ISSN 1337-8481

pondelok, 29. apríla, 2024

Psom, ktoré prišli na svet pred Silvestrom 2021, zákon nepomohol

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Bc. Ľubomír Veselický /

Od 1. januára 2022 nadobudla účinnosť novela zákona o veterinárnej starostlivosti, podľa ktorej je už zakázané chovať a držať psa uviazaného prostriedkom na uväzovanie.

Tejto informácii sa všetci, ktorí majú radi štvornohých havkáčov, určite potešili. No po podrobnejšom prečítaní zákona a zamyslení sa nad jeho prínosom už takým veľkým optimizmom naplnení  asi nebudú.

Tak ako nás svojimi rozhodnutiami v uplynulom období rozdelila vláda na očkovaných a neočkovaných  doplnky zákona o veterinárnej starostlivosti 2021 účinné od l. 1. 2020 rozdelili psov na tie, ktoré  na reťazi byť nesmú a tie, ktoré si budú reťaz „užívať“  ešte dva roky.

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

Zákon č. 272/2021 Z.. z. ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony

Časová verzia predpisu účinná od 01.01.2022

Vid. §22 (4)

Ďalej sa zakazuje

i)v chovnom zariadení vrátane domácnosti chovať alebo držať psa uviazaného prostriedkom na uväzovanie okrem

1.chovu alebo držby nebezpečného psa;106ca) to neplatí, ak ide o suku v poslednej tretine gravidity, dojčiacu suku, chorého psa alebo šteňa mladšie ako šesť mesiacov, ak ich je možné uviazať len z dôvodu podľa tretieho bodu,

2.uviazania služobného psa106cb) alebo psa určeného na osobitný účel106cc) počas vykonávania stráženia alebo inej pracovnej činnosti, na ktorú je tento pes určený, alebo počas výcviku psa,

3.krátkodobého uviazania psa pod dohľadom počas čistenia chovného priestoru, počas kŕmenia psa, alebo pri ošetrovaní psa.

 

㤠54k

 Prechodné ustanovenie k úprave účinnej od 1. januára 2022

Vlastník psa alebo držiteľ psa narodeného pred 1. januárom 2022 je povinný dodržiavať zákaz podľa § 22 ods. 4 písm. i) od 1. januára 2024.“.

…………………………………………………………………………………………………………………………………….

Cez doteraz platné ustanovenia uvedené v § 22 Ochrana  zvierat

(10)

Obec je povinná zabezpečiť odchyt túlavých zvierat na území obce a ich umiestnenie do karanténnej stanice alebo útulku pre zvieratá prostredníctvom osoby schválenej na odchyt túlavých zvierat, ktorou je fyzická osoba – podnikateľ alebo právnická osoba, ktorej bolo vydané rozhodnutie o schválení na odchyt túlavých zvierat podľa § 6 ods. 2 písm. av). Ak obec nie je osobou schválenou na odchyt túlavých zvierat, je povinná uzavrieť zmluvu o odchyte túlavých zvierat s osobou schválenou na odchyt túlavých zvierat.

(11)

Obec je povinná prevziať túlavé zviera nájdené na území obce od nálezcu a umiestniť ho v karanténnej stanici alebo útulku pre zvieratá. Obec zabezpečuje starostlivosť o túlavé zviera od okamihu jeho prevzatia a po tom, ako nadobudne vlastníctvo k zvieraťu podľa odseku 17, môže aj bezodplatne previesť vlastníctvo zvieraťa na karanténnu stanicu alebo útulok pre zvieratá.

dostaneme sa k časti podľa ods. (17)

Ak sa vlastník odchyteného túlavého zvieraťa neprihlási o zviera do troch mesiacov odo dňa umiestnenia zvieraťa do karanténnej stanice alebo do útulku pre zvieratá, dňom nasledujúcim po uplynutí tejto lehoty prechádza vlastníctvo zvieraťa na obec, na území ktorej bolo zviera nájdené.

Ak by niekoho napadla otázka, koľko prispieva štát na zriadenie útulku, tak na nejakú finančnú pomoc v tomto smere môžeme pokojne zabudnúť. Často používaný argument milovníkov psov je tento. Veď mesto vyberá poplatky za psa! Áno.  Tie sú použité na  odchyt túlavých psov, -zber a likvidáciu psích exkrementov, budovanie stanovísk (zatiaľ 31)  a nákup  polyetylénových vreciek na ich zber  Na postavenie útulku  a jeho prevádzku podľa podmienok, ktoré zas určuje len štát, zďaleka nestačia. Útulok pre opustené zvieratá nie je malá investícia. Z ôsmich elokovaných pracovísk materských škôl v deviatich budovách máme nateraz zateplenú iba jednu. Tak čo potrebujeme viac? Útulok  pre psov, ktorých produkujú nezodpovední vlastníci a chovatelia, alebo kvalitnejšie materské školy, v ktorých vyrastajú deti nášho mesta?

 

 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Lubos, pred nieco viac ako 12 rokmi som rozbiehal OZ s ucelom zriadenia MESTSKEHO UTULKU.

    Sam si bol vtedy ZA a pomahal si dokonca hladat pozemok. Tvoj sef ale nema zvierata zrovna moc v laske (ani stromy) a tak k realizacii tohto uslachtileho diela nedoslo. Jasne, nieco predsa len zostalo a verim, ze funguje, no Mestsky utulok to teda nie je.

    Lubos, je smutne, ze tu pri 15 MILIONOVOM rozpocte verejne vyplakavas…

    Vyssie Ti niekto napisal – ja sa pridavam – KEDY VRATIS NEZAKONNE TI VYPLATENE ODMENY vo vyske bez par susnov 150 000 Euro?

    Lubos a neblbni, ved o tu dobermannku, ktoru si od nas dostal do daru si sa staral fakt prikladne. Zabudol si, ake su psi uzasne tvory? (neboj sa, nielen odomna je dobermann fajn) 😉

  2. A ked sme uz pri plateni mestom za odchyt tulavych havinov…
    Kde mesto zverejnovalo za tie roky a kopy prachov miesto ulozenia najdenej veci – lebo pes bol brany ako vec. Aby si ho mohol pripadny majitel vyzdvihnut. Alebo mesto zatajilo najdene?

  3. Teraz neviem,či Veselicky zverejňuje svoje články v SOL,bolo by to od neho prinajmenšom nerozumné,alebo sa to jednoducho preberie zo seredskych noviniek len preto,aby sa tu mohol na tom niekto poriadne vyšantiť ,bez rozdielu na tom čo napíše. Alebo je to úplne inak.,ozaj nechápem.

  4. Tu je viac článkov z mestskej stránky tak prečo by tu nemohol byť práve tento a mal by mať výnimku. myslím si ze bez ohľadu na to kto to napísal je to tema o ktorej by sa malo diskutovať.

  5. V Seredi je o psikov maly zaujem,ešte že je par zlatych ludi,ktori sa staraju o psikov.Z poslancov nema zaujem nikto,staraju sa le o svoje travičky,aby im tam zvierata nešpinili.

  6. Maťa 31. 1. 2022 22:46!
    Keby „redakcia“ nepreberala články zo stránky mesta, tak by M.M. ostali ako témy iba popraskané chodníky, burina, neodhrnuté chodníky v zime a nepokosená tráva. Väčšinou iba vďaka týmto odobratým, alebo legálne šlohnutým článkom sa ľudia dozvedia, čo sa v meste deje.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img