ISSN 1337-8481

pondelok, 6. mája, 2024

Minister Budaj predstavil iniciatívu za dôstojné odškodné

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

 

MŽP SR |MM| Minister životného prostredia Ján Budaj dnes predstavil iniciatívu za vyplácanie dôstojného odškodného a zjednotenie legislatívy, týkajúcej sa odškodnenia, ktorá uľahčí a sprehľadní procesy vyplácania odškodného za rôzne ujmy zo strany štátu pri zranení, respektíve úmrtí. Súčasný mechanizmus určovania výšky a vyplácania odškodného je v gescii viacerých ministerstiev.

Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) zároveň chce iniciovať zmenu trestného poriadku s cieľom umožniť prítomnosť odborných zamestnancov Štátnej ochrany prírody SR pri obhliadke miesta kolízie, pokiaľ pôjde o zákonom chránené zvieratá.

Odškodnenie za ublíženie človeka medveďom, vlkom, zubrom alebo ďalšími určenými živočíchmi vyplácajú príslušné okresné úrady, ktoré sú pod Ministerstvom vnútra SR.

Proces určovania a vyplácania výšky škôd, spôsobených chránenými živočíchmi na hospodárskych zvieratách, je jednoznačný. Podľa slov ministra životného prostredia Jána Budaja je proces zberu informácií pri majetkovej ujme prísne regulovaný. V prípade straty zdravia alebo života však nie je. Diskutabilná je tiež výška odškodného.

Štát nemá v tejto veci zjednotenú legislatívu. MŽP otvára diskusiu ministerstiev zdravotníctva, hospodárstva, pôdohospodárstva, vnútra, spravodlivosti, práce sociálnych vecí a rodiny, s cieľom zjednotiť výšku odškodného za stratu života, alebo stratu zdravia.

Stretnú sa tímy za jednotlivé ministerstvá, ktoré nájdu mechanizmus určovania a vyplácania škôd,“ zdôraznil minister Budaj.

Cieľom je tiež nastaviť spravodlivé sadzby odškodného. „Strata ľudského života je tragédia, hodnota ľudského života je nevyčísliteľná. Odškodnenie nevyjadruje jeho stratu. Štát sa má ale snažiť jeho stratu uľahčiť. Odškodné musí byť dôstojné,“ uzavrel minister Budaj.

MŽP tiež bude iniciovať zapojenie odborníkov zo ŠOP SR do procesu vyšetrovania. „Podrobné a včasné preskúmanie miesta útoku chráneným živočíchom, napríklad medveďom, odborné odobranie vzoriek na laboratórne analýzy nesporne vnesie do prípadu viac informácií,“ vysvetlil minister Budaj.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Za tú recykláciu PET fliaš by si zaslúžil… Co je na tom ekologické? Doteraz sme tie fľaše doma pokrčili a odovzdali na recykláciu. Teraz, a určite to robí každý, ich musím doma skladovať, potom naložiť do mecha a odviezť autom do obchodu kde ich odovzdám, aby mi za ne vrátili peniaze. Keď to robí takto každý, koľko sa ušetrí benzínu a nafty oproti tomu, keď ich pozbieralo jedno auto naraz? A tie smetiarske auta na zber plastu chodia tak ci tak. Ďalší úžasný nápad!

  2. Emmm 22. februára 2022, 20:27
    Bol si niekedy pri Váhu? Možno… a videl si to zamorenie fľašami v zátokách hlavne na jar? …možno. Tak uver tomu, že recyklácia PET fliaš je jediná vec čo prinúti ľudí za nad tým zamyslieť a niektorých aj zbierať to a odovzdávať. Asi na chlast…možno. Ale aj možno je často dosť.
    Ja už to nechcem každý rok po negramotných debiloch popri Váhu zbierať. Pretože mi …možno, na tom ako to tam vyzerá záleží. Možno.

  3. Tý ci tie fľaše vyhadzovali ich budú vyhadzovať aj tak. A že si niekto privyrobi ich zberom na alkohol… To je riesenie? Existujú lepšie riešenia. Aj to ako to bolo predtým bolo lepšie riešenie, čo keby radšej ten co si zberom zarobí na alkohol to zbieral normálne, za výplatu… Bolo by to jednoduchšie, lacnejšie a ekologickejšie.

  4. Emmm, ty si myslíš, že všetci chodia autom a míňajú benzín zvlášť iba kvôli odovzdaniu fliaš? Každý normálny zoberie tie fľaše vtedy, keď ide aj nakúpiť. Je to presne ako so sklenenými. Keby to bolo podľa teba, že za hocaké pozbierané plastové fľaše by sa dostali peniaze, iba vtedy by si len videl, koľko kamiónov plastových fliaš by sem prúdilo napr. z Poľska a tu by sa vymieňali za naše eurá.

  5. Článok je o jednom dôchodcovi, ktorý ma okolo seba tím šikovných mladých ekologov, ktorí nie vždy majú pravdu.

    A nebolo by lepšie tie fľaše odovzdávať tak ako doteraz, keď aj tak sa zbierajú plasty. Kto to robil doteraz, by to robil ďalej a kto nie, nemyslím si, že keď za mech fliaš dostane 4 eura to bude nejaká motivácia. Ozaj len pre tých asocialov. Tým by sa ale dalo pomôcť inak a nie zbieraním fliaš a minanim peňazí na alkohol….

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img