ISSN 1337-8481

utorok, 7. mája, 2024

Krst novej knihy spisovateľky Ruženy Scherhauferovej

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V Mestskom múzeu v Seredi sa 25. februára 2022 uskutočnil literárny večer spisovateľky Ruženy Scherhauferovej, spojený s krstom jej novej knihy pod názvom: V to leto som tancoval s motýľmi. Hosťom programu bola herečka, speváčka a moderátorka Petra Sabová.

Ružena Scherhauferová sa narodila vo Svodove pri Želiezovciach. Pracovala v oblasti kultúry a školstva v Trnave a neskôr učila na Základnej škole v Seredi, kde dodnes žije a tvorí. Kniha „V to leto som tancoval s motýľmi“ je v poradí jedenásta kniha, ktorá autorke vo vydavateľstvách na Slovensku vyšla. Spoločenská téma, láska, rodina a vzťahy sú doménou autorky a farbisto ich interpretuje do svojich románov. Ako počas večera sama autorka povedala, v knihách sa sústreďuje najmä na príbehy zo života. Jej rozsah obsahov je veľmi rozmanitý. Kým sa iné spisovateľky sústredia vo svojich knihách na jednu tému, napr. manželstvo, manželský trojuholník alebo problémy v manželstve, knihy Ruženy Scherhauferovej sú každá z inej oblasti života. Z jej tvorby môžeme spomenúť romány zo života gamblerov, športovcov, z oblasti prostitúcie a pod.

„Zaužívala som si najprv napísať osnovu a potom ju postupne rozvíjam. Každý autor, ktorý píše tzv. skutočné príbehy ich vždy ešte niečím prikorení, aby boli zaujímavejšie. Inšpiráciu mám okolo seba. Sledujem dianie v mojom okolí, počúvam osudy ľudí, niekedy mi námet na román napovedia moji známi. Ostáva potom iba na mne, či ma daná téma osloví a spracujem z nej román,“ priblížila autorka vznik svojich publikácií a dodáva, že námety, sú nevyčerpateľné. Ďalej nám prezradila zaujímavý fakt zo života spisovateľov: „V podstate každý autor, či píše presne o určitej udalosti, o ľuďoch, ktorých pozná alebo o citlivých témach rezonujúcich v našej spoločnosti, sa nevedomky dotýka svojho života, svojich životných skúseností a toho, čo sa odráža v jeho vedomí ako citlivé ja. Často počúvam od svojich známych, že za príbehmi, ktoré čítajú v mojich knihách vidia mňa.“

Knižka má krásne ilustrovanú obálku, ktorú namaľovala samotná spisovateľka. Ide o jej obraz, ktorý namaľovala práve k tomuto príbehu ešte v čase, keď román písala. Bolo to odreagovanie od písania. Hoci si niekto povie, že písanie nie je fyzicky náročná práca, veľmi sa mýli. Autorka priznala, že písaním jej trpia oči, chrbtica, nohy a niekedy sa stáva, že nevládze ani sedieť. K tomu dostáva poriadne zabrať aj myseľ. „Keď píšem román, tak vstávam a zaspávam v myšlienkach s mojimi hrdinami, sprevádzajú ma po celé dni a zamestnávajú moju myseľ. V podstate v čase písania žijem život mojich postáv,“ opísala spisovateľka svoje pocity a hovorí, že po večeroch písať nemôže. Aj mozog si totiž potrebuje oddýchnuť a preto sa snaží večer vypnúť a noc kľudne prespať.

Spisovateľka Ruženka počas literárneho večera porozprávala príbeh knihy „V to leto som tancoval s motýľmi“. Ide o romantický príbeh o hľadaní a nachádzaní zmyslu života, lásky v rodine, jej podstaty a súdržnosti. Ako hudobného hosťa na toto podujatie pozvali organizátori do Mestského múzea v Seredi Petru Sabovú, ktorá je herečkou, speváčkou, šansoniérkou a moderátorkou. Vyrastala v Seredi a je žiačkou Ruženy Scherhauferovej. Práve ona pripravovala Petru na hereckú dráhu. Tá momentálne hrá v divadle v Trnave, v Brne, vystupuje v muzikáloch, spieva svoje piesne a šansóny Edith Piaf na festivaloch po celom Slovensku. Zároveň učí deti v literárno-dramatickom odbore v ZUŠ v Trnave.

Ruženka a Petra sa počas večera skvele dopĺňali a ich dialógy boli zaujímavé i vtipné. Petra Sabová sa stala krstnou mamou predstavovanému románu. Autorke zaželala, aby táto kniha nebola jej poslednou a aby sa niektoré jej diela dočkali aj filmového spracovania. Kniha bola slávnostne uvedená do života lupienkami ruží.

Spisovateľka Ružena Scherhauferová má plnú hlavu ďalších plánov do budúcna a rada by vdýchla život ešte množstvu hlavných postáv. Už teraz nám prezradila niečo o ďalšej pripravovanej knihe z jej spisovateľskej dielne – Láska z Bagdadu. Pôjde o príbeh dievčaťa, ktorej mama je Slovenka a otec Arab. Rozpísaný má aj ďalší príbeh o židovskom dievčati a jej hľadaní lásky. Viac ale v tejto chvíli nebudeme prezrádzať. Všetko sa čitatelia včas dozvedia v niektorých našich ďalších článkoch.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img