ISSN 1337-8481

utorok, 30. apríla, 2024

Odpady na sídliskách: farebné nádoby už prevažujú nad čiernymi na nevytriedený odpad

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta /9 FEB 2022/
Rok 2022 so sebou prináša veľa noviniek v hospodárení s našimi odpadmi. Ako národ sa musíme popasovať s novým systémom zálohovania jednorazových obalov na nápoje. Ako obyvatelia mesta Sereď a susedia si musíme navyknúť na znížený servis pri odvoze nevyseparovaných odpadov, od rodinných domov aj od bytových domov.

Občania už platili za vzduch
V súlade s VZN mesta Sereď o odpadoch sa postupne pristupuje k sťahovaniu čiernych nádob zo sídlisk. „Pred týmto návrhom, ktoré v novembri 2021 poslanci schválili jednohlasne, vykonával mestský úrad pravidelné kontroly naplnenosti čiernych nádob. Zistili sme, že v deň zvozu zostávali niektoré čierne nádoby poloprázdne alebo úplne prázdne a ľudia tak doslova platili aj za vývoz vzduchu,“ vysvetlila Zuzana Vohláriková, vedúca oddelenia životného prostredia. Za odobrané čierne nádoby zberová spoločnosť postupne umiestňuje nádoby na separáty. V meste tak uvidíte už podstatne viac farebných zberných nádob ako čiernych nádob na nevytriedený odpad.

Stláčajme kartónové krabice a plastové fľaše!
Aby sa pomestil netriedený odpad, musíme začať poctivo separovať všetci. Aby toho nebolo málo, musíme sa naučiť aj správne narábať so separátmi, ktoré sa chystáme vhodiť do zbernej nádoby.
Reálne objemy separátov totiž enormne navyšuje objem vzduchu, ak papierové aj plastové obaly vyhadzujeme nestlačené.
Nezabúdajme preto všetci poctivo šliapať po krabiciach a fľašiach (tých nezálohovaných) a tak minimalizovať objemy separátov. Aby sa aj susedove plasty a krabice ešte vmestili.

Mesto prosí občanov o trpezlivosť
Aktuálne, oddelenie životného prostredia monitoruje zmenenú situáciu pri bytových domoch. „V týchto prvých dňoch a týždňoch sledujeme dopady novej logistiky zberu. Kontrolujeme ako sa plnia zberné nádoby a operatívne reagujeme tam, kde vzniká problém. Nedostatky nám občania hlásia telefonicky, za čo im ďakujeme. Problémy s ukladaním odpadov občanmi na zem aktuálne vznikli napríklad na Cukrovarskej ulici. Aj tento problém momentálne riešime, len prosíme o trpezlivosť,“ uzavrela Vohláriková.

Fotky, príklad z mesta: na základe kontroly naplnenosti zberných nádob v roku 2021 sa zistilo, že v deň zvozu komunálneho odpadu boli na Cukrovarskej ulici, s výnimkou stojiska č. 38, nádoby poloprázdne, a teda občania postupne platili za odvoz vzduchu. Po následnej zmene VZN mesta tak v lokalite Cukrovarská 757 a 758 (stojiská 39 – 49) bolo stiahnutých päť čiernych nádob, pre potreby občanov ich ostalo deväť (za čierne boli doplnené ferebné na separovaný zber). Všetky lokality na sídliskách, kde boli stiahnuté čierne nádoby, naďalej monitoruje oddelenie ŽP mesta a prípadné problémy rieši operatívne.

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Vážne si myslíte ,že čierne kontajnery občania nepotrebujú ? Skôr toľko farebných ,teraz sa zálohujú plastové fl
    aše i plechovky ale komunálny odpad ostal-Kam s ním 16 rodín bude chodiť do kontejnera k inému vchodu a prečo teda mestskí úradníci budú nosiť odpad do smetiakov pošty to by bolo logické ?

  2. ono je to vtipne, lebo ked spravne vyseparujes odpad, tak ti ostane minimum komunalneho… staci sa pozriet na foto, ako ludia triedia odpad.. cez sakel tak vidno asi naozaj vsetko a este im nieje hlupe sa postazovat, ze im chyba smetiak na komunalny odpad, ked ten co maju k dispozicii zapratu vsetkym..co by ste este chceli? mate moznost separovat pekne pod nosom mate na vsetko smetiaky a aj taka nato kaslete… ale hlavne ze to je tema No.1 na sol za ostatne dni je tu kazdy den podobna hovadina…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img