ISSN 1337-8481

sobota, 27. apríla, 2024

Lipová alej pri Čepeňskom ramene bojuje o finančný grant. Hlasovať za projekt môžete aj Vy.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Spoločnosť SLOVNAFT, a.s. a Nadácia Ekopolis vyhlásili v poradí 16. ročník grantového programu Zelené oázy. Medzi najlepšie projekty bude prerozdelená suma vo výške 60 000 eur.

Cieľom programu je podpora aktívnych občanov v neziskových organizáciách, miestnych samosprávach, školských zariadeniach a centrách voľného času pri vytváraní, obnove alebo oživení ekologicky hodnotných lokalít a trás. Aktuálny ročník sa zameriava na výsadbu stromoradí a alejí, ktoré prepájajú miesta, lemujú cesty vedúce k rekreačným areálom alebo uristicky zaujímavým miestam. Grantový program podporuje výsadbu novej či revitalizáciu pôvodnej zelene, vytvorenie alebo obnovu prvkov drobnej záhradnej a parkovej architektúry na verejných priestranstvách a vyhliadkových miestach ako stojany na bicykle, lavičky, stoly či prístrešky alebo informačné panely, vytváranie a zveľaďovanie produkčných záhrad, políčok a sadov na verejných plochách. Grant môže byť využitý aj na vytvorenie a úpravu náučných chodníkov a cyklochodníkov, čistenie verejných priestranstiev, vodných tokov a plôch či sprístupnenie a propagáciu prírodne, kultúrne a historicky zaujímavých lokalít. Financie môžu slúžiť aj na prezentáciu lokálnych, regionálnych produktov, zriadenie ukážkových priestorov na chov malých hospodárskych zvierat a včiel.

O projektoch rozhoduje porota aj verejnosť

Organizácie, centrá, mestá alebo obce mohli svoje projekty prihlasovať od 22. decembra 2021 do 17. januára 2022. Odborná komisia následne vybrala najlepšie návrhy projektov, ktoré budú priamo podporené. Následne členovia poroty vybrali osem projektových žiadostí, ktoré postúpili do verejného hlasovania. O ôsmich projektoch rozhodujú hlasy verejnosti na portáli www.oazy.sk pričom každý z vybraných projektov získa minimálnu čiastku podpory 1 000 eur a hlasy verejnosti rozhodnú o proporčnom navyšovaní rozpočtu na realizáciu projektov. Do hlasovania postúpil z každého kraja len jeden projekt.

Po celkovom ukončení realizácie všetkých projektov na jeseň 2022 bude ešte jedno hodnotenie a to o celkovo najlepší projekt. Ten získa okrem ocenenia aj finančnú odmenu 1 000 eur.

O grant bojuje aj Lipová alej pri Čepeňskom ramene

V rámci grantového projektu Zelené oázy spoločnosť Slovnaft a.s. podporila od roku 2006 realizáciu 347 projektov a ich počet sa každým rokom zvyšuje. Tento rok o grant bojuje za Trnavský kraj aj LIPOVÁ ALEJ PRI ČEPEŇSKOM RAMENE. Včelársky spolok v lokalite Stredný Čepeň – Čepeňské rameno plánuje vysadiť 20 stromov lipy malolistej a pokračovať tak vo výsadbe lipovej aleje, s ktorou začali v roku 2021. Alej je využívaná ako cyklocestička a trasa miestnych vychádzok.

Spôsob a termín hlasovania

Hlasovanie prebieha na stránke www.oazy.sk/hlasovanie/. Po zadaní Vášho telefónneho čísla, Vám bude zaslaný overovací kód. Po jeho nahratí do systému bude Váš hlas započítaný. Termín hlasovania pre verejnosť je od 4. do 21. februára 2022.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img