ISSN 1337-8481

pondelok, 20. mája, 2024

Galanta, ako už ju neuvidíme – komentovaná prechádzka mestom s miestnym historikom, Jurajom Pekarovičom

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

VM v Galante |MM| /Vlastivedné múzeum v Galante, 27. marca 2022/ Vo Vlastivednom múzeu v Galante koncom marca organizujú sériu podujatí s názvom Galanta, ako už ju neuvidíme. Prednáška a komentovaná prechádzka mestom nadväzuje na aktuálnu výstavu historických pohľadníc. Prechádzka začne na železničnej stanici 27. marca v nedeľu o 14:00 v sprievode miestneho historika, Juraja Pekaroviča a povedie cez Hlavnú ulicu až po neogotický kaštieľ. Cieľom týchto podujatí je ukázať, že za oponou socialistickej architektúry sa skrýva krásne vidiecke mestečko oslavujúce 785. výročie prvej písomnej zmienky.

Predmetom výstavy s názvom Zo starej Galanty je bohatá zbierka pohľadníc, ktorú múzeum prednedávnom zakúpilo od Juraja Pekaroviča. Z mimoriadne cennej a prestížnej zbierky, ktorá obsahuje 341 kusov pohľadníc zozbieraných v priebehu niekoľkých desaťročí sa nám odhalí starý obraz mesta a premena jeho štruktúry osídlenia. Väčšina pohľadníc zobrazuje Hlavnú ulicu s dominantnými budovami (kostol, slúžnovský úrad, budova súdu, sporiteľňa, obytné domy zámožných mešťanov, obchody atď.). Neogotický kaštieľ a železničná stanica boli zachytené z rôznych uhlov pohľadu. Obzvlášť cenné sú pohľadnice zobrazujúce budovy a ulice, ktoré dnes už neexistujú (baroková kaplnka, Nová ulica, obecný dom, chudobinec).

Pohľadnice sú výnimočnou spomienkou na historickú panorámu Galanty. Ako keby to bolo úplne iné mesto! „Galanta bola niekoľko storočí zemepanským mestečkom, ktoré chceli budovatelia socializmu v priebehu niekoľkých rokov premeniť na moderné mesto a súčasne zmazať stopy po minulosti. Dôkazom, že sa to dialo veľmi necitlivo, dokonca barbarsky, je dnešný vzhľad mesta. V Galante máme široký výber panelákov, ale o to menej historických stavieb“ – píše Juraj Pekarovič v knihe Galanta na starých pohľadniciach. Možno, chýbajúce historické centrum mesta je tiež jedným z dôvodov, prečo mladšia generácia obyvateľov, a najmä prisťahovalci nemajú hlbší záujem o minulosť mesta.

Cieľom sérii podujatí s názvom Galanta, ako už ju neuvidíte je ukázať, že za oponou socialistickej architektúry sa skrýva krásne vidiecke mestečko oslavujúce 785. výročie prvej písomnej zmienky. Historická prechádzka začína na železničnej stanici a pokračuje po už neexistujúcej Kossuthovej ulici cez Hlavnú ulicu. Spoznáme polohu bývalého trhoviska, artézskej studne, prvej čerpacej stanice a synagógy. Na Hlavnej ulici na mieste dnešných panelákov stáli krásne secesné domy bohatých mešťanov, obchody a reštaurácie. Našťastie budova sporiteľne, kostol a slúžnovský úrad stoja dodnes.

Juraj Pekarovič – pamiatkar, miestny historik, kronikár mesta, je rodeným Galanťanom. Nikto nepozná lepšie mesto ako on! Počas prechádzky slovom bude sprevádzať práve on! Cieľom podujatia je poukázať na históriu malého mestečka, ktorého centrum bolo zbúrané v priebehu pár rokov a na ukážku zostalo iba zopár pamätihodností. Účastníci dostanú s historickými zábermi bohato ilustrovanú mapu, pomocou ktorej si dokážu ľahšie predstaviť Galantu v minulosti.

História mesta bude tematikou aj prednášky, ktorá sa uskutoční dňa 24. marca 2022 o 17:00 v budove múzea. Historická prechádzka bude síce virtuálna, ale vďaka techniky záujemcovia uvidia viac obrazov. Prednášku organizátori odporúčajú aj tým, pre ktorých by prechádzka mestom bola príliš dlhá a náročná. Budova múzea má bezbariérový vstup.

Na prechádzku, ktorá sa uskutoční dňa 27. Marca o 14:00 hodine je možné prihlásiť sa cez prihlasovací formulár, ktorý je dostupný na webe a Facebookovej stránke múzea. Tiež je možné prihlásiť sa cez e-mail alebo telefonicky.

 

Prihlasovací formulár: https://forms.gle/zGxEAaCySMYhZ34X6

Príloha: historické pohľadnice zo zbierky Vlastivedného múzea v Galante

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img