ISSN 1337-8481

streda, 8. mája, 2024

Prečo som rád, že máme na sídlisku o jeden smetný kôš menej

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Erik Štefanek / Či chceme alebo nie, všetci spoločne tvoríme jednu spoločnosť v ktorej žijeme. Nikto určite nechce žiť v neporiadku a špine, to je pochopiteľné.

Myslím si, že nemusíte byť eko-aktivista, aby ste pochopili, že životný štýl a spôsob života aký sme nastavili v posledných rokoch je neudržateľný. Vplýva veľmi negatívne na naše prostredie, prírodu, zdravie a aj budúcnosť – našu aj našich detí. Z tohoto dôvodu sa postupom času prijímajú rôzne opatrenia, ktoré by mali aspoň z časti zvrátiť aktuálne smerovanie.

I. Určite už každý postrehol zavedenie zálohovania plastových fliaš. Dôvod je jednoduchý – menej plastového odpadu a vyššia úroveň recyklácie. Aj toto je jeden z nástrojov, ktorý by mal zvýšiť množstvo separovaného odpadu, teda odpadu, ktorý nebude končiť na skládkach.

II. Na sídliskách pribudli hnedé zberné nádoby na biologicky rozložiteľný kuchynský odpad, ktorý sa takisto môže využiť efektívnejšie než uložením na skládku.

III. Som presvedčený, že väčšina z vás už triedi papier či sklo. V dnešnej dobe by to už mala byť dá sa povedať samozrejmosť.

Celý cyklus separovania či recyklácie začína už nakupovaním tovarov či potravín. Tento faktor je totiž rozhodujúci a tu máme veľké rezervy. Človek by sa mal zamyslieť, či veci čo nakupuje skutočne potrebuje, či by nemal kupovať radšej nebalené výrobky, využívať opakovane použiteľné veci. Nenakupovať len z rozmaru – tak ako bol doteraz zvyknutý.
Môj postreh z vlastnej domácnosti, a to určite nie som sám, je, že odkedy pribudli na sídlisku hnedé kontajnery, komunálny odpad vynášame menej často, asi o polovicu, než tomu bolo doteraz.
Triedenie spôsobilo, že v komunáli končí naozaj len malá časť odpadu. Viem, je to individuálne, ale tento efekt sa musí prejaviť u každého, kto separuje a pred nákupom čohokoľvek pouvažuje, či to skutočne potrebuje. To platí aj pri použitých veciach, veď množstvo vecí sa dá znova použiť, zúžitkovať. Smetiak je najrýchlejšie riešenie, ale nie to najlepšie a najrozumnejšie.
A prečo som teda rád, že je vonku o jeden smetný kôš menej? Lebo verím tomu, že to ľudí prinúti aspoň trochu sa zamyslieť nad tvorbou odpadu, že pri svojich bežných každodenných starostiach si nájdu trochu času zamyslieť sa aj nad tým, čo po nich zostáva a zostane. V konečnom dôsledku tak vyprodukujeme menej odpadu.
Osobne by som privítal uzamykateľné stojiská na smetiaky, ktoré by zabránili cudzím „návštevníkom“ či už z rodinných domov alebo firiem vynášať odpad na sídliská. Aj toto by z časti pomohlo znížiť množstvo odpadu a v smetných nádobách by bolo dosť miesta pre tých, ktorým sú určené. Ruka v ruke s týmto by som intenzívnejšie riešil aj čierne skládky v okolí mesta a zaviedol aj častejšie upratovanie ulíc, parkov či nábrežia Váhu.

Na záver len doplním, že v tomto článku neriešim žiadne politické ani finančné pozadie tejto veci, len jednoducho poukazujem na tak nutnú potrebu ochrany nášho spoločného životného prostredia.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Erik, so vsetkym v Tvojom clanku PLNE SUHLASIM a stotoznujem sa s tym.

    No prave to FINANCNE POZADIE je v kontexte rozsafneho dodovania nezakonne s odpadmi narabajucej spolocnosti GreenCon Recycling dolezite.

    Velmi dolezite.

    Je potrebne, aby obcania vedeli PRESNE, o com je rec. Kolko nasich penazi VEDENIE MESTA SERED N A L I A L O do tejto spolocnosti napriek tomu, ze bolo na rokovaniach MsZ niektorymi poslancami UPOZORNOVANE, ze tato firma NEZAKONNE dovaza plastovy odpad zo zahranicia a SKLADUJE ho na mestkom pozemku v ROZPORE SO SMLUVOU.

    Je potrebne, aby obcania vedeli, ze na jednej strane primator, prednosta a viceprimator OBHAJUJU DOTOVANIE sukromnej firmy (a nie jednej) a na strane druhej OBCANOV VYRAZNE OBMEDZUJU a mesto na nich ZARABA.

    A pproblem je, ked este aj na tomto vaznom financnom opatreni, si niekto chce vytlct body pre seba argumentom, ze my sme poplatky za odvoz odpadu nezvysili…

    Som za MAXIMALNU SEPARACIU a robime ju v case, kedy sme sami s tymi istymi ludmi vo vedeni mesta zapasili, aby sme mohli tvoreny odpad likvidovat LEGALNE a OBJEMOVO, teda platime to, co vyprodukujeme.

    Raz k tomu dojde. Otazka je – kedy.

    Zatial sme v domahani sa tohto sposobu platby za odpad dnes bezneho uz aj na mnohych dedinach znovu popredu. Presne 3 ROKY a jeden mesiac, co to piseme verejne.
    Chcem, aby sme boli pozadu a aby bol vyvoj a konanie samospravy s rozpoctom 15 MILIONOV Eur rocne rychlejsi, ako regionalne noviny…

  2. Ak sa z dôvodu zavedenia zálohovania plastových fliaš očakáva menej plastového odpadu, potom mi je záhadou, prečo pribudol v stojisku ďalší žltý kontajner. To tam radšej mohli nechať čierny, ktorý naopak, odobrali.

  3. I keď sú už kontajnery na triedený odpad, keď by ste sa lepšie pozreli do nich čo tam ľudia všetky hádžu, by ste boli prekvapení? Neviem, či to robia na „just“, alebo sú leniví sa otočiť a dať tam ten odpad, kam patrí? Plastové fľaše nepostláčané, nahádzaný odpad čo patrí do čierneho kontajneru, to isté na papier a ešte celé, nepotrhané alebo neposkladané krabice… Na biologický odpad hodené aj s plastovými sáčkami… Pokiaľ sa takto budú ľudia správať, nepomôžu akékoľvek kontajneri.

  4. Miestna mafia by mohla pomoct s prihlasenim na pobyt v Seredi 4 216 pracujucim privandrovalcm nocujucim v nasom meste. Za odplatu. Pomohlo by to pri rieseni aj odpadoveho hospodarstva. Mafia pozna kto kradne v Seredi.

  5. a bude ten Daniy stavat tú „nadstavbu“ = bytovku pre Srbov alebo nie?
    Neviem si predstaviť tých chudákov čo bývajú v činžiakoch hneď vedľa tzv. Daniyho, pri gymnaziu (teraz je tam sanitkova pohotovosť), že si budú na vzdialenosť cca 10m pozerať z okna do okna ak urobí tú „ubytovňu/nadstavbu/soc. byty“..

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img