ISSN 1337-8481

pondelok, 6. mája, 2024

Ďakujeme seredskej komunite za spoločných 5 rokov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Miroslava Sabová Dudášová /

KC PRIESTOR tento rok oslávilo päť rokov, odkedy otvorilo dvere verejnosti. Stovky kultúrnych podujatí, stretnutí, spoluprác s ďalšími organizáciami, desiatky neformálnych vzdelávaní, tri dlhodobé programy, ktoré fungujú aj dnes. Vznikli priateľstvá medzi ľuďmi, ktorí by sa inak nepoznali. Z prepojenia rôznych komunít vznikli projekty, ktoré by inak nevznikli. Tešíme sa, že naše tri základné piliere – kultúra, rozvoj a podpora, majú stále pevné základy a robia život v našom meste aj v komunite lepším a hodnotnejším.

Situácia v spoločnosti strihá krídla aktívnym a nadšeným ľuďom

 

Pandemická situácia premiešala karty najmä v našom rozvojovom programe Priestor pre rozvoj. Únava, dlhodobý pocit neistoty a tiež zahltenosť dobou sa podpísala aj na priebehu plánovaného tretieho ročníka. Do programu sa nám prihlásilo najmenej mladých ľudí za posledné roky. Keď sme sa pýtali mladých v našej komunite na dôvody, prečo ich rovesníci nemajú o takýto rozvoj záujem, odpovede boli jasné – sú unavení z toho, čo sa deje všade okolo, strácajú záujem, majú obrovskú nechuť a apatiu púšťať sa do nových vecí. Úprimne, keď sme videli, ako situácia v spoločnosti strihá krídla inak aktívnym a nadšeným mladým ľuďom, bolo nám smutno.

 

Rozhodli sme sa však program otvoriť aj pre menej účastníkov, než sme mali stanovenú minimálnu hranicu. Povedali sme si, že keď program zlepší život aspoň jedného mladého človeka a podporí jeho chuť ku komunitným aktivitám, už to malo zmysel.

 

Tesne po otvorení programu nás však zasiahla hrozná tragédia – zomrela naša začínajúca členka. V priebehu jedného mesiaca  sme sa tak s dievčaťom, ktoré nám rozprávalo o svojich krásnych plánoch do budúcna, museli navždy rozlúčiť.

 

Program prešiel zmenami a vďaka spolupráci so ZŠ Juraja Fándlyho a s Tomášom Kriššákom z iniciatívy Sebavedomé Slovensko sme priniesli workshopy zamerané na kritické myslenie.

 

V septembri prebehli prvé dve stretnutia s triedami deviatakov a deviatačiek. Vďaka interaktívnej hre HOPE spoznali lepšie štyri skupiny šíriteľov dezinformácií a hoaxov v interaktívnom svete – trolovia, fanatici, hejteri a stalkeri. Účastníci workshopu hľadali tie najlepšie riešenia a postupy, ako bojovať s dezinformáciami a nenávistnými prejavmi. Naším cieľom je, aby účastníci programu vedeli používať svoje kritické myslenie tak, aby sa nestali obeťami šíriteľov hoaxov.

 

Workshop sme si pripravili aj pre žiakov 5.B triedy, tentokrát v sídle KC PRIESTOR. Pre žiakov a žiačky bolo osviežujúce vzdelávať sa aj mimo stien školy.

Žiaci si vyskúšali komunikáciu, pri ktorej mali používať aj iné spôsoby ako je reč, čiže pantomímu či kresbu a dopátrať sa k vyriešeniu záhady. Spoločnými silami plnili rôzne úlohy zamerané na rozvoj správnej a bezpečnej komunikácie, vysvetlili si význam slobody a jej dôležitosti v našej spoločnosti, zasúťažili si, podporili sa, zvládli aj sebahodnotenie a rôzne úrovne spolupráce.

 

Keďže Základná škola J. Fándlyho sa snaží vymýšľať a vytvárať inovácie vo vzdelávaní, bola to pre nás výnimočne pekná spolupráca a veríme v jej pokračovanie aj v ďalších rokoch. Špeciálne ďakujeme zástupkyni riaditeľky Eve Kubicovej a učiteľovi Slavomírovi Haberajtovi, ktorý workshop zorganizoval za stranu školy.

 

Okrem osobných stretnutí sme neformálne vzdelávanie preniesli aj do online priestoru. Lektorky programu Priestor pre rozvoj – Daška Majková a Mirka Sabová Dudášová vyspovedali experta na dezinformácie Tomáša Kriššáka. Spoločne sme priniesli dva diskusné večery, pričom každý si pozrelo viac ako sto ľudí.

Vzdelávacie aktivity boli realizované s finančnou podporou mesta Sereď.

 

Vata fest 21

Počas leta sme spoločne s bývalou účastníčkou Priestoru pre rozvoj, dnes aktívnou členkou občianskeho združenia Mladá Sereď, Majkou Palackovou  priniesli výstavu umelcov. Umelecké fotografie tak nahradili reklamu v desiatich vitrínach od námestia až po križovatku pri Hutníku. Obsah troch mestských vitrín pred Jednotou bol nahradený umeleckými obrazmi mladých maliarok. Témou oboch výstav, rovnako ako všetkých #vata aktivít, bol Náš spoločný priestor.

Spoločnú radosť z piatich rokov fungovania nášho centra sme v auguste oslávili na Vata feste, kde sme sa po roku zatvorených dverí, opäť srdečne zvítali. Vplyvom pandemických opatrení mal síce komornú atmosféru, no bola o to milšia. Prišli nás pozrieť nielen naši súčasní a bývalí dobrovoľníci, ale aj množstvo ľudí, ktorí nás podporujú, držia nám palce a za tých páť rokov sa stali väčšou či menšou súčasťou nášho spoločného priestoru.

Tesne pred Vianocami ide do tlače druhé vydanie Vata fest magazínu, ktorého tému zobrazila v nádherných autorských ilustráciách Barbora Ondrek. Jej práca bude dopĺňať množstvo rozhovorov, reportáží, básní. Opäť budete môcť vystrihnúť pohľadnice a poslať ich svojim blízkym. V magazíne nájdete aj kartičky s otázkami, ktoré môžete použiť pri rodinných večeriach, počas rozhovorov s priateľom, môžete sa ich spýtať aj samých seba. Magazín tento rok ukrýva aj jedno prekvapenie, ktoré poteší nejedného nadšenca spoločenských hier. Farebné, hravé aj vážne témy z nášho komunitného a kultúrneho života si budete môcť vyzdvihnúť po 9. januári v sídle KC PRIESTOR v OC NOVA.

 

Vata fest 21 aktivity tento rok finančne podporili Trnavský samosprávny kraj, Nadácia ZSE, Nadácia pre deti Slovenska a mesto Sereď. Ďakujeme.

V neposlednom rade ďakujeme našim partnerským organizáciám Mladá Sereď a Združenie STORM a všetkým dobrovoľníkom a dobrovoľníčkam, ktorí nám pomohli s organizáciou Vata festu a s prípravou výstav (vitríny nikdy neboli čistejšie aj vďaka vám 🙂

Komunitné stretávanie sa je dnes ešte dôležitejšie ako pred tými piatimi rokmi

 

Štatutárka nášho KC PRIESTOR – Mirka – sa minulý rok stala mamou a jej túžba po stretávaní sa a zdieľaní s ďalšími aktívnymi ľuďmi, rodičmi aj „nerodičmi“ viedla k vytvoreniu série podujatí Mamy v ruke víno. Spoločné stretnutia počas augusta, septembra a októbra boli spojením kvalitných gastro zážitkov nášho regiónu a skvelých rozhovorov o meste a jeho histórii i budúcnosti, o ekológii, ale aj o živote ako takom.

V septembri sme zorganizovali SWAP oblečenia v Múzejnej záhrade – výmena oblečenia pre dospelých i deti. Množstvo vecí, na ktoré by možno dodnes sadal na poličkách prach alebo by skončili v koši, tak putovali do rúk ľuďom, ktorí ich ešte s radosťou vynosia. Za priestory ďakujeme Mestskému múzeu v Seredi.

Tešíme sa na budúcoročné komunitné stretnutia, ktoré budú opäť podporovať kultúru, rozvoj mesta aj ľudí a spoluprácu medzi nimi. Tešíme sa na vás.

 

text: Daša Majková, Miroslava Sabová Dudášová

Fotografie: Stanislav Klačanský, Miroslava Sabová Dudášová

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img