ISSN 1337-8481

streda, 8. mája, 2024

Ruské hrozby voči Ukrajine sú pre Európu varovaním, tvrdia poslanci

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Európsky parlament |MM|   Poslanci počas stredajšej rozpravy o vzťahoch medzi EÚ a Ruskom, európskej bezpečnosti a vojenskej hrozbe Ruska proti Ukrajine vyzvali na jednotnú reakciu a vyjadrili podporu Ukrajine.

Zákonodarcovia v plenárnej rozprave, na ktorej sa zúčastnili aj predseda Európskej Rady Charles Michel, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen a vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell, zhodnotili najnovší vývoj v súvislosti s vojenskou hrozbou Ruska voči Ukrajine.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola na úvod rozpravy pripomenula, že Európsky parlament opakovane vyjadril solidaritu s obyvateľmi Ukrajiny, ktorí naďalej čelia neistote a hrozbe ruskej vojenskej agresie.

„To, čoho sme svedkami, je tiež ohrozenie mieru v Európe,” zdôraznila predsedníčka EP. Roberta Metsola tiež pripomenula, že Parlament bude neskôr v priebehu dňa hlasovať o poskytnutí finančnej pomoci Ukrajine vo výške 1,2 miliardy eur, a poďakovala sa v tejto súvislosti Európskej komisii za „dobre načasovaný návrh na podporu finančnej stability a odolnosti Ukrajiny v súčasnej ťažkej situácii“.

Predseda Európskej rady Charles Michel vyhlásil, že bezprecedentnú koncentráciu ruských vojenských síl pozdĺž hranice s Ukrajinou možno vnímať iba ako agresívne a ohrozujúce konanie. Táto útočná taktika neohrozuje len stabilitu a celistvosť Ukrajiny, ale aj mier a bezpečnosť v Európe a medzinárodný systém založený na pravidlách, dodal.

EÚ sa nepretržite usiluje – v spolupráci so svojimi medzinárodnými partnermi a spojencami – o zmiernenia napätia, a to predovšetkým prostredníctvom diplomacie, zdôraznil Charles Michel. Doplnil však, že Únia zároveň pripravuje aj rozsiahle sankcie voči Rusku pre prípad, že by Kremeľ pokračoval vo vojenskej agresii voči Ukrajine. Šéf Európskej rady tiež informoval o iniciatíve usporiadať konferenciu darcov na podporu ukrajinskej ekonomiky, ktorá je súčasťou úzkej koordinácie medzi EÚ a Ukrajinou.

„Myšlienka sfér vplyvu nepatrí do 21. storočia,“ vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. Diplomacia ešte nepovedala posledné slovo, teraz však musia nasledovať skutky, vyhlásila šéfka exekutívy EÚ v reakcii na najnovšie signály prichádzajúce z Kremľa a dodala, že Severoatlantická aliancia zatiaľ nezaznamenala znižovanie počtu ruských vojakov pri hraniciach s Ukrajinou.

Predsedníčka Komisie tiež varovala Rusko pred zneužívaním energetickej otázky ako zbrane. EÚ sa čoraz viac zameriava na iné zdroje energetických dodávok, ktoré sú na túto zimu zabezpečené, vyhlásila Ursula von der Leyen. Pre Úniu by malo byť hlavným ponaučením, že musí diverzifikovať svoje energetické zdroje a nesmie byť závislá na ruskom plyne, uviedla šéfka exekutívy EÚ a zdôraznila, že pre Európu je budúcnosťou obnoviteľná energia.

„To, čo sa môže stať na Ukrajine, ovplyvní budúcnosť ľudstva,“ varoval vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell dodávajúc, že „ak zvíťazí právo silnejšieho, bude to krok späť“. Šéf diplomacie EÚ poukázal na to, že Únia a jej členské štáty čelia možnej ruskej vojenskej agresii jednotne a uviedol, že „toto je jeden z pozitívnych dôsledkov tejto krízy“. Plénum uistil, že EÚ je pripravená rokovať o diplomatickom riešení, no je tiež pripravená konať a v prípade potreby prijať sankcie.

Mnoho poslancov počas rozpravy zdôraznilo, že súčasné napätie je pre Európsku úniu varovaním. Únia musí podľa nich vybudovať vlastné kapacity, ktoré jej pomôžu vysporiadať sa so zahraničnými tlakmi a umožnia silnú reakciu na vonkajšie hrozby, zároveň však musí zostať verná svojim základným hodnotám a cieľom, ktorými sú udržanie mieru a demokracie. Súčasné tlaky zo strany Ruska sú podľa nich príležitosťou na posilnenie európskej jednoty.

Únia musí podľa viacerých zákonodarcoch, ktorí vyjadrili podporu a obdiv obyvateľom Ukrajiny, pokračovať v diplomatickom úsilí, zároveň však musí pripraviť voči Moskve tvrdé sankcie. Ich súčasťou by podľa niektorých poslancov mal byť aj plynovod Nord Stream 2.

Dôvodom ruskej agresivity nie je podľa mnohých poslancov rozširovanie NATO, ale sila hodnôt a atraktívnosť demokratických spoločností, ktoré desia ruského prezidenta Vladimira Putina a Kremeľ.

Niektorí poslanci v rozprave kritizovali EÚ za príliš nejednoznačné reakcie na aktivity Ruska. Časť zákonodarcov zdôraznila, že Európa musí v snahe zastaviť ruskú agresiu podporiť svoje slová činmi.

Videozáznam plenárnej rozpravy je k dispozícii tu: prvá časť a druhá časť rozpravy.

Postup: Vyhlásenie Rady a Komisie s rozpravou

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. miloš nedávaj sem takétok hovadziny. šak to sa nedá očúvat a ani čítat. To nám idú vyprávat a rozumuvat takí, kerí sú oblečení do ženských šatov a behajú po bruelskom parlamente v ženských pantoflách. no tým sa už len dá verit, na mój pravdu. a do čúlka spali, to až čúl došli na títok múdrosci? no to ti povím, taký chlap oblečení a premaluvaný za babu, to je ozaj hodnota!!!!! za to sa oplací bojuvat a pán Putin nech sa už trasu 🙂 🙂

  2. Anonym 17. februára 2022, 6:58 – tychto ludi platime dostatocne kralovsky na to, aby obcan poznal ich nazory a vystupy. Alebo chces zit v blazenej nevedomosti a tvarit sa, ze politici neexistuju?

    A mala poznamka – ja som pod svojimi clankami podpisany.

  3. @Anonym 17. februára 2022, 7:54
    Presne podla Slabikaru ruskeho trolla pre hybridnu vojnu (kedze na tu normalnu uz nema batuska Putin gule). Vyvazovat normalne info so srackami z troll farmy :D. Pekne ti vygumovali mozecek sa musia tesit z takych uzitocnych idiotov v Leningrade 😉

  4. Stále čakáme na ten útok… Už je tam vraj 150 tis. vojakov. Keď ti takto pôjde ďalej, do konca roka ich bude aj milarda…

    Neviem na co čakajú, veď Biden a naše objektívne média už predpovedali minimálne tri útoky. Už majú aj články o vojne popredu napísané, ale stále tí Rusi nie a nie zaútočiť. Sú to provokatéri.

    Asi by mali USA urobiť preventívny úder, či tam tí ruskí vojaci náhodou nezaspali…

  5. vega len ty ic do teho parlamentu, zakál tam máte vačšinu, povedal by som , že aj ty budeš bojuvat proci hybridným hrozbám a dezinformátorom jako pán heger povedali,; škoda ta tu len v regionálnem plátku

  6. Vojna a dôkazy asi ako pri Iraku..
    Výsledok? Islamský štát a priznanie riaditeľa CIA a britského premiéra, že klamali.
    Ľudia sú proste nepoučiteľní..
    Silné reči Nemecka a Francúzska o zániku NATO a založenie vlastnej obrannej aliancie EÚ museli zákonite smerovať k vybolaniu konfliktu. Americký deficit dosiahol už niekoľko stropov a prachy z príspevkov členských štátov NATO by im hodne chýbali.

  7. Sice netusim kto je Vega, ale ZIAL ma pravdu, resp. je to vidim obdobne.

    Proruska propaganda sa ujala a zivnu podu ma nielen nielen na Slovensku, ale aj v okolitych statoch. Prevazne postsocialistickych. No, je pravda, ze u nas je poda hodne intenzivne prihnojovana niektorymi ludmi ziviacimi sa politikou a zasieranim verejneho priestoru nezmyslami.

    Problem vidim v stupnujucej sa agresii tychto prepnutych jedincov organizovanych v niekolkych politickych zoskupeniach, ktore nemaju ine temy na riesenie, ako temy ovladajuce najnizsie pudy ludi prevazne s malym rozhladom, ci existencnymi problemami.

    Trolie farmy su skutocnostou a v tom boli a su Rusi fakt dobri. Mna mrzi, ze na hoaxy a nezmysly nabiehaju aj mnohi inak rozumni ludia – mozno len zlyhava ochrana statu pred novodobymi hrozbami a mozno sa tito ludia hanbia obratit s prosbou o radu a pomoc na odbornikov…

  8. kto je ta druha strana? ked ta prva je zopar rozumnych a triezvo uvazujucich, tak druha su ti arogantni a blbi blahovia a mazurky? Kedze davas Milosovi za pravdu.

  9. ale teda vážne , mňa by teda zaujímala prosím , aspoň jeden konkrétny prípad odhalenej trolej farmy, ( ale ruskej), miesto počet trollov, ich napojenie a teda asi aj prípadné pripísané odmeny na bankové účty. tie ostatné sú známe ako napr. transparency International, open society – nadácia a pod.

  10. Pre Anonym 17. februára 2022, 13:26

    Upresním to. Napriek tomu, že v tomto konflikte je pravda niekde v strede, je pre mňa dosť nepochopiteľné, že niekto dokáže obhajovať buď jedných alebo druhých, keďže obe strany majú toho za ušami dosť. Čo sa týka tej propagandy, čítam výlučne médiá hlavného prúdu, samozrejme, všetkému netreba veriť. Alternatívne médiá a sociálne siete sú mimo mňa, takže o ruskej propagande prehľad nemám. Verím však, že existuje, preto som za pravdu dal Majkovi, ale spomenul som aj propagandu druhej strany, o ktorej mám prehľad z mainstreamových médií. Ale tu sa asi kritiky nedočkáme, hoci sme sa za posledné dni dočítali toľko klamstiev o vojne od západných politikov a médií… Ak niekto nevidí propagandu aj druhej strany, nemôže byť objektívny.

  11. Majdan bol americká robota 750 miliónov ročne investujú na Ukrajine. USA sú špinavý podvraták sveta. Tak to vidím ja. Pan Majko zaraďte ma kam chcete. Vojsko USA nemá čo robiť v Európe.

  12. V 89-tom? Cista robota Gorbacova. Ak by to nepovolil, nic by sa nestalo. Ziadna nezna. A zachodovi povalaci, potkani dosidenti, herci, akoze studenti a niektori estebaci sa iba zviezli a vyuzili dobu, moznosti a znamosti pri koryte. To je cele.

  13. Pán Majko, nedali ste mi konkrétnu odpoveď, ako hovoríte Vy – citujem : „Mna zaujimaju zdroje, odkial cerpate udaje, ktore verejne prezentujete. Fakty. Trolie farmy su skutocnostou “
    Aspoň jednu, poprosím. s menami , sídlom, šéfom, členmi a odmenami.
    (ale nie že uvedieš VIA JURIS, prosím ruskú troliu farmičku)

  14. komentár nepotrebujem, potrebujem odpoveď : konkrétne : trolia farma na SLOVENSKU je ……. no kde ?, na to čakám. A k odkazom : pozri si Asangeho výpovede. takých odkazov Vám môžem podstrčiť na želanie chlapci…

  15. Ako neskutocne uleteni v nazoroch su jedinci raz rocne si uzivajuci dovolenku na Jadrane a zbytok roka „virtualne zivoty“ na socialnych sietach, ukazuju rozhovory DennikaN s Rusmi zijucimi na Slovensku.

    https://dennikn.sk/2722290/hovorili-sme-s-rusmi-na-slovensku-mnoho-slovakov-nam-nechce-verit-ked-opisujeme-pomery-doma/?rtm_source=newsletter_weekly&rtm_medium=email&rtm_campaign=newsletter-piatkovy-v2-vyber-sefredaktora_2022-02-18&rtm_content=124197

    Niekedy sa fakt povazujem za potrestaneho tym, ze vychadzam z osobnych skusenosti, osobneho poznania a osobnych rozhovorov priamo na mieste udalosti.

    Nasledne zapasenie s ludmi odtrhnutymi od reality uz fakt povazujem za premrhany cas.

    Cokolvek pisem, smerujem k ludom schopnym a ochotnym vnimat fakty a to, ze konkretne ja prinasam gro informacii skutocne overenych takpovediac „na vlastnej kozi“.

    Osobne poznanie je cim dalej, tym viac NEnahraditelne.

    A clovek prinasajuci fakty z tej ktorej krajiny nemusi byt jej priatelom alebo nepriatelom. Jednoducho ja vnimam realitu osobne, drviva vacsina tych, co tu vypisuju a zdielaju nezmysly cerpa informacie z internetu a to zial tie, ktore su im ponukane na zaklade toho, co vyhladavaju a ake stranky navstevuju.

    – – –

    heňo 18. februára 2022, 7:43 – co chces Ty, si kludne ries ako chces, ked si zanedbal skolsku dobu, kedy si sa mohol veci naucit.
    Ak mas zaujem aby niekto nahradzal Tvojich ucitelov z minulosti, alebo robil Ti servis, mas moznost objednat si predmetne sluzby tam, kde ich poskytuju.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img