ISSN 1337-8481

streda, 8. mája, 2024

Reakcia ministra vnútra k tlačovke strany Smer-SD a k článku novinárky Šimíčkovej

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM|  Absolútne sa ohradzujem voči fabuláciám, ktoré odzneli na tlačovke strany Smer-SD a taktiež aj v článku novinárky Šimíčkovej. 

K tomu, či som mal mať prístup k informáciám, na ktoré som nemal zákonný nárok, uvádzam, že som nikdy nepožadoval od OČTK takéto informácie! Zároveň som zdôrazňoval prezidentovi PZ, ako aj riaditeľovi ÚIS, aby v maximálnej možnej miere zabezpečili dodržiavanie zákonných postupov bez ohľadu na to, voči komu postup nimi riadených útvarov smeruje.

Ďalším dôkazom môjho nezasahovania do činnosti OČTK či už na NAKA alebo ÚIS je, že obe inštitúcie konali, konajú a budú konať slobodne, bez mojej najmenšej intervencie. Žiadna organizačná zložka nebola cielene usmerňovaná! Všetky informácie, ktoré som obdržal, ako ich oprávnený prijímateľ som bez komentárov okamžite odstupoval kompetentným útvarom.

To, akým spôsobom s nimi nakladali, bolo a je v ich pôsobnosti. Pre tento môj postoj a odhodlanie nezasahovať do trestných vecí som bol dokonca odvolávaný v NR SR z dôvodu, že neviem, čo sa mi v rezorte deje. Napriek tomu som tlaku nepodľahol a aj naďalej nezasahujem do trestného konania, nenechávam sa informovať o stave konania. Neprislúcha mi hodnotiť rozhodnutia vrcholných orgánov prokuratúry alebo súdov. Na rozdiel od pána Fica verím, že až súdy rozhodnú o zákonnosti vyšetrovaní vedených na NAKE ako aj na UIS.

Ak poslanci Smeru tvrdia, že vyšetrovateľka Santusová je obeťou, ako je možné, že je dodnes vyšetrovateľkou ÚIS? Dokonca aj po tom, ako mesiace odmietala vyšetrenie na polygrafe na KEÚ PPZ, po tom, čo sama prejavila snahu najskôr odísť zo svojho postu a potom sa opäť vrátiť? Ministerstvo vnútra sa vo vzťahu k vyšetrovateľke Santusovej správalo korektne, čo zjavne neplatí z jej strany.

Dňa 19. 7. 2021 som sa nezúčastnil na žiadnom stretnutí na pôde Úradu špeciálnej prokuratúry ani na žiadnom inom mieste so žiadnymi prokurátormi. Uvedené potvrdilo aj verejne prezentované vyjadrenie UŠP, preto ho pre zaujatie objektívneho postoja prikladám:

,,Dňa 19. 7. 2021 neprebehlo žiadne stretnutie akéhokoľvek prokurátora ÚŠP s ministrom vnútra SR. Uvedené určite vie verifikovať aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov.

Tohto dňa však boli ministrovi vnútra oficiálnou cestou zaslané z ÚŠP pre služobnú potrebu informácie, týkajúce sa podozrenia z nezákonného postupu špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby.

Tieto podozrenia boli následné potvrdené aj tromi súdmi, ktoré danú vec posudzovali: Krajským súdom v Bratislave, Špecializovaným trestným súdom a Najvyšším súdom Slovenskej republiky.

Informácia zaslaná ministrovi vnútra, ako členovi vlády zodpovednému za činnosť Úradu inšpekčnej služby, bola v ten istý deň (19. 7. 2021) zažurnalizovaná do dozorového spisu (aj do systému PTCA), ktorý bol odvtedy už dvakrát na preskúmaní na Generálnej prokuratúre SR.

Keďže tá istá prokurátorka GP SR, ktorá rozhodovala o sťažnostiach vyšetrovateľov NAKA, mala dvakrát k dispozícii daný dozorový spis, je o danej skutočnosti v plnej miere informovaná od mesiaca august 2021”.

Dôvodom mojej návštevy na ÚŠP dňa 16. 7. 2021 bolo zabezpečenie ochrany pre špeciálneho prokurátora a jej zosúladenie s platnými predpismi, resp. možnosti úpravy tohto inštitútu v budúcnosti.

V prípade novinárky Hospodárskych novín Jany Šimíčkovej to nie je prvýkrát, kedy zavádza a neobjektívne informuje, na čo ministerstvo vnútra aj oficiálne poukázalo, rovnako ako aj na možný dôvod, z ktorého jej zaujatosť pramení. Nebudem sa znižovať na úroveň rovnakých fabulácií, ale zostanem pri faktoch. Faktom je, že kauza okolo údajného úplatku neexistuje, nakoľko sa touto témou zaoberali OČTK už v roku 2013, kedy bolo vydané meritórne rozhodnutie, že k žiadnemu takémuto skutku nedošlo. Aj napriek tomu som aj v minulom roku bol opäť v tejto skutočnosti vypovedať pred OČTK.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. A potom sa hovorí,keď povieš A,tak musíš povedať aj B V tomto prípade za se čítame len B a A je nám zase zamlcane.Ved tu dajte aj tu Ficovi tlačovú besedu.Takto vieme akurat,čo povedal Mikulec.Ako sa takýmto veciam hovorí?Je to manipulácia s pravdou,zavádzanie? Ja to ozaj neviem,pomôžte mi.

  2. Vydržať.
    Každým ďalším dňom sa blíži ich koniec. Po nasledujúcich parlamentných voľbách bude pre niektorých z nich aj nepodmienečný trest málo.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img