ISSN 1337-8481

utorok, 14. mája, 2024

Každou štvrtou identifikovanou obeťou obchodovania s ľuďmi na Slovensku bolo v roku 2020 dieťa

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM| Situačná správa pre oblasť boja proti obchodovaniu s ľuďmi v SR za rok 2020, ktorú  vydáva rezort vnútra, hovorí o desiatkach obetí najmä z východného Slovenska. Informačné centrum na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality MV SR ako národný spravodajca za Slovenskú republiku pri Európskej komisii pre túto oblasť už po štvrtýkrát pripravilo materiál s názvom Situačná správa pre oblasť boja proti obchodovaniu s ľuďmi v Slovenskej republike za rok 2020 (PDF, 3 MB) (ďalej len „situačná správa“). V roku 2020 bolo v Slovenskej republike identifikovaných spolu 62 obetí, z toho 27 mužov (z toho 3 deti) a 35 žien (z toho 13 detí).

Zvýšil sa počet identifikovaných detských obetí.

Situačná správa hovorí, že každou štvrtou identifikovanou obeťou v Slovenskej republike bolo v roku 2020 dieťa, kým ešte v roku 2019 detské obete tvorili necelú šestinu z celkového počtu identifikovaných obetí.  Slovensko zostáva i naďalej krajinou pôvodu obetí, teda zdrojovou krajinou, hoci  už tretí rok zaznamenávame zvýšenie identifikovaných slovenských obetí náborovaných a zároveň aj vykorisťovaných na Slovensku.  Zdrojovou krajinou obetí bolo Slovensko najmä pre Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, ako aj pre ďalšie európske krajiny: Spolkovú republiku Nemecko, Írsko, Rakúsko, Taliansko, Českú republiku, Belgicko, Dánsko a Grécko. Vplyv Brexitu sa z hľadiska krajiny vykorisťovania obetí v roku 2020 ešte neprejavil.

 

Sexuálne boli v roku 2020 vykorisťované len ženské obete, z čoho až polovicu tvorili dievčatá do 18 rokov. Najmladšia detská obeť sexuálneho vykorisťovania mala len 11 rokov. Ženy a deti boli sexuálne vykorisťované predovšetkým na Slovensku a v Nemecku a niekoľko prípadov sa vyskytlo v Írsku, Veľkej Británii a v Českej republike. V prípadoch núteného sobáša bola v roku 2020 rovnaká situácia ako v roku 2019, zaznamenali sme výlučne ženské obete, pričom takmer polovicu tvorili detské obete. „Zneužívanie ľudí a obzvlášť malých detí na žobranie, prostitúciu, či nútený sobáš je neprípustné. Ubezpečujem občanov, že s našimi odborníkmi z rezortu vnútra a polície robíme maximum pri odhaľovaní týchto prípadov a poskytovaní včasnej pomoci obetiam,“ zdôraznil minister vnútra R. Mikulec.

 

Mužské obete boli v roku 2020 vykorisťované za účelom nútenej práce alebo núteného žobrania, iné účely „obchodovania“ neboli zaznamenané. Pri vykorisťovaní mužských obetí prevláda pracovné vykorisťovanie. V roku. 2020 išlo výlučne len o dospelých mužov vykorisťovaných najmä vo Veľkej Británii. Obete núteného žobrania boli vykorisťované na Slovensku, v Nemecku alebo Rakúsku. Tri detské obete – chlapci boli vykorisťované na účel núteného žobrania, pričom najmladšia obeť mala len 5 mesiacov.

 

 

 

Úlohou národných spravodajcov v súlade so smernicou Európskeho parlamentu a Rady 2011/36/EÚ o obchodovaní s ľuďmi a boji proti nemu a o ochrane obetí obchodovania s ľuďmi, ktorou sa nahrádza rámcove rozhodnutie Rady 2002/629/SVV, ktorú plní Informačné centrum na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, patrí zber štatistických údajov a sledovanie trendov v obchodovaní s ľuďmi. Na príprave situačnej správy participovala najmä Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru, ktorá je špecializovaným útvarom polície pre objasňovanie prípadov obchodovania s ľuďmi.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img