ISSN 1337-8481

utorok, 30. apríla, 2024

Osveta zálohovania: aj futbalisti z Cosmosu sa učia, ako narábať so „Zetkovými“ obalmi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta /9 MAR 2022/

Športovci zo seredského OZ Cosmos nedávno riešili netradičný ekologický problém. Vyriešili ho a výsledkom je nová dohoda: plechovky a plastové fľaše už nemôžu krčiť, ale budú ich spoločne odkladať na vrátenie do zálohomatov. Vrátené peniaze investujú do spoločnej pokladničky.

Cosmos Sereď je občianske združenie s dlhoročnou tradíciou. „Sme partia chlapov, ktorí sa venujú športu, máme svoje stanovy a tiež nepísané dohody. Jednou z nich je, že slávime spoločne narodeniny a meniny a občerstvenie je toho súčasťou,“ napísal Dušan Irsák, člen OZ a tiež dlhoročný poslanec mesta Sereď.

Tak sa stalo aj v poslednú februárovú nedeľu. „Po priateľskom zápase, kedy oslávenec strelil sedem gólov, sme si štrngli nealkom. Avšak prvýkrát nastal problém: futbalisti nahádzali prázdne plechovice do koša, tak ako inokedy. Niekto ich však začal z koša vyberať, dokonca dohováral priateľom. Vraj plechovky od nápojov nemôžeme krčiť a máme ich ukladať do samostatnej tašky. Upozorňoval, že sú na nich akési „Z“-ká,“ vykreslil situáciu ďalej Irsák.

Osveta a priateľské formy vzdelávania, bárs aj dospelých chlapov, futbalistov, sú dôležité. Hľadať a nájsť cestu, ako čo najviac a najefektívnejšie separovať, má význam a pričiniť sa o to musí každý sám. V komunite, kde pôsobí, v rodine, v práci, medzi susedmi. Možno naši priatelia o zálohovaní ešte ani nepočuli, aj to môže byť realita. Nemali by sme ich za to viniť, ale ich to v dobrom priučiť. My sme zodpovední za nás a za naše okolie. Aj na nás samotných záleží, ako rýchlo prijmeme zmeny a ako sa dokážeme prispôsobiť novinkám.

Pri zálohovaní nám dokonca bude odmenou nielen dobrý pocit, ale aj vrátený záloh: „Pri nákupe pohostenia sa mi zdalo, že akosi veľa platím, ale odovzdané obaly mali hodnotu takmer štyroch eur. Vrátené peniaze budú odteraz putovať do spoločnej kasy partie Cosmos,“ uzavrel oslávenec z Cosmosu.

 

Foto: zs, di, seredské novinky

 

D. Irsák: Hľadať a nájsť cestu, ako čo najviac a najefektívnejšie separovať musí každý sám.
Vrátený záloh za obaly od nápojov
Zálohovanie je jednoduché, treba začať od seba.

 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Pekne zalohujte …. odkedy sa zalohuje chodim do rakuska na lacne , chutné a hlavne nezalohovane alko / nealko . Ked vidim tie rady pred zalohovymi automatmi až mi je zle.

  2. toto je nonsens, ako mozete pouzivat to „Z“. Toto neeee. Z sa nesmie pouzivat, nepozerate spravy. To pismeno je prekliate, uz nikdy ho nikde nepiste. Ak ho napisete ste rusky agenti a rusky trolovia. A ked zistia odkial to pisete vypnu vam internet, podla zelania Bambinovej Zuzy 😀 😀 . A teraz som to zbadal sakra, aj Zuza je ruska agentka, dokonca dve „Z“ ma v mene, agent na druhu :D. To tak trochu na odlahcenie a teraz k teme. Ludia seru na triedenie plastovych flias, su ich plne smetiaky aj tych s oznacenim Z. Nikto doma nebude skladovat kopu nepokrcenych flias. Kazdy serie na 15 centov. To ludom nestoji zato, aby doma obetovali pol skrine na skladovanie nafuknutych flias. A po jednej flase to nikto odovzdavat nebude.

  3. Pre neliberal. Uplne stebu suhlasim kamarat moj seredsky.veru nestoji a este moze aj do teba strelit alebo bombu hodit pod nohy jak pôjdeš do lidla s plnym vrecom umelych Z plastovych flias.tiez to zas ta ada mudro vymyslela zatazila stim obchodne reťazce.tak sa drz seredan ci ze by nejaka babulienka pekna pisala.oxh ukaz foto.

  4. Pre neliberal. Uplne stebu suhlasim kamarat moj seredsky.veru nestoji a este moze aj do teba strelit alebo bombu hodit pod nohy jak pôjdeš do lidla s plnym vrecom umelych Z plastovych flias.tiez to zas ta ada mudro vymyslela zatazila stim obchodne reťazce.tak sa drz seredan ci ze by nejaka babulienka pekna pisala.oxh ukaz foto.

  5. aj v kaufe bol automat plny a nefungoval,plastove flase vsade dookola,znova tupa vlada nieco nedotiahla,myslim,ze p.majko tu davnejsie pisal,ze tato plastova anomalia fungovat nebude.

  6. Cosmos urobí lepšie, keď si kúpia párty pípu a nemusia na staré kolená chodiť vracať plechovky do nákupných centier.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img