ISSN 1337-8481

sobota, 27. apríla, 2024

Nordic Walking – severská chôdza – už aj v Seredi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Dnes sme trochu vyspovedali inštruktorku moderného Nordic Walkingu (ďalej len NW) p. Mgr. Ing. Vlastu Klačanskú, ktorá organizuje prvýkrát v Seredi 3-hodinový mini kurz severskej chôdze s paličkami.

 

NW je chôdza s paličkami, ako sa odlišuje treking od NW?

Odlišuje sa už paličkami, na NW sa používajú paličky, ktoré majú tzv. rukavičku. Táto umožňuje ruke paličku pustiť a opäť uchopiť. Trekové paličky majú pútko.

Ale hlavný rozdiel je v technike chôdze. Pri NW pohyb vychádza z ramien a rozsahu napriahnutia paličkou je asi 30% pred telom a 70% za telom. Týmto pohybom neustále rotuje horná polovica chrbta. Panva je jemne podsadená, čo uvoľňuje driekovú a krížovú oblasť chrbta, brucho jemne zatiahnuté, čím sa každým krokom posilňuje brušné svalstvo. Pri správnej chôdzi NW je do chôdze zapájaných až 90% svalov, čo je viac ako 650 svalov nášho tela. Ak sa pri chôdzi smejete a rozprávate, zapojíte aj zvyšných 10% svalov.

Ak vidíte človeka s paličkami, ktorý má vystreté ruky a pohybujú sa mu popri tele až za chrbát, je krásne narovnaný, usmiaty a vyzerá absolútne prirodzene, vedzte, že vidíte dobrého walkera.

Pri trekingu je pohyb rúk pred telom, ramená aj chrbát sa nehýbu, nie je zapájaných toľko svalov ako pri NW.

Prečo je technika pri NW taká podstatná?

Nuž preto, lebo len s dokonalou technikou vyťažíte z tejto aktivity pre svoje telo maximum zdravotných benefitov.

 

Môžete nám povedať o aké zdravotné benefity ide?

Môžem vymenovať tie, ktoré sú vedecky dokázané, t.z. zlepšenie, resp. vyliečenie nastáva pri pravidelnom chodení.

  • Choroby pohybového aparátu, rehabilitácia pooperačných stavov pohybového aparátu
  • Prevencia osteoporózy
  • Ozdravenie kĺbov pri artróze a artritíde
  • Redukcia nadváhy a obezity
  • Lepšie pracuje lymfatický systém a napomáha odplavovať toxíny z tela
  • Lepšia rekonvalescencia pri karcinóme prsníka
  • Odstraňuje bolesti chrbta
  • Rýchlejšie navracanie sa do normálneho života pri prekonaní onkologických ochorení
  • Pri srdcovo-cievnych ochoreniach a iné civilizačné choroby – zvyšuje sa príjem kyslíka, srdcová frekvencia
  • Choroby dolných dýchacích ciest- chôdzou sa zvyšuje činnosť pľúc, prečisťujú sa dýchacie cesty
  • Diabetes 2. typu – t.j. získaná cukrovka – je dokázané, že walkeri, ktorí pravidelne a správnou technikou praktizovali NW sa z diabetes 2.typu úplne vyliečili
  • Poruchy učenia u detí, odstraňovanie depresií a iných neurologických ochorení – pobytom na čerstvom vzduchu, pravidelným pohybom sa zapájajú obe mozgové hemisféry. Deti motivujeme pri NW rôznymi hrami a aktivitami, aby sa nezačali nudiť.

Sú to úžasné veci, takto to počuť, až nás láka chytiť do rúk paličky a chodiť NW. A ešte na záver, prečo ste sa rozhodli robiť kurzy NW v Seredi, predsa Galanta nie je tak ďaleko a vy ste z Galanty. Či nie?

Máte pravdu, bývam v Galante ale pochádzam z menšej dedinky blízko Serede. Tu som chodila aj na strednú školu, v Seredi mám rodinu, veľa priateľov a známych a hlavne, mám Sereď rada. Milujem prechádzky popri Váhu, cez camping až do Čepeňa, príp. aj ďalej. Priznám sa, s paličkami som dlhú túru v Seredi ešte nedala ale na bicykli áno. Dúfam, že ak prídu záujemcovia na kurz (najbližší termín je 14. 7.) rada si nechám  poradiť, kde sú v Seredi ďalšie krásne miesta na chodenie.

 

Ďakujeme za rozhovor.

 

V prípade záujmu o mini kurz sa záujemcovia môžu prihlásiť cez stránku www.snwa.sk

Alebo môžete kontaktovať Akadémiu lektorov Slovenska Galanta telefonicky na č. 0907 581 900.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Super! Hlavne nech si to prečítajú tie ženy čo chodia v meste, na hrádzi, v kempe a nech sa prihlásia na ten kurz! Pretože na to sa nedá pozerať, používajú ich ako zdravotné pomôcky, palice!!! Ale hlavná vec, že machrujú že ich majú!

  2. Všetkým týmto „paličárom“ mám sto chutí tie ich paličky prestoknúť riťou dnu a papuľou von..
    Motajú sa slušným ľuďom pod nohy, paličkami šermujú vôkol seba, že sa až stávajú nebezpečnými a keď im požiadate, aby ste mohli okolo nich prejsť, ešte sa urazia..

  3. Seredanka.., aj pre chodcov, cyklozmrdom a kolobežkokktov platia nejaké pravidlá. Ako na vozovke, tak na chodníku. Len SR majú všetci svoje práva a nikto žiadnu povinnosť. A tak cyklozmrd na chodníku (na ktorom je mimochodom zakázané ísť na bicykli, pokiaľ to značka neurčí) mi začne pi*ovať, že mu zavadziam, krava s paličkami si ide stredom a palice má už dobre že nie mimo chodníka a kolobežkokkti sú už úplne iná kasta.. Tí to berú až cez mŕtvoli, doslova..

  4. @Realita.. 7. júla 2022, 13:47
    Si sexualne frustrovany alebo stary senilny kokot? Lebo podla tej toxicity co z teba ide ti riadne jebe. 😀

  5. Vega čo ti hovorí úcta k starším nezabúdaj že aj ty zostarnes ani sa nečudujem že na cestách je toľko nehôd keď sa stretnú 2 normálny ľudia tak sa dohodnú a keď 2 somari tak je karambol

  6. V Galante sa konalo školenie Nordic Walk. pre všetkých dôchodcov ,ktoré zabezpečilo mesto Galanta. Bola to veľmi úspešná odborná a bezplatná akcia, ktorú si osvojili účastníci školenia a pravidelne 1 x do týždňa sa konajú spoločné chôdze z Galanty na Vincov les.

  7. @Anonym 7. júla 2022, 17:35
    Kto uz len by mal respekt k toxickym kokotom jak „Realita..“

    @Anonym 7. júla 2022, 20:23
    „ti“ ? este aj negramotny si 😀 😀

  8. Vega to je nedostatok píka už zavreli všetkých tvojich dodávateľov a začína ti to sklápať na hlavu Všetci starý s tebou sucitia prajú ti skóre uzdravenie

  9. @Pre vega 8. júla 2022, 19:40 @Anonym 8. júla 2022, 14:02
    Ale no dezolatikovia toxicky, naco sa rozculujete mate to za par a zbytocne ste toxicky na tetusky s palickami. Tie na rozdiel od vas este mozu chodit a nikomu normalnemu nezavadzaju 😀 😀

  10. Prosím už nehajte tak Vegu Manželka mu utiekla za starym toxickým dedom preto je taký na vás Lebo pri ňom chodila neupravená zanedbaná a chudobná Lebo sa dezolatik nevedel o ňu postarať Teraz behá na na Mediku 220l žije v krásnom dome a sex má každý deň Mi pred medveďmi neutekame mi na nich jazdime

  11. Konečne vieme pravdu prečo ten Vega nenávidí starších ľudí Keď som bol mladší vždy svokor hovoril mladý človek sprostý človek Keď mám deti a počúvam ich tak mu teraz dávam za pravdu čím mladší tým sprostejsi Tie dlhoročné skúsenosti a prax sa ty mlady nenaučia Človek má snahu ich to naučiť ale treba ich nechať tak nech sa popalia na svojej sprostosti

  12. 👍👍👍👍👍💩💩💩💩💩super dezolatik toxický neschopny dostal svoje jediné čo mu zostáva premenovať sa z Vega Na Mega cocotko

  13. @Anonym 12. júla 2022, 20:01
    Ja ti nevim dezolatik, ja som tvoju manku nejebal aby ti splodila sproste decka tak jak pises hore, to su tvoje geny 😀 😀

  14. Pre VEGU v mäso priemysle najprv ide tela a na konci linky budú parky U teba to bolo opačne tá tvoja mater musí byť dobrá mašina keď do nej vbehol párok a vypadlo také TELA

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img