ISSN 1337-8481

pondelok, 29. apríla, 2024

Príhovor ministra školstva pri príležitosti otvorenia nového školského roka 2021/2022

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Vážení učitelia, rodičia, milí študenti a žiaci,

Pre nás všetkých sa začína nový školský rok. Sme opäť o rok starší a o rok skúsenejší. Za posledný rok vieme, že škola a vyučovanie niekedy vyzerať aj inak, ako sme boli zvyknutí. V uplynulom roku sme toho zažili veľa, ale spoločne sme toho aj veľa zvládli, za čo Vám všetkým veľmi pekne ďakujem.

Teraz vstupujeme do ďalšieho roku. Všetci sme plní očakávaní, aký tento rok bude a čo nás v ňom čaká. Verím, že tento rok bude v prvom rade reformný. Budeme sa totiž venovať množstvu opatrení a zmien.

Už tento rok sa prvých 144 škôl sa stane modernejšími a krajšími. Podobne ako táto. Vzniknú na nich priestory, ktoré budú podnetné, inšpiratívne a kde sa žiaci budú lepšie cítiť.

Čaká nás tiež „Digitálny skok“ – na školy chceme dostať potrebnú digitálnu techniku, na čo máme vyčlenených až 40 miliónov eur. Chceme, aby boli školy moderne vybavené a aby žiaci boli pripravení na prácu s technológiami 21. storočia. Na školách tiež pribudne nový personál v podobe digitálneho koordinátora, pomocného vychovávateľa či školskej zdravotnej sestry.

Tí z Vás, ktorí radi čítajú, sa určite potešia tomu, že z Plánu obnovy dobudujeme 260 nových školských knižníc, pretože chceme podporiť čitateľskú gramotnosť.
Tí, ktorí radi športujete, máte tiež dôvod na radosť – cez Fond na podporu športu sme podporili 300 amatérskych športových klubov a vyčlenili sme 24 miliónov eur na výstavbu a rekonštrukciu športovísk.

Tá najväčšia reforma bude v tom, čo sa na školách učíme a ako sa to učíme. Pracujeme na reforme obsahu vzdelávania, ktorá bude na konci školského roka pripravená. Jej cieľom je vytvoriť zmysluplné učivo, ktoré na seba nadväzuje, podporiť moderné metódy výučby a dostať do výučby aj napríklad kritické myslenie.

S týmito zmenami bude školám pomáhať 40 regionálnych centier, kde skúsení učitelia z praxe budú vzdelávať ostatných učiteľov a pomôžu im s prechodom na nový systém výučby.

A ak žiaci nebudú nejaké učivo stíhať, myslíme aj na nich. Aj v tomto roku pokračujeme na školách s projektom doučovania Spolu múdrejší a navyšujeme naň financie. Okrem toho tiež vyhlásime výzvu na personálnu podporu školských klubov detí, ktoré sa deťom venujú po škole.

Možno ste si všimli, že som nespomenul slová pandémia a koronavírus. O tom sa totiž už povedalo asi úplne všetko. Teraz je len na nás, aby sme všetci držali spolu, lebo iba spoločne to všetci zvládneme.

Prajem Vám pekný začiatok školského roka.

 

 

zdroj: MŠVVŠ SR

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Obuvnik šéfuje školstvo teketo atrakcie tu boli za komušov. Je to hanba, aj pre novinárov, že tomu nevzdelancovy robia propagandu.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img