ISSN 1337-8481

nedeľa, 28. apríla, 2024

Vzdelávací workshop na tému udržateľnej mobility

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Žiaci zo Základnej školy Juraja Fándlyho sa v uplynulých dňoch zúčastnili vzdelávacieho workshopu na tému udržateľnej mobility. Podujatie sa uskutočnilo v priestoroch komunitného centra Priestor. Iniciátorom bola učiteľka Erika Švandová zo ZŠ Fándlyho v spolupráci s Erikom Štefanekom z OZ Mám rád Cyklistiku a Miroslavou Sabovou Dudášovou z KC Priestor.

Okrem súťaženia a zábavy sa organizátori s deťmi rozprávali na tému ochrany prírody, akým spôsobom sa žiaci dopravujú do školy či vplyvu dopravných prostriedkov na životné prostredie. Lektorka podujatia Miroslava Sabová Dudášová poznamenala: „S deťmi sme viedli debatu aj o tom, že o ochrane prírody veľa počúvame, ale je na našich osobných rozhodnutiach, čo naozaj spravíme. Rozhodnutia, ktoré vychádzajú z nás, trvajú dlhšie a sú tak naozaj udržateľné.“

Učiteľka Erika Švandová uviedla, že akciu na tému udržateľnej mobility v KC Priestor iniciovala na základe pozitívnych ohlasov na kvalitu a úroveň ich workshopov. „Musím povedať, že majú k deťom fantastický prístup. Zároveň som chcela svojich žiakov spoznať v iných situáciách, vidieť ich pri inej práci ako iba v škole. No a samozrejme išlo o to, vysvetliť žiakom dôležitosť ekológie a by to urobil niekto iný, nie zasa učiteľ v škole. Tým pádom aj deti budú vnímať túto tému inak, nie ako učivo. „

Koordinátor Erik Štefanek povedal, že pre deti bola pripravená veľkorozmerná mapa mesta Sereď, kde deti označovali akou formou a z akej vzdialenosti dochádzajú do školy. Pri tejto aktivite si deti zároveň vyskúšali aj orientáciu a veľa zábavy si užili hľadaním toho správneho miesta na mape. „Deti si z podujatia odniesli aj skvelé ceny zo súťaže – LED svetlá na bicykle, reflexné prvky a špeciálne brožúrky. Tie obsahovali dotazník, ktorý deti vyplnili a bude využitý na spracovanie údajov pre štatistiky a prieskum v tejto oblasti, ktoré bude naše oz vykonávať.“

Workshop bol realizovaný s finančnou podporou Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky – program Podpora regionálneho rozvoja. Zatiaľ sa jednalo o úvodné stretnutie. Pokiaľ sa nájdu ďalšie finančné prostriedky a bude záujem zo strany škôl je možné, že sa zorganizujú aj ďalšie. S tým by súhlasila aj učiteľka Erika Švandová, ktorá na záver povedala: „Bolo naozaj skvelé sledovať žiakov pri „práci“. Boli nesmierne aktívni a mali vynikajúce environmentálne nápady. Myslím, že workshop im poskytol skvelú spätnú väzbu v tom, že mnoho ich názorov je správnych, že ich dospeláci pozorne vnímajú a počúvajú. Deti chcú ďalšie workshopy, predovšetkým na tému ochrany zvierat. A aj ja rada privítam ďalšiu spoluprácu s KC Priestor.“

foto:KC Priestor

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img