ISSN 1337-8481

utorok, 7. mája, 2024

MV SR je pripravené diskutovať o zmenách volebných zákonov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM|  Vláda sa v Programovom vyhlásení zaviazala, že začne odbornú diskusiu, ktorej cieľom bude analýza úpravy volebného systému a zmeny volebných obvodov do NR SR. Ministerstvo vnútra pod vedením štátneho tajomníka MV SR Jána Lazara organizuje za účasti poslancov vládnej koalície okrúhle stoly. Cieľom zasadnutí je okrem iného politicky odsúhlasiť obsah a rozsah zmien tzv. volebného zákona. Pre rezort vnútra je dôležité nájsť zhodu najprv na politickej úrovni, a potom následne do procesu zapojiť aj ostatné profesijné a stavovské združenia, ako ZMOS, Únia miest Slovenska, SK8 a podobne.

Vieme o požiadavke ZMOS-u na zmenu volebných obvodov, podľa ktorých je neadekvátne, aby krajinu zastupovali vo väčšine len poslanci z hlavného mesta. Podľa vyjadrení predstaviteľov ZMOS-u pritom takto zvolené zastupiteľské orgány narážajú na legitimitu svojej reprezentatívnosti. Podľa priložených tabuliek však vyplýva, že ani v minulosti do roku 1994 pri tvorbe kandidátnych listín nezohrával trvalý pobyt kandidáta na území volebného obvodu úlohu.

Poslanci zvolení do NR SR podľa ich miesta trvalého pobytu:

Rok Bratislava ZS kraj SS kraj VS kraj Spolu
1994 66 30 27 27 150
2020 53 37 27 33 150

 

Podľa krajov bolo zvolených do NR SR v roku 1994:

Volebný obvod: Bratislava ZS kraj SS kraj VS kraj Spolu
Trvalý pobyt
Bratislava 11 25 15 15 66
ZS kraj 0 25 4 1 30
SS kraj 0 0 27 0 27
VS kraj 0 1 0 26 27
11 51 46 42 150

 

Stĺpce predstavujú štruktúru poslancov zvolených v jednotlivých volebných obvodoch podľa miesta trvalého pobytu poslanca.

Výsledok výpočtu mandátov získaných politickými stranami podľa právnych predpisov do roku 1994 a podľa právnych predpisov po zrušení volebných obvodov pre voľby v roku 1994 je totožný. Dokonca počet Bratislavčanov zastúpených v NR SR bol vo voľbách podľa volebných obvodov vyšší ako keď v roku 2020 tvorila SR jeden volebný obvod.

Veríme, že ZMOS bude aj naďalej uprednostňovať pred jednostrannými vyhláseniami skôr formu partnerskej diskusie, podobnej akú malo s ministerstvom vnútra začiatkom tohto roku. Ministerstvo vnútra je pripravené na vecnú diskusiu, ktorej však musí predchádzať zhoda na úrovni strán vládnej koalície. V tejto súvislosti podotýkame, že jednotný názor na túto tému sa nepodarilo sformulovať ani v čase stranícky jednofarebnej vlády.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Deklarovaná diskusia neznamená , že sa niečo zmení. Predsa OLaNO mal v prvom rade iniciovať referendum s otázkami aj napríklad o zmene zastupiteľskeho volebného systému na väčšinový…

  2. Presne tak, preto sa v Programovom vyhlásení zaviazali, že začnú odbornú diskusiu, ktorej cieľom bude analýza úpravy volebného systému a zmeny volebných obvodov do NR SR. Nezaviazali sa, že volebný systém zmenia.

  3. Pán predseda OLaNO by podľa vzoru z pred volieb iniciovať referendum . Vtedy mal kopu otázok na občanov a ako ho zvolili , už vie všetko ako Šalamún.

  4. Ešte jedna poznámka, treba sa pozrieť na nezávislých kandidátov, lebo pred voľbami sú nezávislí od politických strán a po voľbách od občanov…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img