ISSN 1337-8481

sobota, 27. apríla, 2024

Chov poštových holubov v našom meste

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Zväz chovateľov poštových holubov /   Dovoľte mi, aby som Vám priblížil históriu tohto prekrásneho športu, ktorá siaha až do predvojnového obdobia.

Prvými zakladateľmi spolku, ktorý vznikol v roku 1939 boli páni Rosyval, Chudáčik a zubný lekár Weis. Toto  ťažké vojnové obdobie bolo veľmi náročné na chov, pretože v tom čase používala aj armáda poštové holuby na doručovanie správ. V tom čase mohli chovatelia chovať veľmi málo holubov a aj tí museli byť všetci veľmi prísne evidovaní. Chovateľ si nesmel ponechať cudzieho holuba a najmä takého, ktorý pochádzal z mobilného vojenského holubníka. V našom meste sa takýto holubník nachádzal na jarmočišti, tam kde je dnes postavené silo. V prípade, že chovateľ nenahlásil takéhoto holuba, hrozilo mu za to až väzenie. Po vojne sa rady chovateľov začali rozširovať, pretože podmienky na chov sa začali zlepšovať. A s chovom začali aj chovatelia páni Rapan, Prázdnovský, Škoda, Uhrín a mnohí ďalší nadšenci, na ktorých dodnes spomíname. Najväčší rozmach však bol v roku 1960, keď sa pri pionierskom dome utvoril krúžok mladých chovateľov poštových holubov a viedol ho pán učiteľ Lipovský zo Šoporne, ktorý bol tiež veľkým chovateľom. Tento veľký rozmach pokračoval aj v ďalších rokoch a prichádzali noví mladí chovatelia. Začiatkom 70-tych rokov sme mali evidovaných až 57 chovateľov, čo sa zúčastňovali pretekov so svojimi holubmi.  Vzhľadom na náročnosť a nemalé finančné výdavky nám veľmi pomáhal Dom pionierov a mládeže, ktorý nás zastrešoval. Musím povedať, že bez tejto pomoci, ale aj obetavosti skutočných nadšencov, ktorí sú ešte aj dnes veľmi aktívni, by tento krásny šport nedosiahol také výrazné úspechy, aké dosiahol a reprezentoval naše mesto po celom svete. Dovoľte mi, aby som spomenul niektorých chovateľov, čo sa najvýraznejšie podieľali na týchto úspechoch: Páni ako Vrtík, Navrátil, Pazúr, Vohlárik, Miklošík, Molnár sa najviac pričinili o zviditeľnenie v rámci Slovenska. No a čo sa týka tých najväčších úspechov musím spomenúť pána Čmaradu, ktorí získal na olympiáde v Budapešti v roku 2015 bronzovú medailu. Chovateľská dvojica Štefánik – Čmarada na olympiáde v poľskej Poznani v roku 2019 získala zlatú medailu, o čom vie len málo našich spoluobčanov.

Som presvedčený o tom, že takéto alebo podobné úspechy naši chovatelia dosiahnu, aj keď je to veľmi ťažké. Ďalej som presvedčený, že aj v tejto ťažkej dobe aj za pomoci mestského zastupiteľstva budeme dobre reprezentovať naše mesto, nie len v rámci Slovenska, ale aj v celom svete. Projekt bol realizovaný s finančnou podporou mesta Sereď.

 

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Pán Čmarada pekne si to napísal pochválil si sa až nato, že uvádzaš nesprávne údaje .ZO=CHPH Sereď nikdy nemala 57 členov. Škoda,že nepíšeš koľko členov má ZO-CHPH Sereď má teraz.Aj chovateľov, ktorých včlánku uvádzaš, ako Miklošík, Pazúr, Vohlárik, Vrtík, Štefánik, Molnár sú členovia ZO-CHPH Šintava,ktorej členom si aj TY a ktorá na rozdiel od ZO Sereď prosperuje už od svojho vzniku vďaka vedeniu, ktoré má a ktorého členom výboru si i Ty. Takže hraj sa na vlastnom piesočkua nlobuj za financie iných. To aké úspechy si dosiahol je pekné, ale nie ako člen ZO-Sered,ale člen ZO-Šintava.

    Členovia ZO-Šintava Miklošík R Marcinkech,Kujovič ,MiklošíkD, Vohlárik, Lupták,

  2. Vážený pán anonym !Všetci tyto chovatelia začínali v ZO Sereď.Ked máš s niečím problém,tak mi zavolaj a nerob zo seba mudreho.

  3. Pre Rudo.Daj si tu Klapku z očí dole abi si videl že ťa podraza ten komu najvac veríš.Coskoro budeš veľmi sklamaní a potom asi skoncis,ale bolo by ťa škoda.

  4. Úplný súhlas s predchádzajúcim článkom aj stým, že by ho bola škoda, pretože s vedomosťami je niekde inde ako ostatní.

  5. Pre Cmuchala a Kombajn
    Najhoršie čo môže v holubarskom športe byť je keď sa dá do spolku ovca božia (farizej) a štátny zamestnanec. Myslím že vy dvaja mi dáte za pravdu.

  6. Veľmi dobre si to vystihol no ja by som tam pridal aj judáša a ficka pretože to bol veľký prisluhovač.Škoda len, že si sa nepodpísal pretože teraz máme už dvoch anonymov.

  7. Pre Anonym 2. Na konferencii OZ CHPH Trnava ste ovcu božiu a štátneho zamestnanca doslova prosili aby zostali vo svojich funkciách.Možno aj TY Anonym 2. Takže to asi nebolo to najhoršie , ba myslím si ,že to bolo to najlepšie pre OZ aj pre ZO pretože všetko fungovalo na 100 percent a všetci boli spokojný okrem troch pánov. Lupták.

  8. Rudo Judáš zrádzal za 30 strieborných,ale My v ZO poznáme jedného Ruda,ktorý to robí ,aby ukázal svojmu pánovi aký je chytrý a prisluhuje mu už roky.

  9. Dušan k Tvojmu článku sa vyjadrím neskoršie,teraz máme pred sebou výber št.holubov a nechcem do toho vznášať zbytočné emócie.Chem Ti len pripomenúť, aby si sa vyjadroval sám za seba a nerobil dojem, že to je názor celej našej ZO.Zatial,len toľko

  10. Pre toho, čo sa bojí aj podpísať a skrýva sa za ZO !!!Ja nemusím nikomu nič dokazovať,ja som sa naučil všetko sám, ale Ty toho veľa nevieš,preto sa ani nepodpíšeš ani nezavoláš,aj keď máš moje číslo.Bolo by dobré,keby si tu napísal niečo pozitívne a nie také bludy, ale Ty si obyčajný sráč,Ty na to jednoducho nemáš a preto ani dobré nespavaš,preto tu vypisuješ vždy pred polnocou.Karma každého raz dobehne,to si buď istý.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img