ISSN 1337-8481

pondelok, 20. mája, 2024

Zo starej Galanty – úspešná akvizícia a výstava vo Vlastivednom múzeu v Galante

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Vlastivedné múzeum v Galante |MM|   Vďaka dotácii cez projekt podanému na Fond na podporu umenia sa do múzejných zbierok podarilo získať veľkú kolekciu starých pohľadníc mesta Galanta a kočiarový chomútový postroj, ktorý patril rodu Esterházy. Unikátne predmety budú prezentované na výstave s názvom Zo starej Galanty. Vernisáž sa uskutoční dňa 9. 3. 2022 o 17:00 hod. Výstava bude sprístupnená do 30. 4. 2022.

Honosný postroj z 19. storočia bol určený pre náručného koňa a zachoval sa prakticky celý – má ohlávku, chomút, náchrbátník a upevňovacie popruhy. Na jednotlivých častiach sa nachádzajú mosadzné kovania a kované erby rodu Esterházy.

Zbierka pohľadníc obsahuje až 341 kusov, na jednotlivých záberoch sú zachytené najmä mestské dominanty v rôznych pohľadoch a farebných variáciách. Tvár mesta Galanty, jeho sídelná a stavebná štruktúra sa priebehom rokov značne menila, pred masovým používaním fotografií takéto pohľadnice ostávajú jedinou pamiatkou na jeho vtedajšiu podobu.

Najstaršie pohľadnice zo začiatku 20. storočia dávajú možnosť nazrieť do dôb minulých, keď sa po uliciach premávali konské povozy a autá boli výnimkami. Vrátia návštevníka do čias, ktorý si pamätajú najstarší občania Galanty a znázorňujú pamätihodnosti už dnes nenávratne stratené, ale nie zabudnuté, akými boli baroková kaplnka, alebo budova Obecného domu.

Na druhej strane, ako napredoval pokrok, pribúdali aj nové stavebné dominanty – železničná stanica, banka, školy, slúžnovský úrad, budova okresného súdu. Tieto budovy sa stali spolu s ostatnými staršími historickými pamiatkami najčastejším námetom na pohľadniciach. S rozvíjajúcou sa výstavbou pribúdali v meste aj nové priemyselné budovy, podniky a pamätníky, ktoré sa stali tiež súčasťou obrázkov na pohľadniciach v druhej polovici 20. storočia.

Tie najstaršie pohľadnice boli tlačené v galantskej tlačiarni Samuela Neufelda na začiatku 20. storočia, neskôr boli tlačené aj v tlačiarňach Kriváň Bratislava aj Luna Banská Bystrica.

Výber z novo-získaných pohľadníc prostredníctvom akvizície budú mať návštevníci možnosť vidieť na prvej pripravovanej výstave v tomto roku pod názvom „Zo starej Galanty“ v priestoroch Vlastivedného múzea v Galante od 9. 3. 2022 do 30. 4. 2022. Vernisáž výstavy sa bude konať 9. 3. 2022 v budove múzea. Počas trvania výstavy plánujeme ďalšie aktivity spojené s tematikou histórie Galanty.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img