ISSN 1337-8481

štvrtok, 2. mája, 2024

Cestujúci budú mať pred Veľkou nocou možnosť spovede aj na staniciach

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

ŽSR |MM|  Železnice Slovenskej republiky podporili možnosť svätej spovede pred obdobím veľkonočných sviatkov v priestoroch železničných staníc v Košiciach a Bratislave. V metropole východu túto duchovnú službu ponúkajú gréckokatolícki kňazi aj v ukrajinskom jazyku pre odídencov z vojnou postihnutej Ukrajiny.

 „V zahraničí je bežné, že stanice, kde sa pohybuje väčšie množstvo ľudí, v rámci služieb ponúkajú aj tie duchovné, prípadne sú ich súčasťou kaplnky. Veľká noc patrí medzi najstaršie a najvýznamnejšie sviatky kresťanského sveta a veriaci, ktorí cestujú vlakom, sa tak môžu na toto obdobie duchovne pripraviť aj na spovedi v priestoroch staníc. Väčšina z nás žije dynamicky a času nie je nazvyš, cestujúci majú teraz možnosť, napríklad pri čakaní na svoj spoj, vybaviť si na staniciach aj duchovné povinnosti. Kňazi chcú byť veriacim a ich spôsobu života bližšie, zároveň ponúkajú pomocnú ruku aj ľuďom z Ukrajiny, ktorí nemôžu tráviť veľkonočné sviatky doma na Ukrajine a niektorí, bohužiaľ, ani v kruhu svojich blízkych,“ povedal štátny tajomník MDV SR Jaroslav Kmeť.

Na železničnej stanici v Košiciach prebiehajú sväté spovede denne na treťom poschodí, gréckokatolícki kňazi spovedajú po slovensky aj ukrajinsky.

„Starostlivosť o človeka zahŕňa aj starostlivosť o jeho duchovné dobro. Preto sme v posledných týždňoch prijali opatrenia na poskytovanie duchovnej služby na miestach prechodu väčších skupín presídlencov z vojnou postihnutej Ukrajiny. V rámci tejto služby fungujú takzvané kaplnky, a to na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom, v utečeneckom centre v Michalovciach a na železničnej stanici v Košiciach. V týchto predsviatočných dňoch chceme rozšíriť túto duchovnú službu zvlášť na železničnej stanici v Košiciach i o možnosť pristúpeniu k sviatosti zmierenia, teda

 

 

svätej spovedi. Na túto úlohu sú vyčlenení kňazi, ktorí budú podľa pripraveného časového rozvrhu túto službu poskytovať všetkým záujemcom z radov utečencov, ale aj pre cestujúcich“ uviedol košický gréckokatolícky eparcha arcibiskup Cyril Vasiľ.

V Bratislave budú prebiehať sväté spovede vedené rímskokatolíckym pomocným biskupom Bratislavskej arcidiecézy Jozefom Haľkom v priestoroch Salónika na 1. nástupišti vo štvrtok 14.4. od 12:30 hod. do 15:30 hod. a piatok 15.4. od 9:00 hod. do 12:00 hod.

V rámci konferencie biskupov Slovenska je mojou úlohou aj starostlivosť o cestujúcich. A práve tým, ktorí idú domov na Veľkú noc na poslednú chvíľu, ponúkam túto duchovnú službu v podobe rozhovoru, vypočutia, polemiky na akúkoľvek tému, ale aj svätej spovede. Cestujúci tak majú možnosť očistiť svoju dušu a pripraviť sa na zmŕtvychvstanie Ježiša Krista,“ povedal biskup Jozef Haľko.

 

 – – –

O ŽSR – manažérovi infraštruktúry

ŽSR sú manažérom infraštruktúry a podľa zákona sú prevádzkovateľom železničnej dráhy na území Slovenska. Vyplýva im z toho povinnosť zabezpečovať a obsluhovať celoštátne a regionálne dráhy a organizovať na týchto dráhach dopravu pre všetkých prevádzkovateľov dopravy v zmysle dopravnej politiky štátu, a to bez akýchkoľvek diskriminačných obmedzení. V svojom portfóliu majú ŽSR v správe železničné trate (normálneho, širokého aj úzkeho rozchodu), trakčné vedenia, železničné tunely a mosty, železničné priecestia či železničné stanice.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img