ISSN 1337-8481

pondelok, 6. mája, 2024

Vyhrážky analytikom Policajného zboru ukazujú, prečo je dôležité sledovať oficiálne zdroje

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM|  Policajný zbor postupuje od začiatku vojny nekompromisne voči šíriteľom dezinformácií. V rámci externej komunikačnej línie každý deň upozorňuje na desiatky až stovky problematických profilov, vyvracia konkrétne hoaxy, varuje vopred na pripravované dezinformácie a všetky tieto údaje poskytuje ďalším útvarom, ktoré ich analyzujú, či je alebo nie je možné vyvodiť voči konkrétnym osobám trestnoprávnu zodpovednosť. Procesné konanie má svoje pravidlá, preto verejnosť ihneď nemôže vidieť, ako sa postupuje proti šíriteľom hoaxov, žiadame vás o trpezlivosť.

Nateraz dôrazne upozorňujeme verejnosť, aby v prípade vojny na Ukrajine sledovala informácie produkované oficiálnymi štátnymi orgánmi. Je dôležité nepodľahnúť panike a emóciám, zachovať si chladnú hlavu. Každú informáciu mimo oficiálnych inštitúcií je nutné overiť z viac ako dvoch od seba nezávislých zdrojov. V slovenskom internetovom priestore zaznamenávane v posledných hodinách zvýšenú snahu dezinformátorov o šírenie hoaxov s cieľom rozvrátiť spoločnosť a poštvať občanov proti sebe, čo vyvolá všeobecný chaos, tak potrebný pre primárnych autorov nepravdivých správ.

Primárnym komunikačným kanálom Policajného zboru ohľadom vyvracania dezinformácií je facebooková stránka „Hoaxy a podvody – Polícia SR“. Odporúčame ju verejnosti sledovať, zdieľať jej statusy, povedať o nej svojim príbuzným a známym. Táto stránka slúži taktiež na prijímanie tipov na hoaxy od verejnosti, ale len formou súkromných správ. Z dôvodu extrémneho počtu týchto správ je ich príjem možný len v určitých časových intervaloch. Ďakujeme za vaše pochopenie a spoluprácu, ktorá je skutočne na neuveriteľnej úrovni.

V súvislosti s činnosťou Policajného zboru na internete sme zaznamenali vyhrážky osobám pôsobiacim v rámci Policajného zboru na oddeleniach, ktoré sa venujú analytike. Tieto vyhrážky bezprostredne súvisia s efektívnym bojom Policajného zboru proti proruským dezinformáciám, ktoré sa snažia ovládnuť online priestor. Nie je vylúčené, že činnosť týchto osôb je koordinovaná a podporovaná rôznymi organizáciami. Tieto osoby chcú svojimi atakmi eliminovať činnosť policajných analytikov, aby im naďalej neprekážali v ich snahe vyvolať informačný chaos.

V tejto súvislosti kamerové systémy zachytili neznámu osobu v blízkosti bydliska jedného z analytikov Policajného zboru. Následne sa fotografie bydliska a vozidla, ktoré patrí nezúčastnenej osobe, objavili v online priestore s cieľom fyzického lynču. Z taktického hľadiska nebudeme k tomuto konkrétnemu prípadu poskytovať viac informácií.

Dodávame, že na internete boli doposiaľ publikované mená súkromných osôb, ktoré žiadnym spôsobom nespolupracujú s Policajným zborom. Snaha o zverejnenie identít konkrétnych osôb je štandardným dezinformačným nástrojom primárnych tvorcov dezinformácií – ich cieľom je vyvolanie virtuálnych a fyzických útokov voči konkrétnym osobám, čo je pre ich potreby efektívnejšie, než boj proti „anonymnej inštitúcii“. Tieto snahy sú taktiež dôkazom, že Policajný zbor koná efektívne a je veľkou prekážkou v činnosti osôb, ktoré šíria dezinformácie.

Chceme uistiť verejnosť, že Policajný zbor bude vo svojej činnosti pokračovať naďalej a v žiadnom prípade sa nenechá zastrašiť lacnými vyhrážkami osôb a organizácií, ktoré šíria ruskú propagandu.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img