ISSN 1337-8481

nedeľa, 28. apríla, 2024

Odporúčam iba poctivejšie separovať, odkazuje Bystrík Horváth

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta /

Ing. Bystrík Horváth, poslanec MZ v Seredi za volebný obvod č. 1: Amazonská, Bratislavská, Cukrovarská, Dolnostredská, D.Štúra, Fándlyho, Garbiarska, Južná, Kasárenská, Kostolná, Kukučínova, Letná, Malý háj, Mládežnícka, Mlynárska, Námestie slobody, Niklová, Novomestská, Nový majer, Parková, Pažitná, Poľná, Považský breh, Pribinova, Priemyselná, Starý most, Šintavská, Školská, Trnavská cesta, Vonkajší rad

 

ROZHOVOR

Spôsobuje Vašej rodine a Vám konkrétne nejaký problém aktuálny dvojtýždňový zber?

Absolútne žiadny, smetiak sme aj predtým dosť často vykladali na ulicu každý druhý – tretí  týždeň, nakoľko bol takmer prázdny. V letných mesiacoch častejšie kvôli zápachu.

 

Aké podnety od obyvateľov Serede dostávate v súvislosti s touto novinkou?

Zopár ľudí ma kontaktovalo, prečo zvyšujeme poplatok za smeti. Poplatok sa nemenil, znižovala sa frekvencia vývozu. Odvezené smeti sa musia ukladať na skládku a je jedno, či sú zozbierané za jeden alebo dva týždne, objem je rovnaký, a tým pádom aj poplatok za uloženie. Ušetriť sa dá na frekvencii zberu, čím klesajú mzdové náklady a náklady na spotrebu paliva (prípadne amortizácia vozidla) dodávateľskej  spoločnosti. Pokiaľ by sme k tomuto kroku nepristúpili, nasledovalo by zvýšenie poplatku za odvoz odpadu.

 

Koľko ľudí zapĺňa Vašu smetnú nádobu?

Bývame dvaja, cez víkend aj s našimi vnúčatami.

 

Akú plnú máte smetnú nádobu, v deň zvozu? (teraz pri zníženej frekvencii)

Po Silvestri bola plná, ale pri druhom zvoze už nie.

 

Čo tvorí najväčšie objemy Vašich smetí?     

Snažíme sa separovať čo najlepšie, takže iba taký odpad, ktorý nie je vhodný do žiadneho separovaného vreca.

 

V čom vidíte nedostatky takéhoto kroku (znížená frekvencia zberu odpadov na polovicu)?

Zatiaľ nepociťujem, uvidíme čo bude v lete.

 

Čo by mohla vylepšiť samospráva? 

Kompostéry do rodinných domov aj s možnosťou ponechania hnedých nádob na BRO, nakoľko nie všetko je vhodné na kompostovanie.

V čom vidíte Vaše osobné nedostatky hospodárenia s odpadmi vo Vašej domácnosti, v čom sa musíte zlepšiť?

Zatiaľ sme so sebou spokojní, zelený odpad produkujeme minimálne, pokosenú trávu kompostujeme, prípadne dávame okolo ovocných stromčekov, odrezané konáre využívame  pri grilovaní, prípadne sa nimi ohrejeme v zime v krbe. Opadané lístie sa dá zakopať v záhrade. Kuchynský odpad „schosnujú“ sliepočky. Na rodinnom dome sa dá asi s odpadom hospodáriť efektívnejšie.

 

Aké rady, tipy, „vylepšováky“ v tejto súvislosti by ste nasmerovali občanom?

Odporúčam iba poctivejšie separovanie, to by sa nám malo dostať do krvi. My to už doma robíme automaticky bez toho, aby sme sa nad tým zamýšľali.

***

 

Seredské novinky prinášajú opäť minisériu rozhovorov s poslancami mesta Sereď. Cieľom je pomôcť obyvateľom mesta lepšie hospodáriť so svojimi vlastnými odpadmi v domácnosti.

 

Správnym vyseparovaním recyklovateľných zložiek odpadu sa zníži objem vášho komunálneho odpadu na minimum.

manual_separovania(1)

 

Harmonogram zberu odpadov v Seredi. (separáty aj komunálny odpad)

20211230171206_zber-odpadov-na-rodinnych-domoch-od-januara-2022_61cdda568efe25.29526688(1)

 

Rady, ako si ešte viac odľahčiť nádobu na komunálny odpad, priniesli Seredské novinky v tomto článku: Odľahčite si smetiak odseparovaním plastov, papiera, skla a ostatných recyklovateľných zložiek. Ako na to?

 

Najlepším spôsobom ako znižovať objemy odpadov je pritom tvoriť ich čo najmenej. Odpad, ktorý nevznikol, je najlepší pre prírodu a najlacnejší pre našu peňaženku.

 

 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Ešte že ste vyšli v ústrety dodávateľskej firme, keď už občania neboli na prvom mieste. Kurva mne to v tejto Seredi pripadá, že poslanci pozerajú na výhody všetkých možných, len nie na výhody občanov.

  2. Ja som si len všimol,že na A Hlinku 15-16
    zmizli na na oboch stranách klientok na odpad po jednom čiernom kontajnery …
    Mesto si hádam myslí,že bude menej odpadu?

  3. Na sídliskách by mali naopak pribudnúť nádoby na komunálny odpad, lebo tam pribudne odpad z rodinných domov, ktorý sa nezmestí do malých nádob.

  4. Ako môže jeden Ing. – ekonóm verejne povedať občanom, že poplatok za nezmenil resp. Nezvýšil len sa zmenila frekvencia vývozu KO,
    Je mi Vás fakt úprimne ľúto …,,,, Občan si vie dobre zrátať

  5. Skúsme počítať.
    Ak by sa zmenila frekvencia na polovicu, ale zväčšila sa nádoba 2x, tak by sa cena nezmenila.
    Tj. Ak sme nádobu naplnili do polovice a vynášala sa každý týždeň, tak keď ju za 2 týždne naplním celú, tak sa tiež cena nezvýši.
    Mňa by skôr zaujímalo, čo ľudia vyhadzujete, keď naplníte kontajner za týždeň? Však si dám do garáže z Lidla 2 ďalšie smetiaky na papier a plasty a vyhadzujem to tam. Však ja bývam na činžiaku a KO je max 1 vreco za týždeň. Ale áno – plasty, papier, sklo vynášam zvlášť.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img