ISSN 1337-8481

utorok, 30. apríla, 2024

Súťaženie o naj stojiská by ľudí motivovalo lepšie hospodáriť s odpadmi, myslí si Edita Červeňová

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mestské zastupiteľstvo / Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta  / 28 JAN 2022 /

JUDr. Edita Červeňová, poslankyňa MZ v Seredi za volebný obvod č. 1: Amazonská, Bratislavská, Cukrovarská, Dolnostredská, D.Štúra, Fándlyho, Garbiarska, Južná, Kasárenská, Kostolná, Kukučínova, Letná, Malý háj, Mládežnícka, Mlynárska, Námestie slobody, Niklová, Novomestská, Nový majer, Parková, Pažitná, Poľná, Považský breh, Pribinova, Priemyselná, Starý most, Šintavská, Školská, Trnavská cesta, Vonkajší rad

 

ROZHOVOR

Čoskoro budú stiahnuté niektoré čierne zberné nádoby na komunálny odpad zo sídlisk Serede a namiesto nich pribudnú farebné na separáty. Čo od toho očakávate?

Obyvatelia sídlisk, ktorí bývajú v bytových domoch, už dávnejšie požadujú, aby bolo viac kontajnerov na triedený odpad. Tie, ktoré tam momentálne sú, sú nepostačujúce a z toho dôvodu vhadzujú odpad (aj ten, ktorý tam nepatrí) do čiernych nádob. Očakávam nielen ja, ale všetci, že triedenie bude týmto na vyššej úrovni.

Samozrejme, nedá sa vylúčiť, že budú aj neporiadni občania, avšak budú to hlavne tí, ktorí sú z iných miest (napr. vozidlo s ŠPZ: HC), ktorí vyložia vrece s netriedenými odpadkami, ktoré doteraz vhodili do čiernej nádoby.

 

Čo tvorí najväčšie objemy Vašich smetí?

V našej domácnosti najväčší objem tvoria plasty a podľa toho, čo vidím v iných stojiskách po sídliskách, tak je to plast a plné čierne nádoby. Obsah vriec v nádobách nepozerám, ale je to obdobné: veľké vrecia, (ktoré určite nepochádzajú zo sídliskových bytov) v čiernych kontajneroch. Preto je potrebné robiť uzamykateľné stojiská, to čo už hovorím dlhšie, do ktorých budú mať prístup len obyvatelia konkrétneho bytového domu.

 

V čom vidíte Vaše osobné nedostatky hospodárenia s odpadmi vo Vašej domácnosti, v čom sa musíte zlepšiť? Čo by Vám k zlepšeniu dopomohlo?

S odpadmi nakladať vieme. Moja domácnosť aj domácnosť mojich rodinných príslušníkov nemá problém s triedením odpadu a jeho uskladnením v nádobách. K zlepšeniu môže dopomôcť hlavne štát a to zmenou legislatívy v podpore uskladnenia a likvidácie odpadov. Vytvoriť také podmienky v uskladnení, aby bola možnosť druhotného spracovania odpadov, nakoľko doterajším zberom, uskladnením a triedením je odpad znečistený, čím je sťažené druhotné spracovanie.

 

Aké rady, tipy, „vylepšováky“ by ste poradili občanom, aby objemy svojich odpadov postupne znižovali?

Odmeny sú motiváciou. Formou súťaží o „naj“ sídliskové stojisko by som motivovala občanov. Po vyhodnotení stojiska by som označila stojisko, ktoré vyhralo súťaž a obyvatelia bytového domu, ktorému patrí stojisko, by mali v nasledujúcom období znížené poplatky za odvoz smetí. Takúto súťaž by som zaviedla aj podľa ulíc pri rodinných domoch.

 

***

 

Seredské novinky prinášajú opäť minisériu rozhovorov s poslancami mesta Sereď. Cieľom je pomôcť obyvateľom mesta lepšie hospodáriť so svojimi vlastnými odpadmi v domácnosti.

 

Správnym vyseparovaním recyklovateľných zložiek odpadu sa zníži objem vášho komunálneho odpadu na minimum.

manual_separovania

Harmonogram zberu odpadov v Seredi. (separáty aj komunálny odpad)

20211230171206_zber-odpadov-na-rodinnych-domoch-od-januara-2022_61cdda568efe25.29526688

Rady, ako si ešte viac odľahčiť nádobu na komunálny odpad, priniesli Seredské novinky v tomto článku: Odľahčite si smetiak odseparovaním plastov, papiera, skla a ostatných recyklovateľných zložiek. Ako na to?

 

Najlepším spôsobom ako znižovať objemy odpadov je pritom tvoriť ich čo najmenej. Odpad, ktorý nevznikol, je najlepší pre prírodu a najlacnejší pre našu peňaženku.

 

 

 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Už prestaňte písať tie vaše články lebo mi to pripadá ako obhajoba vašej neschopnosti aký ste dokonalý a Milex dáte zaplniť bordelom a obcania ktorí si platia poctivo ukratite len tak ďalej pani nenazranci

  2. Tieto rozhovory sú len rozprávky. Nevinný dialóg, ktorý poslancovi neublíži. Keby však s každým poslancom urobili rozhovor na tému skládky v Milexe, to by sa čítalo. Ale to si na MsÚ neželajú, radšej tieto báchorky o ničom.

  3. Vas podaktorych len ten Milex trapi.Boze sak je na opacnom konci mesta a nie je aspon v strede centra.vy hlupaci poniektori.idem radsej toto debilne vase komenty

  4. To je ta poslankyňa, ktorej nevadí “zelinka “v meste. Radí občanom zohnúť chrbty a vytrhať .
    Budem pamätať pri voľbách!!!

  5. Červerňová……………….chudera, prečo ju nevidíme pomeste sa skláňať a trhať zelinku. Treba jej asi povedať, že tá zelinka je dobrá do polievky………. Ludia zbadajte sa koho stde to volili ????????????????????, veď tá v seredi len spávala , bola viacej v Bratislave.

  6. zobudila sa táto pani aj s jej geniálnou súťažou, že už nie je komunizmus? ešte nech zavedie sobotné upratovanie a víťaz dostane pochvalu pred legionárom a maketou primátora a spoločnou fotkou s našim skvelým a vždy ochotným a telefón zdvíhajucim bakalárom

  7. Tej snáď vybuchol fén. Nie? Tej by som dal vyčistiť Malý Háj. Nech sa zhonea vytrhne. To ona rada doporučuje. Treba ju zvoliť za primátorku, aby sme už ozaj boli na smiech celej republike.

  8. Milá pani, keď viete, ktoré autá, resp.majitelia,to robia, tak to vyriešte a neukazujte prstom na všeobecnú SPZtku. Dobre ze ste nenapísali modra škodovka. Keď budete takto všeobecne písať SPZtky, zbytočne vyvolate napätie medzi ľuďmi. Koľko je po meste cez deň cudzích SPZtiek a v nich obyvateľov platiacich daň za smeti? Keď už ste JUDr.,tak by ste mali poznať Ustavu SR a vedieť, že verejné poukazovanie a obvinovanie ľudí iba podľa príslušnosti, vo vašom pripade inému okresu, ktorý má skoro 45 tisíc obyvateľov, je prejavom diskriminácie, čoho by ste sa mali ako verejný činiteľ vyvarovať.

  9. Mentalita učiteliek na základnej škole…čo si vy o sebe myslíte, že chcete ľuďom hodnotiť smetné stojiská? A hodnotiť to budú smetiari s vami nie? 😂

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img