ISSN 1337-8481

piatok, 3. mája, 2024

Ako je to so zákazom reťazí?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

ZAKÁZANÉ JE v chovnom zariadení (byt, dom, dvor alebo akékoľvek miesto/ priestor, kde je zviera dočasne alebo trvalo chované/ držané) chovať a držať psa uviazaného prostriedkom na uväzovanie,

 OKREM:
–  krátkodobého uviazania psa pod dohľadom počas čistenia chovného priestoru, kŕmenia a ošetrovania,
– chovu/ držby nebezpečného psa (pes, ktorý v minulosti napadol/ pohrýzol človeka podľa zákona 282/2002), nie však gravidnej/ dojčiacej suky, chorého psa a šteňa do 6 mesiacov.
– uviazania služobného psa (v službách polície, vojakov, colníkov, justičnej stráže) a psa na osobitný účel (záchranársky, pastiersky, poľovný, v horskej službe a SBS) počas stráženia či pracovnej činnosti, na ktorú je pes určený, a počas výcviku.

Zákaz platí od 1.1. 2022 pre psy narodené po tomto dátume a od 1.1. 2024 pre všetky skôr narodené psy (aby sa majitelia stihli adaptovať, napr. postaviť plot).

Zákon sa rodil ťažko. Aby sme mali istotu, že ho parlament prijme, museli sa na ňom dohodnúť všetky 4 koaličné strany. Šlo o hodiny vyjednávaní, dohadovaní sa, aj o slovíčka, a veľkých ústupkov, najmä partnerom zo SaS a Sme rodina. Výsledkom je kompromis.

Sloboda zvierat na príprave textu spolupracovala a podarilo sa jej presadiť, že psy môžu byť na uviazané len na čas nevyhnutný na ošetrenie, kŕmenie a čistenie priestoru, inak musia byť na voľno.

Dlhodobé držanie, často celý život na krátkej reťazi tak končí pre tisíce slovenských psíkov! A to je veľká vec. Ďakujeme všetkým, čo pomohli!

VŠETKO TU, všímajte si najmä Návrh zákona a Pozmeňujúci návrh, ktorý upravil text do finálnej podoby https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=zakony%2Fzakon…

 

 

zdroj: sloboda zvierat

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. „Dlhodobé držanie, často celý život na krátkej reťazi tak končí pre tisíce slovenských psíkov! A to je veľká vec. Ďakujeme všetkým, čo pomohli!“ o tom môžete len snívať. Veľa ľudí má a bude mať psa priviazaného, a zákon na tom nič nezmení. Ja osobne som proti priväzovaniu psov.za svoj život som mal x psov a ani jeden nebol nikdy priviazaný. Vo voliére boli zavretý len na nevyhnutný čas keď prišli ľudia ktorých nepoznali.

  2. Psy sú spoločenské zvieratá, ale aj nevyspytateľné. Preto, kto nemá voliéru a dostatočne vysoké oplotenie, mal by vo výnimočných prípadoch použiť aj reťaz, ale dostatočné dlhú, aby sa pes mohol pohybovať a aby neohrozoval ľudí, ktorých nepozná a to do času, pokiaľ trvá návšteva.

  3. Hlavne bojové plemená nech sa voľne pohybujú a nech niekoho dotrhajú. Tu sa nejedná o to, aby boli stále na reťazi, ale keď niekto pre psa neznámy človek do dvora, aby ten človek bol v bezpečí. Nestalo sa, že pes zaútočil aj na svojho pána? Vy by ste sa vedeli zaručiť, že sa nič nestane? Niekto vie všetko pekne prekrútiť a urobiť z toho kovbojku. Najlepšie je vyskúšať si to.

  4. pre Anonym a Jana 26. júna 2021, 23:59. oni píšu že majiteľ psa má mať vybudovanú voliéru pre prípad keď príde niekto cudzí. Pre mňa osobne je týranie aj dlhodobé (celodenné a raz denne vychádzka do prírody)chovanie psa vo voliére. Ale furt lepšie ako nonstop priviazaný a bez vychádzky. keď nemáš čas a priestory, tak nemaj psa

  5. Cudzí človek v cudzom dvore v bezpečí??
    Ti je*e? Pes má prioritu chrániť majetok svojho pána. Ak príde návšteva, zákon povoľuje psa priviazať. Ak tam vlezie debil bez vedomia pána, kľudne môže trhať.. Na to je pes určený!
    A ak si nevieš psa vychovať tak, aby si ho nezvládol bez reťazí, tak fakt psa radšej nemaj.
    A ani deti! Proste nemáš na výchovu.
    Ani jeden môj pes nemusí a nemusel byť priviazaný, či zatvorený. A neutekal ani z dvora a ani na prechádzke (tam má vôdzku len zo zákona).
    Ak toto nezvládneš TY si nebezpečný! Nie pes, nie plemeno..

  6. Realita.. 27. júna 2021, 10:02 presne ako píšeš. Pokiaľ som vonku s návštevou tak pes ani len nezašteká. Ale ťažko zaručiť čo urobia ľudia alebo pes ked tam nie som. Ja som nechal bratrancove deti samé nech sa hrajú s vlčiakom, a stačilo že sa priblížili keď jedol. Upozornil ich len zavrčaním, a už bolo zle. Odvtedy cudzí ľudia na dvore bezo mňa pes je zavretý. Momentálne mám kríženca staford labrador a niečo, neudržíš ho doma prelezie aj 2m plot vylezie po rebríku na povalu. Keď mi majiteľ ukazoval video otca nechápal som čo dokázal preliezť. Skúšam čo sa dá.

  7. Bohuš, ľudia zabúdajú, že pes nie je plyšová hračka pre deti a ani módny doplnok, či vec..
    V zahraničí sú aj malé deti naučené, že keď mi chcú pohladiť psa, prvé sa spýtaj a po druhé dajú mu najskôr oňuchať ruku a až potom ho hladia.
    Len v SR sa ti decko vyrúti po psovi a potom jeho mater, čo sa tomu rehnila, bude pi*ovať, že agresívny pes, keď naň vrčí alebo štekne.
    Ja mám psa „cestovateľa“, chodíme po EÚ, po hoteloch, plážach a nikde nemám problém. Vyjdem von za činžiak a už sa musím stiahnuť, lebo jednym vadí, že pes ide okolo nich „lebo sa boja“ a druhý si zas myslia, že je to plyšák idú sa poň hneď chňápať..
    A preto majú byť na reťazi, lebo ľudia sú „utrhnutý z reťaze (reality)“??

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img