ISSN 1337-8481

pondelok, 20. mája, 2024

Trpezlivosť samosprávy pri osvete odpadovej politiky pomáha, myslí si Mária Fačkovcová

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta  /

Ing. Mária Fačkovcová, poslankyňa MZ Sereď za volený obvod č. 3: 8. mája, Dlhá, Dolnočepeňská, Družstevná, Hornočepeňská, Hrnčiarska, Ivana Krasku, Jasná, Jelšová, Krátka, Krížna, Kuzmányho, Lipová, Lúčna, Ľ. Podjavorinskej, Malá ulička, Matičná, Mierová, Murgašova, Obežná, Pionierska, Pivovarská, Pod hrádzou, Podzámska, Severná, Sládkovičova, Strednočepeňská, Stromová, Svätoplukova, Športová, Štefana Moyzesa, Tehelná, Topoľová, Vážska, Veterná, Vojanská

 

ROZHOVOR

Spôsobuje Vašej rodine a Vám konkrétne nejaký problém aktuálny dvojtýždňový zber?

Nemáme s tým problém.

 

Aké podnety od obyvateľov Serede dostávate v súvislosti s touto novinkou?

Oslovilo ma viacero občanov, že  frekvencia  dvojtýždňového zberu komunálneho odpadu od rodinných domov vlastne znamená, že sa navýšili poplatky za odpady o 100 % a nie je to teda tak, že poplatky za odpady sa nezvýšili. A že čo sme to my poslanci schválili. Bola to ich reakcia na články, v ktorých mesto informovalo občanov o týchto zmenách, ktoré „schválili poslanci“.  Obracali sa na mňa ako poslankyňu, veď my poslanci sme to schválil a teda my sme zodpovední. Je pravda, že poslanci schválili zmeny frekvencií pri odvoze komunálneho odpadu (ďalej len KO), aj zníženie počtu 1 100 l odpadových nádob pri bytových domoch. Ale treba uviesť aj to, že poslanci sa rozhodujú pri svojich hlasovaniach podľa správ, aké sú im pred každým zastupiteľstvom predložené, na základe analýz, monitoringu, ktoré vykonávajú odborné útvary na meste. Ale už nemôžu ovplyvniť podpísanie zmluvy s vysúťaženým subjektom, ktorý zabezpečuje odvoz konkrétneho druhu odpadu, a teda ani vysúťaženej ceny za tieto služby.

Ďalej treba uviesť, že je pravdou, že pri zníženej frekvencii odvozu komunálneho odpadu (ďalej KO) od rodinných domov (RD) sa náklady mesta za zvoz KO naozaj znížili, no nie až o 100 %, pretože od roku 2022 mesto platí vyšší poplatok za odvoz každej smetnej nádoby. A poplatok za odpady, ktoré platí každý občan mestu, je ovplyvnený nielen nákladmi za odvoz KO, ale aj poplatkami za skládku KO,  nákladmi za odvoz biologicky rozložiteľného odpadu od RD a kuchynského odpadu od bytových domov. A práve náklady za odvoz posledných dvoch stále narastajú.

 

Koľko ľudí zapĺňa Vašu smetnú nádobu?

Traja dospelí ľudia.

 

Akú plnú máte smetnú nádobu, v deň zvozu? (teraz pri zníženej frekvencii)

Na 50-80 %.

 

Čo tvorí najväčšie objemy Vašich smetí?

Kuchynský odpad (cca 1 vedierko za deň). Ale máme možnosť ho kompostovať vo vlastnom kompostéri.

 

V čom vidíte  nedostatky hospodárenia s odpadmi v meste?

V období, kedy sa od rodinných domov neodváža bioodpad a občania nemajú možnosť ho kompostovať, musia ho vyhadzovať do komunálneho odpadu. A to nie je zanedbateľné množstvo!  Zbytočne tým zvyšujú množstvo mestom vyvezeného KO na skládku .

Pri bytových domoch – obyvatelia nestláčajú plastový ani papierový odpad. Pri vyhodení napr. jednej veľkej škatule do kontajnera na odpad zaplnia ho takmer na ¾ a ďalší obyvatelia už nemajú kde vyhodiť ten ich papierový odpad. Zostane im ho vyhodiť potom len do kontajnera na KO. Podobné je to pri plastoch.

 

Čo by k zlepšeniu dopomohlo?

Pri RD – vyriešenie odvozu kuchynského odpadu v období medzi novembrom-marcom. Pri bytových domoch – väčšia „odpadová“ disciplinovanosť.

Trpezlivosť mesta naďalej robiť odpadovú osvetu (v čom si myslím, že to robia veľmi dobre).

Vylepšiť komunikáciu zo strany mesta – určite nie spôsobom, ako nedávno jeden predstaviteľ mesta reagoval na znečistený bioodpad v Malom Háji: „Tuposť niekoľkých „chytrákov“, ktorí si pomohli od dreva, betónov, drôtov, povrazov a iného komunálneho, či stavebného odpadu vyhodením do hnedých nádob, zaplatíme nakoniec v konečnom dôsledku všetci. Pretože k zvýšeniu poplatkov za likvidáciu odpadu určite príde.“ Takáto komunikácia nikoho nepresvedčí k zodpovednému triedeniu.

***

 

Seredské novinky prinášajú opäť minisériu rozhovorov s poslancami mesta Sereď. Cieľom je pomôcť obyvateľom mesta lepšie hospodáriť so svojimi vlastnými odpadmi v domácnosti.

 

Správnym vyseparovaním recyklovateľných zložiek odpadu sa zníži objem vášho komunálneho odpadu na minimum.

manual_separovania(1)

 

Harmonogram zberu odpadov v Seredi. (separáty aj komunálny odpad)

20211230171206_zber-odpadov-na-rodinnych-domoch-od-januara-2022_61cdda568efe25.29526688(1)

 

Rady, ako si ešte viac odľahčiť nádobu na komunálny odpad, priniesli Seredské novinky v tomto článku: Odľahčite si smetiak odseparovaním plastov, papiera, skla a ostatných recyklovateľných zložiek. Ako na to?

 

Najlepším spôsobom ako znižovať objemy odpadov je pritom tvoriť ich čo najmenej. Odpad, ktorý nevznikol, je najlepší pre prírodu a najlacnejší pre našu peňaženku.

 

 

 

zdroj: Mesto Sereď

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Konečne prvá fundovaná odpoveď , je vidieť prístup pani poslankyne k uvedenej problematike. Škoda, že takýchto poslancov nemáme v našom zastupiteľstve viacej.

  2. „Tuposť niekoľkých „chytrákov“, ktorí si pomohli od dreva, betónov, drôtov, povrazov a iného komunálneho, či stavebného odpadu vyhodením do hnedých nádob, zaplatíme nakoniec v konečnom dôsledku všetci. Pretože k zvýšeniu poplatkov za likvidáciu odpadu určite príde.” Veď to mesto aj zaplatilo. Nie? Neplatili súkromnej firme za dotriedenie bioodpadu? A nie práve malé sumy. A zaujímalo niekoho, či to aj reálne triedia?

  3. Pre p. anonyma – máte overené, že p. poslankyňa má 2 smetné nádoby ? Takéto neoverené informácie púšťať do vetra je podobné jednému predstaviteľovi mesta. Úplne irelevantná pripomienka k tak závažnému problému ako je zníženie frekvencie odvozu odpadov bez akejkoľvek diskusie. Uvidíme čo to spraví nielen s cenami, ale aj poriadkom odpadových stanovísk, vytváraním čiernych skládok atď.

  4. Pani Fačkovcová má preto dve smetné nádoby pre troch ľudí, lebo si tú jednu rozpilovala na dve polovičky. Ak jej závidíte rozpílte si aj vy tú vašu a tiež budete mať dve nádoby.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img