ISSN 1337-8481

piatok, 3. mája, 2024

Ako história viedla k medzigeneračnému stretnutiu rodákov z nášho mesta a to viac ako 15 000 km od Serede

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Martha V. Gettvert je absolventka The University of Queensland Master of Business v Austrálii. Jej rodina pochádza zo Slovenska a to priamo zo Serede, kde dodnes Marthina babička žije. Šťastná náhoda chcela, že sa tisícky kilometrov od Slovenska stretla s doktorom Bertom Klugom, ktorý taktiež pochádza zo Serede.

Bert Klug je najstarší žijúci rodák zo Serede, ktorý prežil holokaust. Bol väzňom pracovného a koncentračného tábora priamo vo svojom rodnom meste. Dnes žije v Austrálii a v januári sa dožil krásnych 100 rokov. Je držiteľom ocenenia Čestný občan mesta Sereď.

Stretnutie považuje za zázrak

Dr. Klug a Martha sa stretli 15 537 km od mesta Sereď, v Brisbane v Austrálii. Sereď je mesto, ktoré má pre oboch dôležitý význam. „Je to mesto, kde sa Dr. Klug narodil a kde som ja prežila veľkú časť môjho detstva, keď som navštívila moju babičku Irenku Kurucovú cez prázdniny. Stretnúť doktora Kluga v Brisbane, tak ďaleko od Serede a zistiť, že sme obaja vyštudovali rovnakú univerzitu, The University of Queensland v Brisbane je zázrak. Ale o to väčším požehnaním je však vedieť, že naši predkovia skrížili svoje cesty už pred storočím,“ opisuje svoje pocity Martha.

Neuveriteľné stretnutie vďaka článku

K ich stretnutiu dopomohol článok UQmedicine „Náhodný život“, napísaný o živote doktora Berta Kluga. Po jeho prečítaní Martha neverila vlastným očiam. V článku stálo: „Narodený v malom meste Sereď na Slovensku, teda v meste odkiaľ pochádza rodina jej matky a kde babička žije dodnes !!! Martha uvádza: „Dr. Klug a aj ja sme absolvovali rovnakú Queenslandskú univerzitu v Austrálii, iba s rozdielom niekoľko desaťročí. Zaskočená podobnosťou som kontaktovala časopis, aby ma spojili s doktorom Klugom. Ten súhlasil, že sa so mnou osobne stretne. Bolo mi cťou podeliť sa o príbehy s niekým, kto prežil také zničujúce udalosti ako holokaust a potom žil tak úžasný a úspešný život so svojou manželkou Evou v Austrálii. Počas nášho stretnutia sme hovorili hlavne o Seredi, malom meste, kde sa narodil a kde som strávila veľkú časť môjho detstva. Zistili sme, že chodil do tej istej židovskej základnej školy ako moja prababička, Irena Gettvertová. Jej otec Karol Gettvert mal maliarsku spoločnosť s viac ako 50 zamestnancami, ktorá bola v 20. rokoch 20. storočia považovaná za veľkú spoločnosť, najmä v takom malom meste. Doktor Klug povedal, že má stále živý obraz Karolovej firemnej reklamy, kde uviedol jeho logo.“

Spoloční známi z historickej fotografie

Keď bola Martha v tínedžerskom veku, babička jej ukázala triednu fotografiu zo židovskej školy a povedala jej: „Pozri sa na tento život, tu je tvoja prababička Irena, ktorá stojí medzi učiteľmi. O šesť rokov neskôr Československo napadli nacisti. Väčšina detí a učiteľov bola deportovaná do koncentračných táborov. Pamätám si, ako som sa pozerala na tvár detí a učiteľov a myslela na všetky ďalšie generácie, ktoré mohli byť. Keď som sa stretla s doktorom Klugom, potvrdil mi, že chodil do tej istej židovskej školy, ale keďže bol o niekoľko rokov mladší ako moja prababička, nebol na tej fotografii. Pamätal si však mená učiteľov na fotografii. Stretnutie s doktorom Klugom bolo pre mňa skutočne historickým momentom. Vedieť, že obaja máme korene v Seredi, že sa pravdepodobne skrížil s mojimi predkami a že sme obaja absolvovali Queenslandskú univerzitu, je jednoducho neuveriteľné.“

Balík zo Serede putoval do Austrálie

O naozaj neuveriteľnom stretnutí dvoch generácií sa dozvedel od Martinej babičky primátor mesta Martin Tomčányi. Pani Kurucová odovzdala pozdrav z Austrálie a časopis. O Bertovi Klugovi a jeho manželke Eve primátor vedel a na oplátku poslal Marthe knihu Evin príbeh, ktorá opisuje život dvoch mladých ľudí a ich nezlomnú lásku a osudy počas 2.sv.vojny na Slovensku, ich v život v Seredi i v Austrálii. Kniha je práve o rodine Dr.Kluga.

Pri príležitosti životného jubilea poslal primátor Dr. Klugovi za mesto Sereď darčekové predmety. Medzi nimi bola aj plaketa s venovaním, vydaná na počesť odhalenia sochy Legionára, ktorú si Dr.Klug určite pamätá z mladých čias, spolu s výtlačkom mesačníka Seredské novinky, kde sa o tomto pamätníku píše.

Martha sa s Dr. Klugom stretla opäť a balík mu odovzdala: „Dr. Klug a ja sme sa opäť konečne mali možnosť stretnúť a odovzdala som mu darček od Vás a mesta Sereď. Veľmi sa potešil a s radosťou opakoval, že je to krásne, že ste mu poslali darček. Skutočne bolo krásne vidieť jeho radosť. Veľmi ho zaujímala mapa Serede a na sochu Legionára si samozrejme pamätal. Mali sme dlhý a milý rozhovor a dobre sme sa po slovensky porozprávali.“

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
Predchádzajúci článok
Ďalší článok
spot_img