa mala vydať.

 

zdroj: christianitas.sk

foto: archív autora

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. pre Anonym 9. júla 2022, 23:42, len to ti chyba v tvojom zivote ku stastiu? druhemu ublizit? tak to ta lutujem, a vsetko dobre ti prajem!

  2. Možno, že by nebolo na škodu, keby si sa zamyslel nad sebou, koľko je v tebe zla a nenávisti. Takto neubližuješ len iným, ale hlavne sám sebe. Kopeš okolo seba a si sám so sebou nespokojný, čo prenášaš na iných.

  3. Však to je sviatok Božieho tela a také procesie sú hádam v každej farnosti, takže nechápem, že prečo by mali byť vzorom

  4. Máte s tým problém, že pisateľ to označil za vzor? Žiarlite? Asi pisateľ kde býva sa tento sviatok takto neslávi. Možne, že to videl prvýkrát. Prestaňme byť závistliví a netolerantní! Buďme radšej prajní aj iným a bude sa nám ľahšie žiť!

  5. Poznám veľmi nábožne založenú rodinu. Rodičia tak 50 a dcéra na základnú školu. Chodia a tvária sa viac pápež. Úsmev a láska okolo nich išla na kilometre. Dcéria ledva pozdraví. Vyzerajú svojim oblečením tak 60 roky a napriek tomu nie je cítiť z nich srdečnosť. O tom, že našim veriacim chýba láska v očiach mal pápež kázať vo svojich príhovoroch keď bol na Slovensku. Ľudia sa vytrácajú z kostolov.

  6. nezabúdajte, že slávnosť na týchto miestach sa začala sláviť pred pár rokmi za p.d.Šripulu a p.kaplana Ťapušíka. Je len chválihodné , že terajší kňazi v tradícii pokračujú. Aj vtedy im pomáhali skauti zo Serede
    .

  7. Viera a nábožnosť by sa mala prejavovať v spôsobe akým životom žijeme, či sme zahľadení len do seba, alebo vnímame aj to, že okolo nás žijú aj iní ľudia. Nie sme si všetci rovnako sympatickí, ale to neznamená, že sa máme tváriť ako keby nám zjedol večeru. To je to najjednoduchšie navštíviť kostol, ale ťažšie je žiť život veriaceho človeka. Ale je to problém aj v terajšej spoločnosti, lebo sa vytratili slová: prosím, ďakujem, prepáč.

  8. Pre všetkých čo chodia do kostola – mali by ste sa aj tak správať ako Vám Pán Farár kážú…či stačí sa vyspovedať a ste zase v nebíčku vítaný?

  9. Teba sa to netýka, tak nestrkaj nos, do čoho ťa nič nie je! Hľad si svojho! To sa chceš zviditeľniť , pozri sa najprv na seba, ty samá nevinnosť!

  10. Chodíš tam? Keď tam nechodíš, tak nemôžeš vedieť čo sa tam robí. Tam nehovor o tom, o čom nevieš a čo si len myslíš! Práve ty tu rozširuješ klebety, lebo hovoríš čo si nevidel, alebo nepočul. A zase si si vymyslel zámienku, ako urážať. Ak by si niekoho neurážal, asi by si ani neprežil.

  11. Pointa bola v tom , že aj keď nechodím do kostola a nehádžem sa na kolená , no napriek tomu sa správam slušne je to viac ako keby tam chodím a v reále sa správam ako hovädo…

  12. Aj blbosť je dar. Niekomu sa jej dostalo v hojnosti. Pravda, pán Anonym? V tom ste jednička. V tom nemáte konkurenta. Len si veselo gágajte, veď vy ste tá trafená hus o ktorej tu píšete.

  13. Podľa všetkých diskusií , čo sledujem, najviac homofobov, xenofob, farizejov, rusofilov a ficofilov je najviac medzi katolíkmi….
    Ľudia by sa mali riadiť svojím rozumom a tým, čo im navrava cirkev. Cirkev je sakra bohatá firma…

  14. anonym 22,24,nemaj obavy,fararko ti za desiatok da rozhresenie,pekne hod do zvonceka milodar a vsetko je vyriesene,vies,ze krestanska cirkev je najbohatsia firma na svete.vznikla vtedy ked blby stretol prefikaneho.

  15. No takých blbov asi nestretla ako ste vy dvaja Martina a ty. Tu trepete piate cez deviate, lebo článok je o inom, ako sa tu vy dvaja prezentujeme. Vás dvoch zaujíma len majetok cirkvi. Radšej sa pozrite na seba.

  16. jedna poznámočka. nedávno tu bola sodomagomora ze cigáni pred činziakom mali svatbu a nechali tam na zemi kvetné lupene. teraz pri procesii bolo celé doslova celé mesto od kostola okolo hokejky okolo vinárskych zahádzané lupenmi. a predstavte si žiadne články, žiadne komentáre. nikto si to neupratal

  17. pre občan 15. júla 2022, 7:11, lupene??? to je v pohode, tam po svadbe ostalo plno odpadkov pastove flase plechovky cola fanta atd… cigaretove krabicky plno spakov pred vchodom na schodoch rozje.ane flase pred v chodom a na chodniku, mam pokracovat, a to nevravim co ostalo vo vnutri vo vchode! tak nemudruj obcan!

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img