ISSN 1337-8481

streda, 15. mája, 2024

Vysoké školy dostanú finančný príspevok na ukrajinských študentov, preplácať im budeme aj jazykové kurzy

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŠVVŠ SR |MM|  Vysokoškolskí študenti utekajúci pred vojnou budú môcť dokončiť svoje štúdium  na slovenských vysokých školách. Tým rezort školstva prerozdelí na takýchto študentov  1,8 milióna eur. Preplácať bude aj jazykové kurzy. Ministerstvo zároveň predstavilo sankcie v súvislosti s inváziou na Ukrajine. Prerušená bude spolupráca vo vede, výskume aj  pri výmene ruských študentov.

Ministerstvo školstva pripravilo prvý balík pomoci ukrajinským vysokoškolákom, ktorý zahŕňa dve formy podpory. „Prvou je finančná pomoc. Rezort školstva vyčlenil 1,875 milióna eur
na podporu prijímania študentov zasiahnutých konfliktom. Na každého študenta tak vysoká škola dostane až 2500 eur a prijať bude môcť 1000 študentov, ktorí chcú v štúdiu pokračovať na Slovensku,“
upresnil štátny tajomník pre vedu, výskum a vysoké školstvo Ľudovít Paulis.

Školy si to budú môcť refundovať aj spätne od začiatku invázie, čiže od 24. 2. 2022.

Druhým opatrením je preplácanie jazykových kurzov pre ukrajinských študentov. „V rámci rozvojových projektov je vyčlenených ešte dva a štvrť milióna eur na podporu centier jazykovej prípravy a poradenských služieb. Touto cestou dávame ukrajinským študentom možnosť sa čo najrýchlejšie a najplynulejšie zapojiť do výučby,“ doplnil štátny tajomník.

Ministerstvo školstva je zároveň aj v intenzívnom kontakte s vysokými školami a Ústredným krízovým štábom, na ktorom sa dolaďujú ďalšie formy podpory. Zo stretnutí vyplynula nutnosť zaviesť aj viaceré legislatívne zmeny. „Prvá časť z nich je už pripravená v novele vysokoškolského zákona a rieši napríklad to, akým spôsobom možno prijímať študentov, keď nemajú so sebou potrebné dokumenty, napríklad maturitný doklad, a takisto zahrnie
do sociálnych štipendií aj študentov zasiahnutých konfliktom,“
ozrejmil Paulis. Týmto študentom budú zároveň odpustené poplatky za anglické študijné programy. Ak prídu na akademickú mobilitu, nebudú musieť predkladať doklady o doterajšom dosiahnutom vzdelaní. Overenie a zaradenie študentov je na každej vysokej škole.

Ďalšie zjednodušenie prinesie aj zákon o uznávaní dokladov, ktorý je aktuálne v parlamente. Po novom by sa tak už nemuseli vyžadovať osvedčené kópie dokladu a rozhodnutia o vzdelaní pre zdravotných pracovníkov, bolo by odpustené prikladanie potvrdenia o oprávnení vysokej školy z tretej krajiny a zároveň by sa uznal stupeň vzdelania aj pri tretích krajinách. Úpravou má prejsť aj Fond na podporu vzdelávania, ktorý by sa mal rozšíriť aj o osoby, ktoré boli zasiahnuté ozbrojeným konfliktom.

Ministerstvo školstva zaviedlo aj sankčné opatrenia pre Ruskú federáciu v súvislosti s inváziou na Ukrajine. Najzásadnejšie je zastavenie spolupráce v oblasti vedy a výskumu s Ruskom a takisto aj v oblasti výmeny študentov. Toto prerušenie sa týka aj ruských inštitúcií, ktoré priamo patria pod Ruskú federáciu. „To znamená, že bilaterálne projekty nebudú financované, nebudeme posielať vládnych štipendistov do Ruska, ale takisto nebudeme prijímať ani vládnych štipendistov z Ruska. Tie financie, ktoré takto ušetríme, budú poskytnuté na podporu ukrajinských študentov a vedcov,“ uzavrel Paulis.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Pre slovenské deti sú miesta v škôlkach roky rokúce problém, neboli peniaze pre rozširovanie škôlok a vybavenia v nich, neboli a nie sú peniaze pre slovenských pedagógov, pre asistentov, ktorých potrebujú hendikepované deti, ale zrazu je sa ideme rozdať. Je veľmi smutné, že najmenej peňazí na Slovensku je iba pre Slovákov.

  2. Vlado 19. marca 2022, 22:09 – MYLIS SA !!

    Miesta v skolkach a nie su z konkretnych dovodov a to napr:

    – priority tych, ktori rozhoduju o vyuziti verejnych financii su ine, ako skolky a pomoc obcanom

    – konkretne v Seredi Mesto pod vedenim sucasneho primatora Tomcanyiho ako jendu z prvych aktivit po zvoleni do funkcie PREDALO im blizkej firme pod trhovu cenu budovu, ktora bola postavena ako zariadenie pre deti. Bola tak projektovana.

    Konkretne citaj tu:

    http://archiv.seredonline.sk/clanky/ako-sme-predali-budovu-alebo-preco-sa-vsetkym-zaujemcom-neuslo-miesto-v-skolke/index.html

    http://archiv.seredonline.sk/clanky/ako-sme-predali-budovu-dokazy-alebo-nech-si-usudok-urobi-kazdy-sam/index.html

    http://archiv.seredonline.sk/clanky/primator-mesta-martin-tomcanyi-odpovede-na-otazky-zistuje/index.html

    A samozrejme ze v dalsich clankoch, ktore najdes v archive SOL.

    Je potrebne si uvedomit, ze MESTO NEma byt subjektom urcenym na podnikanie a to ani cez vlastnene obchodne splocnosti.

    SAMOSPRAVA MA VYTVARAT PODMIENKY na podnikanie pre podnikatelov bez diskriminacie a zvyhodnovania a samotna samosprava ma byt pre obcanov v tomto SERVISOM. Rovnako ma spravovat mestsky, teda nas majetok, zveladovat ho a ma mesto viest tak, aby servis pre obcanov fungoval.

    O ovplyvnovani toho, ktore deti do skoly budu prijate priamo primatorom tu pisat nebudem, rovnako najdes v historii a my vedieme v archive.

    Co sa tyka sucasnej situacie, nie je standardnou a na nu sa nepripravoval nik. Ze na nu VEDENIE MESTA a TOMCANYI NEREAGOVALI az do mojho verejneho upozornenia a kritizovania, je HANBA pre Tomcanyiho a jeho vazne zlyhanie.

    Sucasny stav je problem a bude sa zhorsovat umerne s tym, ako sa bude zhorsovat situacia na Ukrajine. Len sa to netyka len Serede, ale celeho statu, resp. EU. To je zial holy fakt a realita, s ktorou sa budeme musiaet vysporiadat.

  3. @Vlado 19. marca 2022, 22:09
    Skolky nemate lebo ste jeble hlavy co budu radsej prispievat na futbal a.s. a citat hovna na Hlavnych srakach, namiesto toho aby ste sa zaujimali co pachaju vasi lokal politici 😀

  4. pre
    Jeblu hlavu vidis akurat v zrkadle. V zivote som na futbal, obzvlast seredsky nedal ani cent. Financovanie sukromnej akciovky je chrapacina, ale bohuzial, zvolili si ludia. Ze, im nevadia rozdrbane chodniky a cesty v meste, je skoda pre vsetkych. Vsetko v nasej krajine je vizitka debility politikov, od vrchnych az po lokalnych. A co sa sprav tyka, mas na vyber 😀 Mozes si precitat co ti naserviruje DennikN alebo Smecko, Aktuality prip. liberalny novinari, ktori maju zarucene „objektivne nespochybnitelne informacie z prvej ruky“ :-p

  5. o akych kotlebovych 2% tu hovoris ritusik? to nebude len kotleba to si bud isty,to budu aj zufalci z olajno,ktory maju tejto mrzackej vlady po krk.

  6. Prečo mesto predalo na Pažitnej škôlku aj areál škôlky,teraz si tam sukromník stavia polifunkčnú budovu a plánujú stavať ďalšiu na mieste bývalej autoškoly to Vám poviem,že vlastníci rodinných domov budú mať radosť ,že to naplánovala nejaká krava,určite za dobrý úplatok

  7. aj na garbiarskej bola voľakedy tuším že škola alebo škôlka a teraz to je rozbité a má to voľaky poslanec čo ani neplatí nájom

  8. pre 19,15 čo má občan robiť pre mesto?pán majko si výborne robí robotu a píše.ja som rada že pripomenul tú budovu čo tam teraz stavajú bytovky.nemalo tam byť parkovisko???????

  9. Pre Ukrajinu všetko.
    Zatiaľ fašisti schválili , alebo pripravuju tieto predpisy a zákony.
    Ukrajinci Nemusia platiť Diaľničné známky, miestne dane ani poplatky, poplatky za odvoz smetí.
    Majú nárok na bezplatnú zdravotnú starostlivosť. Budú dostávať 645 € dávky .
    Na ukrajinských študentov dajú 1 850 000 €.
    Had Vladtzraď im daruje jeho vlastný súkromný obranný systém S300.
    Daruje im svoju vlastnú súkromnú muníciu , lebo je stará.
    Potom už za štátne nakúpime obranný systém USA .
    Potom už za štátne nakúpime novú muníciu.
    Igiot pripravuje nové dane a poplatky aby sme to vládali splácať.
    Ďakujem voličom týchto protištátnych amerických agentov.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img