ISSN 1337-8481

utorok, 30. apríla, 2024

ĎALŠÍ PRÍKLAD TOHO, AKO PELLEGRINIHO “ODBORNÁ” VLÁDA A DANKOVI NOMINANTI NA OBRANE OKRÁDALI SLOVÁKOV

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
ĎALŠÍ PRÍKLAD TOHO, AKO PELLEGRINIHO “ODBORNÁ” VLÁDA A DANKOVI NOMINANTI NA OBRANE OKRÁDALI SLOVÁKOV
Prepáčte, trošku dlhší status…
Pripomeňme si rok 2019, konkrétne február, kedy Pellegriniho vláda na návrh ministra obrany Gajdoša za SNS, schválila návrh novej tzv. abonentnej zmluvy na servis stíhacích lietadiel MiG-29 s ruskou (už vtedy na sankčnom zozname EÚ zaradenou) spoločnosťou OAK RSK MiG na obdobie ďalších 5 rokov, konkrétne do novembra 2023.
Kritizoval som to vtedy ako nezmysel, ktorý povedie jednak k zbytočnému zdraženiu údržby lietadiel MiG-29 a tiež k ďalšiemu neprípustnému zvýšeniu závislosti SR na Rusku. Pochopiteľne, išlo o biznis, ako inak, tak to Pellegriniho vláda schválila… Navrhoval som vtedy ukončiť prevádzku lietadiel MiG-29 a dohodnúť sa s niektorým zo spojencov na ochrane nášho vzdušného priestoru (tzv. air policing), kým nám neprídu nové stíhačky. Vtedy MOSR tvrdilo, že prídu do konca roku 2022…
Danko s Gajdošom vtedy hádzali po mne síru, že to nie je pravda, že to určite nebude drahšie ako predtým a že požiadať o air policing by bolo oveľa drahšie riešenie, lebo “spojenci by si za to nechali draho zaplatiť”.
AKO TO TEDA DOPADLO?
Takéto boli platby do roku 2018, teda do platnosti novej “veľmi výhodnej” abonentnej zmluvy z dielne Pellegriniho vlády:
2016 – 26,1 milióna eur
2017 – 20,5 milióna eur
2018 – 19,5 milióna eur
Takéto boli platby po podpise zmluvy vo februári 2019:
2019 – 41,1 milióna eur
2020 – 40,7 milióna eur
2021 – 40,5 milióna eur
Faktom tiež je, že stav okamžite letuschopných lietadiel sa po podpise zmluvy v roku 2019 jednoducho nezlepšil… Ale Pellegriniho “odborná” vláda umožnila, aby sme platili každý rok asi 2x viac. Za tri roky, 60 miliónov uletelo von komínom MOSR niekde. V koši ale určite nie sú…
Samozrejme, okrem týchto platieb, sme investovali ďalšie desiatky miliónov ročne za samotnú prevádzku lietadiel MiG-29. Je to tak, letectvo je dôležitá, ale aj drahá spôsobilosť…
NA ZÁVER…
… spomeniem už len to, že s poľskou stranou sme predbežne politicky dohodnutí (spracuje sa k tomu aj technická dohoda), že ochranu vzdušného priestoru SR nám budú od podpisu dohody až do momentu, kým nám prídu v roku 2024 naše lietadlá F-16 z výrobnej linky, zabezpečovať BEZODPLATNE, teda ZADARMO. Uhradíme im vždy len náklady na palivo, za zrealizovaný let nad našim územím. Je to od Poľska veľké gesto blízkeho spojenectva, za ktoré som im, a osobitne ministrovi Błaszczakovi, veľmi vďačný. Peniaze teda nebudeme platiť Rusom, ale môžeme ich použiť na ďalšie potreby u nás v rezorte obrany. Takto sa to robí, do 🐶👵🏻
Len za “výhodnú” zmluvu z dielne Pellegriniho vlády a manažérov z SNS na obrane, sme Rusom zbytočne od roku 2019 doposiaľ zaplatili viac ako 120 miliónov eur. Prečo? No lebo sa bolo treba chodiť klaňať Putinovi do Ruska a popritom si kadečo vybavovať. Všakže, pán bývalý kapitán… A predseda “odbornej” vlády Pellegrini to potichúčky schvaľoval. Prečo asi…?!
Zdroj: FB,HN

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Zastavam nazor, ze krajiny V4, resp. CZ, PL a SK a snad aj s Pobaltskymi krajinami, by mali mat spolocnu ochranu vzdusneho priestoru. Piloti by mali viac moznosti na vycvik, vacsi priestor na hliadkovanie a vzdusne operacie a – setrili by sme.

    Myslim si, ze pre Slovensko su samostatne nadzvukove stihacky zbytocne.

  2. Hm, a v čom sme šetrili? Občas poliaci zameria k nám, potom my k nim. Poľsko je i dosť väčšie rozlohou. V čom by spočívalo to šetrenie?

  3. Anonym 1. mája 2022, 8:51 – Slovensko je prilis mala krajina co do poctu obyvatelov zhruba polovicna az tretinova v porovnani s hlavnymi mestami vyspelych rajin Zapadneho sveta.

    Udrziavanie bojaschopneho nadzvukoveho letectva je financne prilis narocne a my by sme teda mali hladat spojenectvo tam, kde je mozne a ucelne. Je potrebne spoliehat sa na spolocnu a dobre fungujucu obranu s krajinami blizkymi vidiacimi rovnakeho nepriatela. Sme v EU a NATO, preto je potrebne viac vyuzivat to, co nam moze ponuknut ovela kvalitnejsie – obranu.

    Objem financnych prostriedkov na chod statu je potrebne znizovat na minimum – nesudujme sa, ze sme v prdeli ekonomicky, ked riesime to, co riesia krajiny s desat nasobne vacsie s podstatne inymi rozpoctami.

  4. Sme v EU a nato východné hranice by mali byť zabezpečené z rozpočtu únie. Chudobné Slovensko nakupuje stíhačky zo svojho rozpočtu, na obranu nielen vlastného územia. Bohaté štáty sa prizeraju, keby náhodou všetci prídu na pomoc, to už bude neskoro.

  5. Slovenskí politici (t.z. zlodeji a entity bez chrbtovej kosti) sa už 30 rokov vyhovárajú roky po voľbách na svojich predchodcov, namiesto toho aby vykonávali to na čo boli zvolení – spravovať štát v prospech ľudí v ňom žijúcich.

  6. Rozpocet Ministerstva obrany SR na rok 2022 je cca 1,8 miliardy Eur. Rozpocet sa prijimal v case, ked sme este mali stihacie letectvo a system protivzdusnej obrany statu. To uz nemame. Za tejto vlady sme sa vzdali aj letectva, aj PVO. Kolko hufnic Zuzana nam planuju nechat a kolko dat Ukrajine, to neviem. Snad dve tri hufnice nam nechaju.

    Znamena to, ze minister obrany vrati do rozpoctu prostriedky urcene na prevadzkovanie stihacich lietadiel a S-300? Uz tie veci fyzicky nemame. Kolko sa tym usetri a kolko sa vrati do rozpoctu ako nevyuzite rozpoctove prostriedky? Alebo sa to zasa klasicky rozkradne, len tentokrat druhou partickou napojenou na par rokov na statny rozpocet?

  7. Sa čudujem ze pána kapitána Danka neseklo v krížoch od tolkeho klanania sa Putinovi. A ze SNS.Nech sa zakope tam kde je.Toto je zderba u mňa.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img