ISSN 1337-8481

pondelok, 29. apríla, 2024

Trnavská univerzita ukázala, ako bude vyzerať Adalbertinum. Historickú budovu oživia záhradou aj laboratóriami s biobankou

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Trnavská univerzita v Trnave |MM| Rekonštrukcia bývalej Burzy sv. Vojtecha v Trnave (Adalbertinum) vstupuje do druhej etapy. Trnavská univerzita zabezpečuje vyjadrenia dotknutých organizácií na vydanie stavebného povolenia.

Trnavská univerzita ako vlastník objektu plánuje dobudovať všetky horizontálne a vertikálne nosné konštrukcie, vymeniť okná a dvere, opraviť podlahy a omietky. Budova dostane novú fasádu, pribudne trafostanica a počíta sa aj s novými parkovacími plochami. „Celá infraštruktúra Adalbertina bude spĺňať požiadavky na bezpečnú a modernú prevádzku kvalitnej vysokej školy v súčasnej dobe,“ uisťuje Ľubomír Krišica, ktorý sa na rektoráte Trnavskej univerzity venuje investíciám a energetickému hospodárstvu.

Nové Adalbertinum bude využívať Trnavská univerzita pre potreby vzdelávania a výskumu. „V budove sa budú, samozrejme, nachádzať priestory pre výuku a administratívu, ale aj doposiaľ chýbajúce výťahy, výstavná galéria a technické zázemie,“ vymenúva Ľ. Krišica. Nebude však chýbať ani univerzitná materská škôlka, špičkové molekulárno-imunologické laboratórium so zázemím (predovšetkým biobanka) a krásna baroková záhrada.

Momentálne je Trnavská univerzita v štádiu zabezpečovania vyjadrení a stanovísk dotknutých organizácií potrebných k vydaniu stavebného povolenia. „Dúfame, že sa nám podarí získať potrebné finančné prostriedky čo najskôr a historickú budovu Adalbertinum oblečieme do nových šiat,“ dopĺňa Ľ. Krišica.

Celá budova Adalbertina je prekrytá sedlovou, resp. manzardovou strechou, ktorá prešla rekonštrukciou v rokoch 2019-2020. „Vymenili a spevnili sme nosné prvky pôvodného krovu, osadili novú pálenú krytiny, strešné okná, doplnili klampiarske prvky, uzemnenie, opravili komíny a vykonali všetko ostatné, čo s realizovanými prácami bezprostredne súviselo,“ hovorí už o dokončenej prvej etape Ľ. Krišica z rektorátu Trnavskej univerzity.

Adalbertinum je súčasťou pôvodných historických budov Trnavskej univerzity (založenej v roku 1635 kardinálom Petrom Pázmaňom), tzv. „Forum Academicum“, ktoré využíva aj súčasná univerzita. Ide o jedinečný komplex univerzitných budov, ktorý na Slovensku nemá obdobu. „Životom budovy sú jej užívatelia. Len ich prostredníctvom plní svoje funkcie. Máme šťastie, že pre niektoré z budov historickej univerzity sa nám podarilo zachovať pôvodné funkcie a môžu byť znova ‚chrámom múdrosti‘,“ pripomína rektor Trnavskej univerzity prof. René Bílik.

 

 

Fotografie súčasného stavu, portrét p. Krišicu a vizualizácie nového stavu (Ateliér DV s.r.o.)

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img