ISSN 1337-8481

štvrtok, 2. mája, 2024

Antibiotiká – pomocníci alebo globálna hrozba

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

ZŠ Jána Palárika Majcichov /   Mladým reportérom pre životné prostredie zo ZŠ Jána Palárika Majcichov nie je vodný ekosystém ľahostajný. Aj antibiotiká môžu ohroziť život v potokoch, riekach… a prostredníctvom potravového reťazca aj človeka.

Veľké množstvo užívaných antibiotík nepriaznivo pôsobí nielen na tráviacu sústavu človeka. Do organizmu sa dostáva len časť z antibiotík. Zvyšok človek vylúči, ten sa dostáva cez kanalizáciu do odpadových vôd a cez ne do riek, potokov… Antibiotiká sú nielen príčinou zmien v tele človeka, ale vplývajú aj na vodný ekosystém.

V čakárňach ordinácií alebo v médiách sú antibiotiká veľmi propagované. Aj preto patria antibiotiká k najčastejšie užívaným liekom na Slovensku. I keď ich podľa Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky ich spotreba mierne klesá,  napriek tomu Slovensko patrí medzi krajiny, kde sa najviac predpisujú. Ľudia však nie sú dostatočne informovaní o ich negatívach.

Známy je fakt, že užívanie väčšieho množstva antibiotík má negatívny vplyv na črevnú mikroflóru. Nadužívanie a nesprávne užívanie antibiotík  však ohrozujú nielen vodný ekosystém, ale aj našu schopnosť bojovať s baktériami. Problém rezistencie na antibiotiká je pre ľudstvo skutočnou hrozbou. Podľa článku Budúcnosť antibiotík závisí od každého z nás uvádza, v EÚ v jej dôsledku na následky bakteriálnych infekcií zomrie približne 33 000 ľudí.

Veľkým environmentálnym problémom antibiotík je ich nepriaznivý vplyv na povrchové vody s ich rastlinstvom a živočíšstvom. Výskumníci z University of York urobili rozbor vzoriek vôd z celého sveta. Nová štúdia zistila znečistenie zvyškami liekov (aj antibiotikami) na všetkých kontinentoch.

Vplyv antibiotík na vodný ekosystém

„Veľmi malé čiastočky antibiotík organizmus človeka nespotrebuje, ale vylúči stolicou alebo močom. Touto cestou sa dostávajú cez kanalizáciu do odpadových vôd. Čističky odpadových vôd (ČOV) ich nedokážu odstrániť,“ uviedla Viera Peterková, špecialistka na ekológiu živočíchov. Peterková potvrdila, že aj malé koncentrácie antibiotík nepriaznivo vplývajú na vodný ekosystém. „Niektoré typy antibiotík (najmä s dlhou dobou rozkladu) sa vo vodnom ekosystéme dostávajú do organizmov rýb, vodných rastlín… a  cez potravinový reťazec aj na človeka,“ informuje Viera Peterková.

Aj nesprávne likvidovanie antibiotík tiež prispieva k znečisteniu vodného ekosystému. Ak ľuďom zostanú antibiotiká, ktoré nedoužívali, neodnesú ich do lekárne, ale často ich vyhadzujú do umývadla alebo toalety. V oboch prípadoch tieto lieky končia v ČOV, ktoré ch nedokážu odstrániť z odpadových vôd,“ dodala Ľubica Hildebrandová, učiteľka v ZŠ Jána Palárika Majcichov.

Čo pláva vo vodách riek…? Autor: Lucia Klučárová

Antibiotiká z prírody, účinní pomocníci

V minulosti ľudia používali najmä prírodné liečivá. Ich liečivé účinky dokážu pomáhať aj v súčasnosti. Mnoho byliniek a prírodných látok má antibakteriálne účinky, ktoré je možné využiť aj dnes pri viacerých ochoreniach. K najznámejším antibakteriálnym bylinám a potravinám patria napr. harmanček, kapucínka, šalvia, cibuľa, cesnak… Prírodné antibiotiká na rozdiel od syntetických neovplyvňujú vodný ekosystém.

A čo si o užívaní antibiotík myslia obyvatelia Majcichova?„Keď som chorý užívam antibiotiká. Liečenie je kratšie. Nemám trpezlivosť na dlhú liečbu bylinkovými čajmi,“ povedal Michal (32).

Manželia Marián (41) a Zuzana (39) sa zhodli a konštatovali: „Samozrejme antibiotiká využíva aj naša rodina, keď ochorenie nedokážeme riešiť inak. Radšej užívame prírodné liečivá, ktoré náš organizmus lepšie znáša. Dôverujeme lekárom, ktorých sme si vybrali. Antibiotiká užívame len vtedy, keď sú potrebné.“

„Nerada užívam antibiotiká, lebo majú veľa nežiaducich účinkov. Radšej sa liečim rôznymi bylinkovými čajmi. Bylinky si v záhrade dopestujem sama, alebo si ich nazbieram. Za domom máme záhradu. Pestujeme v nej aj zeleninu a ovocie bez postrekov a umelých hnojív. Vitamíny v nich sú oveľa lepšie proti chorobe ako tie – chemicky vyrábané,“ informovala Jarmila (67).

Sila z prírody. Autor: Lucia Klučárová

 

Antibiotiká áno, ale s rozumom

Problém s nadužívaním antibiotík si vyžaduje nielen pozornosť, ale aj efektívne riešenie. Pomôcť by mohla osvetová kampaň, aby sa ľudia nedožadovali predpisovania antibiotík na bežné prechladnutia. Dôležité je aj zvyšovanie odolnosti organizmu, vrátane pohybu na čerstvom vzduchu. Pri nádche či kašli môžeme vyskúšať recepty starých mám ako napríklad cibuľový med, cesnak, strúhaný chren s jabĺčkom a mnohé ďalšie.

A so zvyškami liekov je vždy potrebné zodpovedne naložiť – nespotrebované antibiotiká treba po doužívaní vrátiť do lekárne.

 

Autori:

Lucia Klučárová, Gregor Šturdík

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. pekny clanok,este doplnim,vo vodach sa taktiez nachadza v mensich mnozstvach aj zenska antikoncepcia,ktora sa neda odfiltrovat v cistickach.cital som americku studiu,kde vo vodach kde ziju krokodili vedci odobrali vzorku ktora potvrdila vacsi vyskyt zvyskov antikoncepcie,tu dochadzalo az k 80% narastu samic krokodilov,vedci sa zhodli,ze to ma za nasledok spominana zenska antikoncepcia.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img