ISSN 1337-8481

štvrtok, 2. mája, 2024

Noc múzeí a galérii v Galante

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Vlastivedné múzeum v Galante |MM|   Tretia májová sobota patrí už tradične celoeurópskemu podujatiu s názvom Noc múzeí a galérií. XVII. ročník pripadol na 15. mája 2021. Vzhľadom na zložitosť doby, ktorá už druhý rok nepraje hromadným podujatiam, sa väčšia časť programov presunula do virtuálneho sveta.

Nebolo to inak ani v prípade Vlastivedného múzea v Galante. Pri tejto príležitosti sme otvorili novú autorskú výstavu pod názvom Podoby kovu, ktorá prostredníctvom viacerých tematických výstavných celkov predstavuje spôsoby spracovávania a využívania rôznych druhov tejto suroviny od počiatkov až po druhú polovicu 20. storočia. Prezentované sú predmety z etnologického, archeologického a historického fondu,  vrátane novo zreštaurovaných kachlí, ktoré boli obnovené vďaka dotácii z projektu Fondu na podporu umenia. Z dôvodu zákazu hromadných podujatí sa vernisáž výstavy realizovala v online priestore na Facebookovej stránke múzea ako aj na YouTube. Zábavno-vzdelávací program na týchto platformách sa tiež niesol v znamení kovu. Naša archeologička Beata Horváth Szépová predstavila novú výstavu aj detským divákom, ktorým vysvetlila pojem kovu, spôsoby jeho spracovania aj využitia. Po pozretí náučného videa  vyriešenie kvízu zvládol určite každý ľavou zadnou. Pre dospelých sme pripravili rozhovory s dvomi remeselníkmi z okolia Galanty. Imrich Panyik, majiteľ reštaurácie Toldi nám priblížil spôsoby spracovania tohto materiálu, a pri obhliadke penziónu nám porozprával aj príbehy niektorých kusov nábytku, ktoré sám vyrobil. Pri zariaďovaní izieb sa jeho fantázii medze nekládli. Remeslo pozná už od malička, ako sám hovorí, vyrástol v dielni svojho otca. Dnes sa venuje výrobe hlavne takých predmetov, ktoré sú pre neho výzvou. Druhým respondentom bol Ladislav Gulyás. Tohto kováča Galanťania mali možnosť stretnúť počas uplynulých rokov na Galantských alebo Vianočných trhoch. Ladislav Gulyás sa k tomuto remeslu dostal až po vyštudovaní pedagogickej fakulty. Vo videu hovorí o tom, aké boli jeho začiatky, či bolo ťažké začínať od nuly, a koľko úsilia ho to stálo.

Keďže v obmedzenom režime bolo možné aj fyzicky navštíviť múzeum, pripravili sme si program aj v budove múzea. Po dlhom čase sme teda mohli privítať rodiny s deťmi, známe aj menej známe tváre z okolia Galanty. Návštevníci múzea po príchode dostali kartičky na pečiatky, a ich dobrodružstvo s kovom sa mohlo začať. Novú výstavu Podoby kovu im priblížila lektorka múzea, Alenka Dömötorová. Ľudia si okrem iného mohli pozrieť  devocionálne predmety, kuchynské zariadenie z 20. rokov 20. storočia (napr. chladničku z tohto obdobia), zariadenie kováčskej dielne, kovovú posteľ, liatinové kachle zn.“Lincoln“ z 19. storočia, sošku známeho prešporského sochára Alojza Rigeleho alebo kovové archeologické nálezy, ako napr. kópiu mačianskeho krížika. Následne ich cesta viedla do stálych expozícii múzea. V jednotlivých sálach ich čakali: dáma z meštianskej vrstvy (Andrea Cupal Baricová), dedinčanka (Alžbeta Holopová), lekárnik (Dávid Plachý), archeologička (Beata Horváth Szépová), ktorí im priblížili vystavené predmety aj z hľadiska kovu. Na konci každej prehliadky ich čakala kontrolná otázka. Po úspešnom absolvovaní dostali pečiatku. Za päť správnych odpovedí odchádzali z múzea s malým darčekom vo forme magnetky na chladničku. Vstup do Vlastiveného múzea v Galante ako aj do vodných mlynov v Tomášikove a v Jelke bol zadarmo.  Múzeum za 4 hodiny v tento deň navštívilo viac než 55 osôb, pripravené videá si zatiaľ pozrelo viac než 850 ľudí.

Organizáciu podujatia tak ako každý rok prevzalo Slovenské národné múzeum (SNM) v spolupráci so Zväzom múzeí na Slovensku (ZMS). Záštitu nad tohoročnou Nocou múzeí a galérií prevzala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.

Noc múzeí a galérií v Galante finančne podporilo Mesto Galanta. Ak sa Vám podujatie páčilo, alebo Vás téma našej novej výstavy oslovila, neváhajte nás navštíviť. O kove sa s Vami budeme rozprávať až do konca augusta.

Mgr. Andrea Cupal Baricová, lektor, referent pre cestovný ruch

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img