ISSN 1337-8481

štvrtok, 2. mája, 2024

Nová téma marcovej výzvy SAŽP: Napime sa bez obalu!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

SAŽP |MM| Slovenskí spotrebitelia obľubujú pestré druhy nápojov. Nápojové obaly, takisto ako aj rozličné poháriky, slamky či miešadlá však majú životnosť iba niekoľko minút, dokonca sekúnd, a stávajú sa odpadom. Problémom je ešte stále slabá dostupnosť nápojov vo vratných obaloch, ale aj naša pohodlnosť. Tejto téme sa podrobnejšie venuje aktuálna marcová výzva zo vzdelávacej kampane Zatoč s odpadom, ktorú počas prebiehajúceho školského roka iniciuje Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP).

Piť musíme všetci, bez vody človek prežije iba pár dní. Ale potrebujeme k pitiu rôzne jednorazové poháre, plastové fľaše či slamky? Plastová fľaša vyrobená z PET (polyetyléntereftalát) bola patentovaná v roku 1973. Vynašiel ju Američan Christopher Wyeth. Odvtedy sa PET fľaše tešia veľkej obľube, každú minútu sa ich na svete predá asi milión. Problém nápojových obalov spočíva v ich krátkej životnosti. Doslova za pár sekúnd či minút sa stávajú  odpadom, pričom doba ich rozkladu je až 500 rokov.

Na Slovensku sa ročne predá asi miliarda PET fliaš. Od 1. januára 2022 je u nás spustený systém zálohovania PET fliaš a plechoviek, čo výrazne zníži množstvo voľne pohodených plastových nápojových obalov v prírode. Je to mimoriadne účinný spôsob, ako dosiahnuť vysokú mieru ich vytriedenia. Tak, ako v prípade ostatných obalov, aj v prípade tých nápojových platí, že recyklácia nie je ideálnym a jediným riešením. Tým najdôležitejším je predchádzať ich vzniku a o dôsledkoch uvažovať už pred samotnou kúpou nápoja.

Ďalším významným míľnikom pre Slovensko je aj vydanie smernice EÚ č. 2019/904, ktorej cieľom je predchádzať vplyvu určitých plastových výrobkov na životné prostredie. V praxi smernica od roku 2021 zakazuje predaj vybraných jednorazových plastových výrobkov: tyčiniek do uší, tanierov, príborov, slamiek, paličiek určených na pripevnenie a podopieranie balónov,

miešadiel na nápoje a obalov vyrobených z expandovaného polystyrénu, ako sú poháre na nápoje či nádoby na potraviny.

Dlhodobým problémom však ostáva nízka miera recyklácie plastov ako takých. V roku 2018 sa v Európe vyprodukovalo takmer 61,8 miliónov plastov, z toho PET tvorilo necelých 8 %. Recykluje sa len okolo 30 % plastov, väčšina stále končí na skládkach a v oceánoch, v lepšom prípade v spaľovniach na energetické využitie. Európska legislatíva zároveň požaduje zber 90 % plastových obalov do roku 2029, avšak nemá stanovený cieľ na plechovky. Slovenská legislatíva stanovuje cieľ zberu 90 % plastových obalov už do roku 2027 a ďalší ambiciózny cieľ 90 % zberu plechoviek do roku 2029.

 

Dôležité je preto rozmýšľať a hľadať iné alternatívy. V súčasnosti máme na trhu kvalitné nerezové, sklenené alebo bambusové fľaše, poháre i slamky. Mnohé mestá dokonca majú automaty na mlieko a bezobalové obchody. SAŽP v marcovej výzve s názvom Napijem sa bez obalu ponúka niekoľko rád do bežného života k minimalizácii vzniku tohto typu odpadu:

  1. Zamyslite sa nad tým, aké nápoje najčastejšie pijete. Identifikujte obaly, v ktorých sa nachádzajú, a pomôcky, ktoré pri tom používate.
  2. Porozmýšľajte nad bezobalovými alternatívami týchto nápojov a pri najbližšej príležitosti sa ich pokúste uprednostniť. Napríklad: mlieko zakúpené v mliečnom automate, malinovka načapovaná do skleného pohára, voda ochutená citrónom a bylinkami, káva so sebou do vlastného termohrnčeka, odmietnutie plastovej slamky v reštaurácii a ďalšie.
  3. V priebehu mesiaca si urobte čiarku vždy, keď použijete alternatívu k týmto nápojovým obalom či pomôckam: PET fľaša, sklenená fľaša, viacvrstvový obal (tetrapak), hliníková plechovka, slamka, miešadlo na nápoj, plastový pohár, polystyrénový termohrnček.
  4. Na konci mesiaca zrátajte čiarky.

 

Viac informácií o marcovej výzve nájdete tu: https://www.ewobox.sk/sazp/zatoc-s-odpadom/pripime-si-s-planetou

 

Vyhodnotenie februárovej výzvy na tému „Príliš vzácny odpad“ je zverejnené tu:

https://www.ewobox.sk/clanok/setrim-svoj-mobil-a-cas

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img