ISSN 1337-8481

sobota, 18. mája, 2024

Premiér: Neschválenie častí súdnej mapy je veľmi zlá správa pre Slovensko

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Úrad vlády SR |MM|  Neschválenie časti zákonov reformy súdnej mapy v parlamente je veľmi zlou správou pre Slovensko, keďže to ohrozuje vyplatenie peňazí z plánu obnovy. Na sociálnej sieti to vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽANO). Najväčšie zlyhanie vidí v nenaplnení cieľa dosiahnuť transparentnejšie a odbornejšie súdy. Sľubuje hľadanie krízového riešenia. O vzniknutej situácii hovoril na okraj štvrtkového samitu EÚ a Africkej únie aj s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

„Ide o veľmi zlú správu pre Slovensko, keďže to ohrozuje plnenie míľnikov z plánu obnovy pre prvú žiadosť o platbu v hodnote takmer pol miliardy eur,“ napísal premiér.

Zároveň sa podľa jeho slov vzďaľujeme od vízie prinavrátiť dôveryhodnosť slovenskému súdnictvu. „Cieľom reformy je docieliť transparentnejšie a odbornejšie súdy, ktoré sú životaschopné prijať v čo najkratšom čase zrozumiteľné rozhodnutia. Toto vidím ako najväčšie zlyhanie neschválenia troch zo štyroch pripravovaných zákonov,“ skonštatoval.

Koalícia si podľa jeho slov musí byť vedomá, že sa blíži k polovici funkčného obdobia a priestor na prípravu a realizáciu reforiem sa už len skracuje. „Národná implementačná a koordinačná autorita (NIKA) už analyzuje následky spojené s neschválenými zákonmi reformy súdnej mapy a bude o tom diskutovať so zástupcami Európskej komisie,“ informoval Heger.

Pripomenul, že základným predpokladom predloženia žiadosti o platbu je splnenie všetkých vopred dohodnutých míľnikov a cieľov, ako sme sa voči Európskej komisii zaviazali. „Zdržanie alebo nesplnenie jedného míľnika môže ohroziť či oddialiť celú platbu,“ upozornil. Na reformu súdnej mapy nadväzujú podľa premiéra investície na obnovu budov súdov a výstavbu nových súdov, ako aj ich digitalizáciu a vybavenie sudcov v celkovej výške 255,3 milióna eur.

Poslanci Národnej rady SR posunuli vo štvrtkovom hlasovaní do druhého čítania len jeden návrh zo štyroch v rámci súdnej mapy. Týka sa nových sídel a obvodov okresných súdov. Predpokladá zrušenie okresných súdov v Partizánskom, Skalici, Bánovciach nad Bebravou a Kežmarku. Plénum neodobrilo návrh o nových sídlach a obvodoch krajských súdov ani návrhy na zriadenie mestského súdu v Bratislave a Košiciach.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img