ISSN 1337-8481

sobota, 4. mája, 2024

Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb v Seredi získal nový defibrilátor

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb v Seredi v uplynulých dňoch obdržal darom automatický defibrilátor (AED). Prístroj zamestnancom zariadenia darovala spoločnosť PHARMACARE SLOVAKIA,s.r.o. Ide o plne automatický externý defibrilátor Cardiac Science AED G5. Tento typ má aj Mestská polícia v Seredi a zachránila s ním už niekoľko životov. Prístroj pomáha pri poskytovaní prvej pomoci tým, že pomocou elektrického výboja je schopný obnoviť správny srdcový rytmus.

Keďže je prístroj automatický, jeho používanie je jednoduché. Všetko je riadené povelmi. Stačí, ak sú pacientovi priložené na hrudník defibrilačné elektródy, prístroj sám analyzuje pacientov stav a v prípade potreby použije elektrický výboj. Zrozumiteľné a jednoduché pokyny vydávané prístrojom ho umožnia aj laikovi použiť rýchlo a účinne. Vďaka AED v DD a DSS môže byť v prípade náhleho zlyhania srdca klientov výrazne zvýšená šanca postihnutého na prežitie.

Martin Haas zo spoločnosti PHARMACARE SLOVAKIA,s.r.o. uviedol, že len za rok 2021 firma darovala na Slovensku 4 defibrilátory a to dva kusy dobrovoľným hasičským zborom a dva kusy domov dôchodcov. konkrétne v Dubnici nad Váhom a v Seredi. „Každý jeden defibrilátor zvyšuje šancu na prežitie osôb, ktorých postihne náhle srdcové zlyhanie. Každý zachránený je pre nás potvrdením toho ,že robíme prácu ,ktorá má význam. Mnohokrát sa stretávame s nezáujmom o AED a keď neskôr dôjde k úmrtiu človeka a potom nám zavolajú, že si AED chcú kúpiť – to nás mrzí,“ povedal Haas.

Napriek tomu, že defibrilátor je automatický a sám hlasovými príkazmi vydáva inštrukcie ako ho správne použiť, pracovníci DD a DSS v Seredi boli zaškolení , aby boli zorientovaní v tom ako zariadenie použiť v prípade záchrany ľudského života. Nacvičený postup zároveň minimalizuje aj stres pracovníkov, ktorý pri vyhrotených situáciách nastáva. Po celom svete každý deň náhle zomrie až 2000 ľudí. Pritom až v 80 % je príčinou porucha srdcového rytmu. Bolo dokázané, že skorá defibrilácia počas kardiopulmonálnej resuscitácie zvyšuje šance pacienta na prežitie.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img