ISSN 1337-8481

streda, 8. mája, 2024

Právne poradenstvo obyvateľom mesta Sereď

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mestský úrad / JUDr. Martin Hudák /  Mesto Sereď už niekoľko rokov poskytuje svojim obyvateľom možnosť obrátiť sa na advokáta, ktorý im v daný čas na mestskom úrade poskytuje základné právne poradenstvo k ich problémom bezplatne. Som rád, že týmto advokátom som ja, keďže som zo Serede, a že takouto formou môžem pomáhať nášmu mestu a jeho obyvateľom. Na najčastejšie problémy, s ktorými som sa stretol pri vykonávaní tohto poradenstva, by som chcel upozorniť v tomto príspevku, prípadne niekde aj s radou, ako sa takýmto problémom vyvarovať alebo ako im čeliť.

Ukončené dedičské konania:

Výsledok ukončených dedičských konaní je veľmi ťažké, ak vôbec možné, zmeniť. Vždy je preto vhodné nechať si dôkladne vysvetliť navrhované riešenia od notára, ktorý vedie dedičské konanie. Nie je žiadna hanba pýtať sa ho otázky (naozaj neriešiť pri tom, či ide alebo nejde o „blbú“ otázku), aj napríklad, čo znamená, že na danej nehnuteľnosti vznikne spoluvlastnícky podiel a aké môžu byť jeho prípadné dopady, čo znamená prevzatie dlhu a čo znamená možnosť odmietnutia prevzatia dlhu. Je určite lepšie mať viac otázok a snažiť sa nájsť odpovede na ne v priebehu tohto konania, ako mať nezodpovedané otázky po ukončení tohto konania. V Seredi máme dve notárky, obe majú skúsenosti s rôznymi druhmi súvisiacich právnych problémov.

Darovanie domu (bytu) v rodine:

Rodičia pomerne často darujú svojim deťom dom (byt), v ktorom spolu bývali, s tým, že rodičom bude umožnené v predmetnom dome (byte) ďalej bývať. V týchto prípadoch je dôležité mať písomne dohodnuté nielen darovanie domu (bytu), ale aj spomenutú možnosť (doživotného) bývania, a to najlepšie formou tzv. vecného bremena, ktoré sa zapisuje do katastra nehnuteľností. V prípade absencie takejto dohody sa totiž môže stať, že darovaný dom (byt) zmení majiteľa (deti ho darujú ďalej, predajú, prídu oň kvôli dlhom a pod.) a rodičia ostanú bez právnej možnosti ďalšieho bývania v tomto dome (byte).

Poškodenie domu opravami spôsobenými stavebnými prácami na susednom pozemku:

V prípade, že začnú stavebné práce na susednom pozemku, odporúčam ihneď zdokumentovať stav domu (napr. vyhotovením fotodokumentácie). Ak by v dôsledku stavebných prác na susednom pozemku došlo k nejakému poškodeniu domu (fasády, kabeláže, zeleň a pod.), opäť je potrebné spraviť z toho fotodokumentáciu. Zdokumentovanie stavu „pred a po“ je totiž nevyhnutné pre uplatňovanie nárokov súvisiacich s poškodením domu (náhrada škody, opravárenské práce). Tiež odporúčam, v prípade, že tieto opravárenské práce si vykonáte sami, odložiť si dokumenty súvisiace s nimi (bločky k stavebnému materiálu, faktúry za vykonané práce). V prípade, že by sused totiž nechcel odstrániť vzniknutú škodu dobrovoľne, budete sa musieť obrátiť na súd (nie na políciu), kde svoje nároky budete musieť riadne preukázať.

Predĺženie – priveľa dlhov – poskytnutie advokáta bezplatne:

V prípade, že niekto bohužiaľ príde o svoj majetok, svoj príjem a naozaj nemá ako riešiť ďalej svoje záväzky (dlhy), môže sa obrátiť na Centrum právnej pomoci, ktoré mu pomôže bezplatne (alebo za nízky poplatok) zbaviť sa dlhov formou tzv. osobného bankrotu. Podmienky, ktoré musí žiadateľ o takúto pomoc splniť, sú uvedené aj web-stránke https://www.centrumpravnejpomoci.sk/ . Okrem osobného bankrotu vie Centrum právnej pomoci poskytnúť nemajetnej osobe aj advokáta, ktorého služby potom platí Centrum právnej pomoci. Centrum právnej pomoci má svoju pobočku aj v Galante, v budove mestského úradu (pre prípad osobnej návštevy odporúčam najprv kontakt cez ich web-stránku).

Susedské vzťahy:

Dom a byt si vyberiete, susedov (k tomu) dostanete. Niektoré situácie, ktoré si susedia vedia spôsobiť sa právne nedajú efektívne riešiť. Na efektívne riešenie je totiž potrebné mať nevhodné správanie suseda zachytené (napr. foto, video) a ešte lepšie je mať k dispozícii aj svedkov takéhoto konania, ktorí sú ale aj ochotní to na polícii (alebo súde) následne potvrdiť. Veľa výjazdov kvôli nevhodnému správaniu susedov mali aj príslušníci mestskej polície (ktorí sú dostupní prakticky non-stop), ani oni ale nie sú všemocní, práve naopak, bez svedkov a riadneho zachytenia nevhodného konania majú častokrát zviazané ruky. A odpoveď na otázku, ako dobre vychádzať so susedom (ktorý niekedy môže byť naozaj všelijaký), je už skôr z roviny ľudskej ako právnej.

Získanie pôdy, ktorú vlastnia viacerí:

Po svojich rodičoch alebo starých rodičoch deti často zdedia rôzne drobné podiely pôdy, ktorú okrem nich vlastní ešte množstvo iných osôb. Niektoré osoby uvedené ako vlastníci tejto pôdy už ani nemusia žiť. V praxi teda býva problém s takouto pôdou nakladať, pretože zákon vyžaduje súhlas väčšiny spoluvlastníkov. Tu odporúčam dať sa dokopy, všetci existujúci spoluvlastníci a riešiť nakladanie pôdy spolu, v prípade neznámych alebo neaktuálnych vlastníkov do procesu vysporiadania nehnuteľnosti zapojiť aj Slovenský pozemkový fond, prípadne poľnohospodárov (ak ide napr. o ornú pôdu). Dosiahnutie konečného riešenia totiž môže byť časovo až generačne náročné.

Pracovný úraz:

V prípade, ak v práci utrpíte úraz, ktorý ošetrujúci lekár vyhodnotí ako pracovný, informujte o tom zamestnávateľa a návrh riešenia nechajte na neho. Zamestnávateľ je povinný vzniknutú situáciu riešiť, napr. preradením na inú (vhodnú) prácu, ukončením pracovného pomeru aj so súčasným vyplatením odstupného. Môžem len poradiť, že ak zamestnávateľ príde s nejakým návrhom riešenia, nechajte si nejaký čas na rozmyslenie a poradenie, inými slovami nepodpisujte všetko hneď. V niektorých prípadoch totiž môže vzniknúť nárok na odstupné vo výške až 10 násobku mzdy, podpísaním dohody s nižšou sumou by ste však o tento nárok prišli.

Príspevok na výživu  rozvedeného (ex)manžela:

Za určitých okolností môže aj rozvedený manžel žiadať o príspevok na výživu od druhého rozvedeného manžela. Je to napr. vtedy, kedy jeden z manželov sa nevie o seba postarať, nie je schopný sa sám živiť (napr. nemožnosť chodiť do práce v dôsledku zlého zdravotného stavu), zatiaľ čo majetkové pomery druhého rozvedeného manžela poskytovanie takéhoto príspevku umožňujú. O takomto príspevku rozhoduje súd a môže ho priznať aj na dobu 5 rokov po právoplatnosti rozhodnutia o rozvode.

V poslednej dobe sa začala rozmáhať aj rôzna protiprávna činnosť páchaná na sociálnych sieťach (vydieranie, ohováranie, podvody, vyhrážanie), k tomu však bude osobitný príspevok.

Prajem všetkým v Seredi, aby sa im (nielen) vyššie uvedené problémy vyhýbali.

 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img