ISSN 1337-8481

piatok, 3. mája, 2024

B. Gröhling: Prinášame ďalšie opatrenia na pomoc školám pri príchode utečencov z Ukrajiny

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŠVVŠ SR |MM|  Register voľných miest v školách, pomoc pri uznávaní dokladov či záujme o prácu pedagogických zamestnancov z Ukrajiny. To všetko sú opatrenia z dielne rezortu školstva. Najnovšie, napriek tomu, že je to povinnosťou miest a obcí, podáva pomocnú ruku aj materským školám. Niektoré z nich totiž čelia náporu detí z Ukrajiny. Ministerstvo školstva vďaka zmene zákona preto umožní zriaďovateľom dočasne zriadiť triedy v iných priestoroch, spojiť materskú školu so základnou či strednou školou a pomôže aj finančne. Na vybavenie či didaktické pomôcky vyčleňuje 1 milión eur. 

Ministerstvo školstva od prvých dní po vypuknutí vojny na Ukrajine aktívne pristupuje k pomoci žiakom, rodičom, ale aj školám. Okrem množstva podporných materiálov, webinárov či manuálov vyčlenil rezort pre školy 200 eur na každého žiaka z Ukrajiny, ktorý sa bude vzdelávať na slovenských základných či stredných školách. Aby rezort školstva rodičom z Ukrajiny uľahčil proces hľadania školy s voľnými miestami, vytvoril na webovom sídle ministerstva školstva v záložke „Situácia na Ukrajine“ https://ukrajina.minedu.sk/ zoznam, do ktorého školy nahlasujú, akú majú kapacitu na prijatie nových žiakov. Ide o pomocné opatrenie, pretože rodičia priamo navštevujú školy a pýtajú sa na voľné miesta.

„Veľmi intenzívne sme komunikovali aj s ukrajinským ministerstvom školstva, aby sme uľahčili spôsob dodávania dokladov o vzdelaní,“ priblížil minister školstva Branislav Gröhling. Žiaci a študenti, ktorí majú problém poskytnutím dokladov o vzdelaní, sa môžu obrátiť so svojou žiadosťou na emailovú adresu  mon@mon.focus.

Vďaka Lex Ukrajina bude zároveň možné zamestnať pedagogických zamestnancov z Ukrajiny. Problémom bolo preukázanie bezúhonosti, ktoré nahrádza čestné vyhlásenie a psychologický posudok. „Presné postupy stanoví a zverejní ministerstvo zdravotníctva v najbližších dňoch. Následne nám dajú zoznam psychológov, ktorý pošleme na Regionálne úrady školskej správy (RÚŠS). Riaditelia škôl budú môcť kontaktovať RÚŠS a následne im bude pridelený termín. Faktúra za psychologický posudok bude vystavená na školu a my ju preplatíme,“ opísal štátna tajomníčka pre inklúziu, národnostné školstvo a celoživotné vzdelávanie Svetlana Síthová.

Ďalším problémom je nedostatok voľných miest v materských školách. Budovanie a rozširovanie ich kapacít je povinnosťou miest a obcí, ktoré ich financujú z podielových daní. Ministerstvo školstva riadi materské školy metodicky. V minulosti bolo vytvorených na tento účel viacero eurofondových projektov. Jedným z nich bol projekt vo výške 13 miliónov eur z dielne Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Rezort školstva v uplynulých dvoch rokoch v rámci projektu Predškoláci pomohol sumou 2 milióny eur, na vybavenie jednejnovej triedy teda prispel čiastkou 10-tisíc eur. Okrem toho preplatil mzdy na nový personál pre materské školy v sume 3 milióny eur. Vďaka zmene zákona je zároveň možné dočasne vytvoriť triedy pre predškolákov v iných priestoroch, ktoré si musia plniť povinné predprimárne vzdelávanie.

„Kvôli vzniknutej situácii sme požiadali ÚVZ o pomoc pri vytváraní nových tried v materských školách. Mestá a obce a obce môžu požiadať RÚVZ o súhlas s navýšením kapacity materskej školy o 10 %. ÚVZ odporúča RÚVZ, aby na predškolskú výchovu detí z Ukrajiny dočasne využili aj iné zariadenia, ako je CVČ alebo ZUŠ,“ dopĺňa minister školstva. Hygienické podmienky v týchto zariadeniach môže mesto alebo obec konzultovať s RÚVZ a ten je pripravený brať ohľad na mimoriadnu situáciu.

„V prípade potreby dofinancovania nových tried sme opäť pripravení prispieť na nové triedy v materských školách sumou 10-tisíc eur. Použité môžu byť na vybavenie ale aj na didaktické pomôcky. Predbežne vyčleňujeme 1 milión eur, čo znamená podporu pre 100 tried a približne 2-tisíc detí. Následne budeme postupovať podľa vývoja situácie,“ doplnil.

Podpora dobudovania materských škôl sa nachádza aj v Pláne obnovy a odolnosti. Ide o sumu 135 miliónov eur, ktoré budú mestá a obce čerpať na budovanie nových alebo rozširovanie už existujúcich materských škôl.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Krása.moje obidve deti do škôlky nezobrali. Není miesto,staraj sa,vybavené. teraz zo dňa na deň všetko ide,aj € sa našli.

  2. Heger povedal, že občan SR je na prvom mieste. Kde sa stala chyba? Keď sa chce, tak sa dá. Ale pri občanoch SR sa nechce. Aký dôkaz ešte treba, že na občana SR j*bú?

  3. Dúfam, že raz budem kvôli nedostatku miest v materských školách pre slovenské deti čítať to čo je v článku, veď je to také jednoduché. Stačí len chcieť.

    „Kvôli vzniknutej situácii sme požiadali ÚVZ o pomoc pri vytváraní nových tried v materských školách. Mestá a obce a obce môžu požiadať RÚVZ o súhlas s navýšením kapacity materskej školy o 10 %.“.

    „V prípade potreby dofinancovania nových tried sme opäť pripravení prispieť na nové triedy v materských školách sumou 10-tisíc eur. Použité môžu byť na vybavenie ale aj na didaktické pomôcky. Predbežne vyčleňujeme 1 milión eur, čo znamená podporu pre 100 tried a približne 2-tisíc detí. Následne budeme postupovať podľa vývoja situácie,“ doplnil.“.

  4. anonym 13,50h heger je skurveny opity dement,tajtrlik, poskok vsetkych poskokov,clovek bez sebavedomia,absencie vlastneho nazoru,americky posuk,trpi menezerskou neschopnostou a ako chlap aj uzkostnou poruchou osobnosti,aj nula v rulete ma svoje miesto,kdez to heger sa stale hlada a bludi v uzavretom kruhu, to je premier slovenska.

  5. pán minister, podľa môjho názoru nie ste tak rozumný, aby ste mali riadiť ministerstvo školstva ….. spomente si ako ste robili skúšky na vysokú školu ….

  6. Anonym 1. apríla 2022, 20:42 – pokial si dobre spominam, tak v Seredi za nedostatok miest v skolkach zodpoveda niekto iny.

    Uz som pripominal biznis s mestskym majetkom takmer hned po volbach – primator akosi velmi chcel predat budovu po byvalom predskolskom zariadeni – nieco mi stale hovori firma LLarik a budova, okolie ktorej malo vyzerat inak…

    Ale o tom podrobnejsie inokedy.

    A spomenie si niekto, kto intenzivne upozornoval na neskorsiu potrebu miest v skolkach?

    No dajte to meno !!

    Viete, ked je niekto primatorom dlho, narobi to, co narobil Tomcanyi, nestoji otazka, ci vyjdu veci – pravda na povrch, ale kedy a s akymi nasledkami…

  7. pre Miloš Majko 3. apríla 2022, 0:11
    Nedostatok miest v materských škôlkach je dlhodobo celo slovenský problém. Ale ako vidíme, dokážeme sa rozdať cudzím, no vlastným pomôcť nechceme. Prečo? Treba dať ukrajinské deti do škôl, ale zaujíma niekoho, čo tam vlastne robia? Majú nejakých asistentov? Alebo stačí, že tam proste sedia a hotovo. Lebo nie všetky deti vedia po anglicky a nie všetci pedagógovia zvládajú takúto výuku. Kvôli Ukrajincom sa zrazu zľahčili procesy pri získavaní sociálnej pomoci, bývania a pod. Pre Slovákov kedy spravili politici niečo pod.? Či za pomoc pre domácich ich nikto nepotlapká v Brusselli a Washington po hlavičke? Hlavne, že sme všetci solidárny a empatický.

  8. vlado,ta empatia a solidarnost nas raz uricte vymaze z mapy,len silne a dobivacne narody preziju,bohuzial,slovensko je niekde inde.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img