ISSN 1337-8481

utorok, 30. apríla, 2024

Rozhovor s prednostom seredskej radnice, Tiborom Krajčovičom: o špecifikách rozpočtu 2022, smetiach, zeleni, aj o nových chodníkoch

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta  /26 OKT 2021/

O ROZPOČTE

 

Čo je rozpočet mesta?

Niečo ako rodinný rozpočet, len s väčšími číslami a širším záberom. Doma si zabezpečujete príjmy na stravu, energie, oblečenie, dovolenku, drobné opravy a havárie. Rodina funguje s jednoduchými príjmami a výdavkami, čo sú na meste bežné výdavky na chod úradu. Na meste máme však aj kapitálové, či finančné položky.

Ako sa tvorí?

Najprv si nastavíme tie základné potreby, ktoré by v domácnosti predstavovali jedlo, bývanie a energie, zdravie, údržba. Tu na meste sú nimi energie, platy zamestnancov, uloženie a zber komunálneho odpadu, údržba majetku, chod mestom zriadených organizácií a škôl a iné. Túto fázu sme už zvládli. Obstarali sme k budúcemu roku všetky najdôležitejšie služby a tovary. Niektoré sme postíhali pred zdražovaním.

Teraz budeme riešiť investície a opravy. Pre nás sú to kapitálové výdavky. Doma si plánujete napríklad lepšiu dlažbu v kúpeľni, novšiu sprchu, lepší televízor, nové auto. O takejto kúpe sa rozhodnete, až keď máte existenčné podmienky zabezpečené a ich kúpou neohrozíte chod domácnosti. Pri každej kapitálovej investícii uvažujeme dopredu aspoň na päť rokov: koľko nás to bude stáť teraz? Pre koľko ľudí bude mať investícia úžitok? Kto sa o to bude starať?

Kedy sa tvorí rozpočet?

Teraz v októbri je to naozaj aktuálna téma, no začíname už na prelome mája a júna. Spolu s vedúcou ekonomického oddelenia, pani Florišovou, začíname prípravou časového harmonogramu. Na jeseň sa kreujú konkrétne čísla, to sa práve deje v týchto dňoch.

Čo bude nasledovať?

Niekoľkokrát s poslancami nastavujeme sumy, ktoré vychádzajú z aktuálnych potrieb a z poslaneckých návrhov. Návrh rozpočtu zverejníme na centrálnu úradnú elektronickú tabulu, na úradnú tabulu mesta, ako aj na webstránku mesta. Počkáme na pripomienky občanov. Prichádzajú len výnimočne. K návrhu rozpočtu sa potom vyjadria odborné komisie, kontrolórka a úplne na záver sa o rozpočte rokuje na mestskom zastupiteľstve. Tento rok to bude 9. decembra. Občania môžu schvaľovanie sledovať online.

Čo sa stane, ak poslanci rozpočet neschvália?

Rozpočet sme zatiaľ vždy schválili.  Občas sa stane, že sa jeden, či dvaja poslanci zdržia hlasovania v tomto bode. Ak by rozpočet nebol schválený, išli by sme nasledujúci rok do rozpočtového provizória, ktoré by prinieslo rôzne obmedzenia,  napríklad by sme nemohli poskytovať dotácie a ohrozili by sme čerpanie nenávratných dotácií a grantov. V minulom roku sa do tejto situácie dostalo napríklad mesto Liptovský Mikuláš: https://www.mikulas.sk/samosprava/tlacove-spravy/10751.

Musíte myslieť na všetky detaily nastávajúceho roka?

Musíme a mali by sme. No aj tak sa dejú nepredvídané veci. Vedeli sme, že príde COVID a viete ako dlho tu budú jeho obmedzenia? Že nastane kalamita komárov? Či príde tuhá zima? Že bude drahá ropa a priam nedostupný zemný plyn? Preto sa okrem decembrového schvaľovania rozpočtu schvaľujú v priebehu roka aj mnohé zmeny tohto rozpočtu.

Tvorili ste ho odlišne v porovnaní s predchádzajúcim rokom?

Po predošlej kritike ohľadne výberu chodníkov, ktoré sme obnovili tento rok v meste, očakávame tento rok odporučenia pre zastupiteľstvo formou nových kritérií výberu konkrétnych investícií od Komisie rozvoja mesta a životného prostredia. Takto získame uhol pohľadu z perspektívy toho druhého. Zároveň predložíme poslancom aj komisii nami navrhované investície a stanoviská, ktoré vyplynuli z podnetov občanov, poslancov a našich vlastných zistení.  Definitívne rozhodnutie však zostáva v rukách volených zástupcov mesta.

 

ZDROJE, DANE, POPLATKY

 

Odkiaľ prúdia do mesta peniaze?

Hlavným príjmom sú  podielové dane zo štátu a dotácie, predovšetkým na prenesené kompetencie. Tieto peniaze sa míňajú najmä na základné a materské školy. Máme aj vlastné zdroje, čo sú dane od občanov mesta: daň z nehnuteľnosti, zo záberov verejného priestranstva, daň za psa, za komunálny odpad a mnoho iných poplatkov. Okrem toho dostávame aj iné transfery: na matriku, registre adries, stravné, chránenú dielňu, školský úrad a mnoho iných účelových transferov.

Kde ešte máme zdroje?

Za blízkosť k jadrovej elektrárni dostávame 18-tisíc eur ročne, z dividend približne 60 – 120 tisíc eur, ďalej máme príjmy z prenájmov pozemkov, budov, priestorov, bytov približne 260-tisíc eur. Pokuty mestskej polície tvoria približne 20-30 tisíc eur. Ďalej je to množstvo drobných poplatkov na matrike, na stavebnom úrade, za separovanie a podobne.

Aké vysoké dane platíme v Seredi?

Sereď má jedny z najnižších daní z nehnuteľnosti spomedzi miest na celom Slovensku. Kľudne si to môžu občania overiť a porovnať s okolitými mestami.

Od januára 2021 platíme viac za smeti a počuť, že poplatky opäť pôjdu hore. Je to pravda?

Áno. A to ešte mestá doplácajú obrovskú čiastku za tieto služby. Odpady sa stávajú skutočne drahou komoditou kvôli záväzkom voči EU a z pozície mesta cenu za uloženie komunálneho odpadu nevieme ovplyvniť.

Avšak, dnes to zatiaľ vyzerá tak, že poplatky za smeti Seredčanom nebudeme v roku 2022 navyšovať. Záleží, ako dopadneme s vysúťažením zberu a spracovaním biologicky rozložiteľného odpadu (BRO), s kuchynským odpadom a akú mieru separácie odpadov občanmi budeme mať za rok 2021.

Navýšia sa niektoré dane budúci rok?

Na podnet niektorých poslancov chystáme rokovanie o zavedení dane z rozvoja. Táto daň prinesie mestu možno 20 -tisíc za rok, možno 200 – tisíc a možno aj milión eur a toto sú podstatné sumy pre náš rozpočet. Daň sa dotkne tých, ktorí získajú stavebné povolenie.

Už v roku 2015, pred príchodom významných investorov, som pripravil uvedený materiál na rokovanie poslancov, no nebol vtedy schválený. Mohli sme vtedy zarobiť veľké peniaze. Postupne sa totiž dostaval Meander, aj celý priemyselný park. Otázne však je, či by sem potom títo investori aj prišli.

Korona testovanie financoval štát, realizovalo ho mesto Sereď. Čo nám prinieslo?

V ekonomickom pohľade nám to v čistom do rozpočtu mesta prinieslo riadne cez 100-tisíc eur, ktoré sme využili na modernizáciu vybavenia úradu, nákupy nových predajných stánkov na tržnicu a mnoho iných potrebných vecí pre mesto či školy.

Bolo to však neuveriteľne náročné obdobie, hlavne na psychiku ľudí. Stres a neistota sa striedali s vyčerpanosťou ľudí. V očiach kolegov som videl strach. Po pretestovanom víkende opäť pondelok do práce.

 

ŠPECIFIKÁ a NOVINKY 2022

 

Čím bude špecifický rozpočet na nasledujúci rok?

To sa dozvieme až po jeho schválení 9. decembra. Teraz môžem povedať len to, že je znova poznačený istou neistotou na strane príjmu a neviem aké ceny budú vysúťažené pri zdražovaných stavebných materiáloch, do čoho sa iste premietnu aj terajšie vysoké ceny energií. Zároveň verím v nové výzvy v Programovom období 2021 – 2027 z oblasti envirofondov.

Aké zmeny môžeme očakávať?

Vymysleli sme, ako udržať poplatky za smeti na úrovni tohto roka, a tak zavádzame nové opatrenia. Nastanú zmeny vo frekvencii zvozu odpadov. Navrhujeme zmenu pravidelnosti zberu komunálneho odpadu od rodinných domov z raz týždenne na raz za dva týždne. Polovicu mesta zozbierame v párny pondelok, druhú polovicu mesta v nepárny pondelok. Taktiež stiahneme z mesta niekoľko 1100 litrových nádob. Takže budeme šetriť na logistike a frekvencii zberu.

Môžeme si toto dovoliť?

Zistili sme, že odseparovaním kuchynských odpadov z komunálu sa nám čiastočne vyprázdnili niektoré čierne 1100 litrové nádoby. Tým pádom už nevytvárame toľko odpadov, alebo aj trochu lepšie triedime. Za toto občanom nesmierne ĎAKUJEM. Pri rodinných domoch zasa často zberáme poloprázdne nádoby, resp. ich ľudia nevykladajú vôbec každý týždeň. Na rodinných domoch sa vo všeobecne triedi odpad poctivejšie, než na činžiakoch. Teší ma, že smetiarskej autá budú brázdiť mestom menej a tým pádom budú menej znečisťovať ovzdušie.

Čo zo smetí je najdrahšie?

Ideálne by bolo, ak by Seredčania vyseparovali čo najviac plastov, papiera a skla, pretože ich odvoz a druhotné spracovanie je pre mesto takmer bezplatné. Občania platia len zvoz a uloženie nevyseparovaných odpadov, po novom aj kuchynského odpadu a zber a spracovanie BRO. Najdrahší z nich je zber kuchynského odpadu a od roku 2022 bude aj zber a spracovanie BRO.

Sereď poskytuje nadštandardné služby pre občanov: zberáme zelené odpady priamo z pred domov a tiež veľkoobjemové odpady každý týždeň od marca do novembra.

Na aké projekty je nastavený budúcoročný rozpočet?

Projekčne sme sa pripravili na zatepľovanie ďalších dvoch budov materských škôl, ďalej revitalizáciu parčíka druhej časti vnútrobloku D. Štúra. Pripravujeme aj rekonštrukciu domu na Trnavskej ulici, pre sociálne účely. Tu očakávame nové výzvy, do ktorých sa chceme prihlásiť a byť opäť úspešnými. Neznamená však, že to hneď v budúcom roku stavbu aj skolaudujeme a odovzdáme do užívania.

Budeme robiť aj nové chodníky na cintoríne, zakúpime sociálne zariadenia pre pracovníkov údržby, okrem toho sme podali žiadosť na Štátny fond rozvoja bývania ohľadne modernizácie nájomného bytového domu na Čepenskej ulici. Ostatné investície budú jasné až po deviatom decembri, respektíve po aktualizácii rozpočtu v roku 2022.

Novinkou bude aj možnosť požiadania formou dotácie na životné prostredie a rozvoj mesta. Predbežne je navrhnutých 30-tisíc eur na zelené aktivity pre záujmové združenia aj občanov nášho mesta.

 

VPLYV OBČANA na ZMENU

 

Môže jeden poslanec docieliť výraznú zmenu konkrétnej položky?

Samozrejme môže. Príkladom je spomínané zavedenie dani za rozvoj. Plánované je tiež navýšenie dane z reklamných bannerov, či poníženie nákladov na právnické služby. Ekonomicky si týmto veľmi nepolepšíme, no toto sú poslanecké návrhy.

Ak chce poslanec navyšovať konkrétu položku v rozpočte, vždy sa zároveň opýtam, z ktorej inej položky rozpočtu tie peniaze vziať. Je ľahké navrhovať nové investície a požadovať navýšenie našich nákladov, no hľadať zdroje je ťažšie. Ak pridávame, tak musíme zákonite aj uberať.

Avšak nielen poslanec, ale aj občan vie nastavenie rozpočtu ovplyvniť: cez poslancov zo svojho volebného obvodu.

Takže kam smerovať podnety?

Kontakty na poslancov mesta sú uvedené na stránke mesta. Podnety a prípadné sťažnosti však odporúčam hlásiť v prvom rade príslušným oddeleniam mestského úradu. Ak je niekto nespokojný s vybavením na úrade, môže sa neskôr obrátiť na mňa, či primátora.

Viete, čo trápi Seredčanov?

Vieme o tých podnetoch, ktoré ľudia nahlasujú priamo na mestský úrad. Osobne na úrade, telefonicky, či mailom. Toto je jediný spôsob, ako sa my vieme dozvedieť, čo Seredčanov trápi.

Čo sa deje s podnetmi na úrade?

Nerobíme závery na základe jedného podnetu. Môže to byť pohľad jedného občana a neraz má okolie odlišný názor.  Takže sa osobne presvedčíme o skutočnosti. Podnety ďalej sumarizujeme, vyhodnocujeme a ak sú opodstatnené, adekvátne a vieme ich aj riešiť, tak riešime. Tie, ktoré nemáme kompetenciu riešiť my, posunieme zodpovedným inštitúciám a osobám, ktoré za uvedenú oblasť zodpovedajú. Následne, keď sa schvaľujú zmeny rozpočtu, tak vyhodnotené podnety od občanov zapracujeme do plánov. Je to proste spolupráca občanov, zamestnancov úradu a mestského zastupiteľstva. My všetci tvoríme mesto.

Častá otázka Seredčanov: prečo sa chodníky rekonštruujú až teraz? Idú voľby?

Už v 2017-tom a aj 2018-tom roku sme vedeli, že peniaze mesta chceme nasmerovať do ciest a chodníkov. Každý rok sa do niečoho investovalo aj v uvedenom období. Robili sme postupne ulice Športová, 8. mája, Lúčna, Vážska, Kuzmányho, predtým cesty takmer v celom Hornom Čepeni. Chodníky sa odkladali na neskôr z dôvodu plánovaných investícií sieťarov. Všetci sme predsa videli, koľko rozkopávok sa za posledné dva – tri roky v Seredi realizovalo.

V spomínanom 2018 – tom roku sme zorganizovali dôležité stretnutie so všetkými správcami sietí: Telekom, SPP, Orange, elektrikári, plynári, Energetika a iní. Zistili sme si, kto má aké zámery na najbližších tri až päť rokov. Tie sme zosumarizovali a zistili, do ktorých ciest a chodníkov sa ešte neoplatí investovať. Zároveň, vymysleli sme to tak, aby si rozkopané chodníky po sebe tieto spoločnosti aj zrekonštruovali. To sú takzvané spätné úpravy. Napríklad cesty, ktoré sa opravovali v Hornom Čepeni skoro celé prefinancovala vodárenská spoločnosť, chodníky na Hviezdoslavovej, Obežnej, Šulekovskej, Pekárskej, Vojanskej, Železničnej, 8. mája, Rovnej, Vysokej, Priečnej a časť Cukrovarskej (od Niklovej smer Dolná Streda a chodník pred Vravou pri hlavnej ceste a smer Fándlyho) zaplatili tiež sieťari. Nie mesto. To, čo by nás stálo státisíce eur, nás takýmto postupom stálo necelú polovicu.

Tam, kde sieťari nezasahovali do chodníkov, bolo v pláne začať v rokoch 2019 – 2020, no to sa nepodarilo a následná pandémia zdržala veľa investícií.

Prepáčte, položím protiotázku: aké voľby idú prosím a čo s opravami chodníkov majú vôbec spoločné voľby?

 

Položka na zeleň sa ponížila. Nemala by sa práve naopak navýšiť? Seredčania chcú viac stromov, viac kosení, viac kvalitnej zelene.

Táto položka je nižšia, lebo sa navýšila iná položka, ktorou zabezpečujeme starostlivosť o zeleň. Mzdy novým zamestnancom na údržbu zelene, prevádzka a údržba nových strojov. Napríklad v roku 2015 sme za údržbu zelene zaplatili asi 150-tisíc eur. Kosenie, údržba, výsadba, veľa sme platili za služby firmám. Avšak prijali sme nových kmeňových zamestnancov, zakúpili plošinu, krovinorezy, kosačky, postupne objednávame menej externých služieb na zeleň, pretože si túto prácu vieme robiť svojpomocne. A pritom neznížime frekvenciu služieb v prospech verejnej zelene. Bude sa sadiť, polievať, kosiť, orezávať rovnako, ako minulý rok. Nie menej, ale ani nie viac.

Zároveň si ponechávame položku vonkajších služieb na vysoko náročnú arboristickú prácu, na ktorú objednávame odbornú firmu.

Seredčania chcú viacej stromov. Čo pre to prosím urobili oni sami? Keď sme zorganizovali mestské brigády napríklad pri čistení Zámockého parku, či oprave amfiteátra alebo kempingu, pridali sa organizácie ako Vodný hrad, Veteráni, Mladá Sereď, Cosmos, Rozkvet. Aktuálne aj seredskí skauti tvoria novú hodnotu pre nás všetkých, resp. rybári okolo svojho pôsobiska. Takto si ja predstavujem chcenie mať viac stromov a mať krajšie mesto Sereď.

 

OČAMI PREDNOSTU

 

Ste ekonóm. Ako je na tom mesto Sereď finančne?

Dobre. A ak myslíte ohľadom financií a dlhov, tak ešte lepšie.

Môžete ísť viac do detailov?

Na účte máme vyše dvoch miliónov eur a sme pripravení na ďalšie investície na budúci rok.

Mesto Sereď má aktuálne tri účelové pôžičky zo Štátneho fondu rozvoja bývania s minimálnym úrokom. Sú viazané na nájomné byty. Jeden z nich, na nájomné byty v G-pavilóne na Komenského ulici bude splatený 30. 6. 2022. Všetko nám splácajú nájomcovia, takže mesto nie je zaťažené. Okrem toho splácame investíciu za modernizáciu verejného osvetlenia, tá bude splatená približne o tri roky.

V prípade potreby vieme ísť do vyšších pôžičiek, no v rozpočte by sa to niekde odrazilo.

Akú položku by ste ponížili a akú povýšili?

Ak by to bolo iba na mne, tak na opravu ciest a chodníkov by som opäť investoval viac. Rokmi naakumulovaný dlh mesta voči týmto komunikáciám je evidentný. Druhou položkou by bol cintorín. Od decembra 2021 budeme totiž správcami cintorína my ako mesto. Opravil by som chodníky, vybudoval nové verejné osvetlenie a kúpil nový chladiaci box.

Neinvestoval by som už na ďalšie vonkajšie workoutové ihriská, ponížil by som náklady na starostlivosť o zeleň pri objednávaných službách, čo sme vlastne v návrhu aj urobili.

 

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Za 65 000 čo dostal za 4 roky na odmenách si môže takých krásnych košiel kúpiť na každý deň jednu. Na tej fotke vyzerá ako spred desiatich alebo dvadsiatich rokov

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img